News Flash:

Lucrarile de modernizare la cladirea Colegiului National "Moise Nicoara" din Arad au fost finalizate

12 Octombrie 2013
1347 Vizualizari | 0 Comentarii
Sute de arădeni au vizitat vineri după masă, în cadrul evenimentului intitulat 'Ziua Porţilor Deschise', Colegiul Naţional 'Moise Nicoară' din municipiul Arad, devenit în urma finalizării lucrărilor de reabilitare ale clădirii edificate între anii 1869 - 1873, unul dintre cele mai moderne din ţară.

Numeroşii vizitatori, între care s-au numărat mulţi dintre foştii absolvenţi ai acestei prestigioasei şcoli, au putut vedea clase moderne, aparatură de ultimă generaţie, sală de cinematograf, săli de fitness, noua cantină şi observatorul astronomic, dar şi soluţiile tehnice adoptate de către executantul lucrărilor, pentru ca prin restaurarea clădirii să fie păstrate cât mai multe din elementele originale ale clădirii înălţate în urmă cu 140 de ani.

Evenimentul a fost precedat de o conferinţă de presă în care au fost prezentate rezultatele efectuate aici, valoarea proiectului ridicându-se la 11,4 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare investiţie realizată în învăţământul românesc .
Reabilitarea acestei clădiri monument istoric al Aradului a fost realizată cu finanţare primită din partea Uniunii Europene, în cadrul Programului Operaţional Regional 2017-2013, solicitantul finanţării fiind municipiul Arad.

Lucrările care au demarat în luna iulie 2011 au durat 25 de luni. De menţionat că lucrările interioare s-au desfăşurat cu preponderenţă în cursul vacanţelor şcolare, pentru a nu perturba procesul de învăţământ.

'Suntem la finalul unui proiect care a fost realizat cu ajutorul fondurilor europene. Este cea mai mare investiţie din învăţământ de la noi din ţară. Astăzi facem ultima conferinţă conform legislaţiei. Vom încerca să introducem această clădire în circuitul turistic. În primul rând istoria Colegiului 'Moise Nicoară', apoi observatorul astronomic, sala de cinematograf, ş.a.m.d.. Suntem bucuroşi că am atins un astfel de parametru. Mulţumesc colaboratorilor, în special constructorului şi fostului director, Mircea Potocean', a spus, între altele, cu acest prilej, primarul Gheorghe Falcă.

Actualul director al colegiului, prof Csaba Major, a precizat că turiştii vor putea vizita clădirea după masa şi în weekend.

'Urmează să facem şi un muzeu care o să apară în traseul turistic al judeţului nostru. Avem materiale de la laboratoare, unicate în lume, avem materialele de la biologie care acum se găsesc în custodia Muzeului Judeţean, avem cărţi foarte rare. Într-un cuvânt avem ce arăta', a adăugat prof Csaba Major.

municipiul arad
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1337 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005730 (s)