News Flash:

Mesajul presedintelui Iohannis referitor la criza coalitiei. Seful statului ii transmite lui Dragnea ca nu poate numi alt premier

15 Iunie 2017
933 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis juramant 1
Presedintele Klaus Iohannis a primit, joi, scrisoarea liderilor PSD si ALDE prin acestia anunta retragerea sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu, a declarat purtatorul de cuvant Madalina Dobrovolschi. Klaus Iohannis il lasa pe Liviu Dragnea sa se descurce singur cu Sorin Grindeanu. In lipsa unei demisii, presedintele nu poate desemna constitutional un alt premier, a transmis astazi purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale.
Klaus Iohannis a primit scrisoarea semnata de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu in care cei doi lideri ai coalitiei il informeaza ca au retras sprijinul politic al Guvernului Grindeanu si vor declansarea procedurilor pentru numirea unui alt premier.
„Presedintele Romaniei a primit scrisoarea semnata de presedintii PSD si ALDE, prin care acestia anunta ca au retras Guvernului sprijinul politic. Presedintele Romaniei a luat act de faptul ca in interiorul Coalitiei de guvernare a aparut o nemultumire in ceea ce priveste activitatea Executivului si ca se doreste schimbarea intregului Cabinet”, a precizat purtatorul de cuvant al lui Klaus Iohannis.
Dobrovolschi a invocat prevederile articolului 106 din Constitutia Romaniei in ceea ce priveste deciziile ulterioare ale presedintele referitoare la Guvern si si la premier.
"Potrivit art. 106 din Constitutia Romaniei, functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului, precum si in alte cazuri prevazute de lege. Conform art. 7 din legea fundamentala, daca prim ministrul se afla in una din situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, sau este in imposibilitatea de a-si exercita atributiile, presedintele Romaniei va desemna un alt membru al guvernului ca prim ministru interimar, pentru a indeplini atributiile prim ministrului pana la formarea noului guvern.Deocamdata, nu ne aflam in niciuna dintre situatiile mentionate in Constitutie", a declarat purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale.
Dobrovolschi a mai precizat ca presedintele Klaus Iohannis va declansa procedurile pentru desemnarea unu nou premier dupa ce postul va deveni vacant.
"Cand functia de prim-ministru va deveni vacanta, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea in Parlament a unei motiuni de cenzura, Presedintele Romaniei va declansa procedurile constitutionale in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru. In situatia in care Guvernul va fi demis conform Constitutiei, Presedintele Romaniei va urma cu celeritate pasii procedurali prevazuti in Legea Fundamentala", a mai precizat Dobrovolschi.
Totodata, seful statului a cerut solutionarea crizei din cadrul Coalitiei, care este o responsabilitate strict a partidelor, a precizat Dobrovolschi.
Raspunsul venit de la Cotroceni nu este cel dorit de PSD si ALDE. Seful statului a explicat, prin vocea purtatorului de cuvant, ca, potrivit Constitutiei, nu poate face nimic.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1194 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004905 (s)