News Flash:

Ce alimente de bază vor avea prețuri plafonate

Ministerul Agriculturii a dat publicității OUG privind plafonarea prețurilor la alimentele de bază

30 Iunie 2023
330 Vizualizari | 0 Comentarii


Ministerul Agriculturii a făcut public proiectul de ordonanță de urgență privind plafonarea prețurilor la alimentele de bază.

Potrivit OUG-ului, adaosul comercial este limitat la maximum 20% pentru procesatori și 20% pentru comercianți, iar cei care nu respectă aceste reguli se expun la amenzi cuprinse între 100.000 de lei și 2.000.000 de lei. Ordonanța de urgență va fi aplicabilă timp de 90 de zile de la data intrării în vigoare.

Votul final asupra acestui proiect va avea loc joi, în cadrul ședinței de guvern.

Iată prevederile principale ale acestei Ordonanțe:

Procesatorii pot aplica un adaos comercial de maximum 20% față de costul de producție al produsului, calculat conform reglementărilor contabile în vigoare, care includ cheltuielile directe și indirecte.

Adaosul comercial practicat în totalitatea lanțului de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor, poate fi de maximum 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale.

Comercianții cu amănuntul și cash&carry pot aplica un adaos comercial de maximum 20% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului. În acest adaos comercial de maximum 20% sunt incluse și remizele și risturnele prevăzute în Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

Pentru nerespectarea noilor prevederi, se prevăd amenzi cuprinse între 100.000 lei și 2.000.000 lei.

Iată lista de produse agricole și alimentare vizate de această ordonanță:

Pâine albă simplă cu greutate între 300g și 500g, fără specialități.

Lapte de vacă proaspăt, 1L, cu 1,5% grăsime.

Brânză telemea din lapte de vacă la vrac.

Iaurt simplu din lapte de vacă, cu 3,5% grăsime, cu o greutate maximă de 200g.

Făină albă de grâu "000", 1 Kg.

Mălai, 1 Kg.

Ouă de găină calibrul M, 10 bucăți.

Ulei de floarea-soarelui, 1L.

Carne proaspătă de pui*.

Carne proaspătă de porc**.

Legume proaspete vrac***.

Fructe proaspete vrac****.

Cartofi albi proaspeți vrac.

Zahăr alb granulat, 1 Kg.

*Carnea de pui, conform acestei ordonanțe de urgență, include pui întreg, bucăți de pui, pulpe de pui cu și fără os și aripi de pui în varianta standard.

**Carnea de porc, conform acestei ordonanțe de urgență, include carne de porc tăiată în bucăți, pulpe de porc cu și fără os și spată de porc.

***Legumele proaspete vrac, conform acestei ordonanțe de urgență, includ roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.

****Fructele proaspete vrac, conform acestei ordonanțe de urgență, includ mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu și struguri de masă.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1365 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006932 (s)