News Flash:

Acord între BEI și SNN

Împrumut de 145 de milioane de euro pentru finalizarea primei instalaţii de detritiere din Europa, la Centrala Nucleară Cernavodă

26 Decembrie 2023
139 Vizualizari | 0 Comentarii


Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) SA a semnat un acord de împrumut în valoare de 145 de milioane de euro cu Banca Europeană de Investiţii pentru a sprijini finalizarea primei instalaţii de detritiere (CTRF) din Europa la Centrala Nucleară Cernavodă, conform unui comunicat transmis de SNN la Bursa de la București.

CTRF are scopul de a elimina tritiul din agentul de răcire și din moderatorul (apa grea) al reactorului, contribuind astfel la o protecție sporită a mediului, a publicului și la îmbunătățirea sănătății și securității ocupaționale a angajaților. Proiectul este în deplină aliniere cu obiectivele ESG (mediu, sociale și de guvernanță) ale Nuclearelectrica și ale Europei.

Finalizarea acestui proiect va aduce beneficii semnificative, incluzând îmbunătățirea securității radiologice a centralei electrice, reducerea volumului deșeurilor radioactive și posibilitatea reutilizării agentului de răcire și a moderatorului după îndepărtarea tritiului. Succesul proiectului va facilita întreținerea regulată, retehnologizarea și, eventual, dezafectarea într-un mod mai ușor, sigur și eficient.

„Acest proiect face parte din strategia noastră de investiţii, care conduce la dezvoltarea sectorului nuclear în conformitate cu politica energetică naţională. Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea, instalaţia de detritiere de la Cernavodă (CTRF) va fi a treia instalaţie de detritiere din lume şi prima din Europa şi va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu - combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune. Suntem bucuroşi să implementăm o tehnologie inovatoare românească, bazată pe ani de cercetare şi dezvoltare, un exemplu de leadership al României în industria nucleară”, a afirmat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica.

„BEI finanţează proiecte de energie durabilă în întreaga lume şi suntem bucuroşi să sprijinim acest proiect cu beneficii de sănătate, siguranţă şi economie circulară întreprinse de un operator cu experienţă”, a declarat, la rândul său, Kyriacos Kakouris, vicepreşedintele BEI. 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1264 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006376 (s)