News Flash:

Lucruri inedite pe care sigur nu le stiai despre TERRA

15 Mai 2018
978 Vizualizari | 0 Comentarii
terra

Terra este probabil cel mai incredibil loc din Univers. Nu numai că este singura planetă pe care există viaţă, însă reuşeşte să fascineze prin modul în care a apărut şi se dezvoltă, fiind considerată unică. Cu toate acestea, există numeroase lucruri pe care cărţile de geografie omit să le spun, informaţii care te vor face cu siguranţă mândru că eşti pământean şi ai avut şansa să te naşti.

1. Pământul nu este rotund. El are o formă de geoid, având diametrul la Ecuator de 12.756 km, dar este puțin turtit la poli, diferența dintre raza ecuatorială, 6.378 km, și cea polară, 6.356 km, este de aproximativ 22 km.

2. Planeta noastră este cea mai densă din Sistemul Solar, având o densitate de aproximativ 5.5 g/cm. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează centrului de fier din interior.

3. Rotaţia Terrei se încetineşte odată cu timpul, ceea ce înseamnă că zilele devin din ce în ce mai lungi. Astfel, o secundă în plus este adăugată la fiecare sute de ani vitezei de rotaţie.

4. Multe persoane nu ştiu acest lucru, însă Pământul are două luni care îl orbitează. Cea de-a doua este asteroidul 3753. El a fost descoperit în 1986 şi a fost denumit cel la „ciudat companion al Terrei”, deoarece are o orbită în formă de potcoavă de cal.

5. Viaţa nu ar fi fost posibilă fără apariţia Lunii. Potrivit unei teorii, datorită fluxului şi refluxului creat de gravitaţia Lunii au apărut primele forme de viaţă. Mai mult, asteroidul a creat condiţiile ca animalele marine să tranziteze spre uscat.

6. Terra a avut o soră geamănă, numită Theia. Era de mărimea lui Marte şi cele două planete aveau o singură orbită, înainte să se ciocnească. Astfel, corpul ceresc a fost absorbit de Pământ, iar rămăşiţele au creat luna. Datorită adaosului de masă s-a creat gravitaţia necesară pentru a susţine o atmosferă.


7. Interiorul planetei este creat dintr-un miez de fier lung de 2.400 de kilometri. Cu toate că are culoarea albă, din cauza căldurii uriaşe, presiunea enormă face metalul să rămână în formă solidă.

8. Dacă ai putea evapora apa din oceane, sarea rezultată ar putea crea un strat de 150 de metri pe toată suprafaţa uscatului.

9. Pământul este singura planetă care are plăci tectonice şi este numită Planeta Albastră datorită faptului că este acoperită în proporţie de 70% de apă.

10. Cel mai lung nume al unui oraş este „Krung thep maha nakorn amorn ratana kosin­mahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwes­mahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit„, fiind denumirea oraşului Bangkok în thailandeză.
11. Terra este cea mai luminoasă planetă din sistemul solar deoarece razele soarelui sunt reflectate de apa oceanului.

12. În oceane există peste 20 de milioane de tone de aur, dar el este atât de diluat încât nu poate fi folosit.

13. Antarctica este cutia de gheaţă a planetei, conţinând 90% din toată gheaţa planetei şi 70% din întreaga cantitate de apă dulce disponibilă, conţinând la fel de multă gheaţă pe câtă apă are oceanul Atlantic.

15. Pământul creşte cu 1 centimetru la fiecare 100 de ani din cauza prafului stelar.

16. Doar 1% din teritoriul planetei este locuit de oameni.

17. Gravitaţia planetei diferă de la un loc la altul din cauza distribuirii inegale a masei.


18. Distanţa dintre Pământ şi Soare este de 149.597.870.700 de metri, adică 150 de milioane de kilometri, iar razele soarelui au nevoie de 8 minute şi 19 secunde să ajungă la noi.

Sursa: RTV.net


terra univers
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1179 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006512 (s)