News Flash:

Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei intre anii 1996 si 2012, a fost decorat cu Crucea de Merit a Germaniei

11 Octombrie 2013
1564 Vizualizari | 0 Comentarii
Gheorghe Ciuhandu

"Crucea de Merit Clasa I in rang de Ofiter a Ordinului de merit al Republicii Federale Germania se adreseaza si orasului meu natal, Timisoara, si oamenilor sai".

In semn de recunoastere a activitatii depuse in cele patru mandate de primar al Timisoarei, precum si pentru promovarea continua a relatiilor cu Germania, presedintele federal al Germaniei, Joachim Gauck, a luat decizia de a-l decora pe Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei in perioada 1996-2012, cu ordinul si medalia Crucea de Merit Clasa 1, in rang de ofiter (Verdienstkreuz 1. Klasse).

Ceremonia de decorare a avut loc joi, 10 octombrie 2013, la Ambasada Germaniei de la Bucuresti. La eveniment au participat, in calitate de invitati, consilierii locali Bogdan Herzog, Flavius Boncea si Elena Wolf, consulul Germaniei la Timisoara, Rolf Maruhn, reprezentanti ai comunitatii germane, reprezentanti ai comunitatii de business si investitori din Timisoara, membri ai PNTCD si prieteni.

Vizibil emotionat, Gheorghe Ciuhandu a declarat ca "Crucea de Merit Clasa I in rang de Ofiter a Ordinului de merit al Republicii Federale Germania se adreseaza si orasului meu natal, Timisoara, si oamenilor sai".

Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania (Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland) este singurul ordin federal al Germaniei. Acesta a fost creat de catre primul presedinte al Germaniei, Theodor Heuss, la 7 septembrie 1951. Decretul de instituire al ordinului, care a fost co-semnat de presedintele Heuss impreuna cu cancelarul Konrad Adenauer si ministrul de Interne Robert Lehr prevede ca acesta este acordat pentru realizari deosebite aduse constructiei Germaniei prin activitate politica, socio-economica sau intelectuala, fiind un premiu pentru cei a caror munca contribuie la dezvoltarea Republicii Federale Germania.

Va prezentam, in continuare, discursul dlui Gheorghe Ciuhandu la primarea ordinului federal al Germaniei:

Excelenta,

Doamnelor si domnilor,

Permiteti-mi sa incep prin a multumi domnului Joachim Gauck, presedintele Republicii Federale Germania, pentru onoarea pe care mi-a facut-o prin acordarea acestei inalte distinctii germane.

De asemenea, doresc sa multumesc Excelentei Voastre, domnule ambasador, pentru organizarea acestei festivitati la sediul resedintei dumneavoastra, si sa-i salut pe toti invitatii care ma onoreaza cu prezenta lor in aceasta seara.

Primul meu contact cu limba si cultura germana a fost in scoala germana din Timisoara, unde parintii mei m-au inscris fara a sti un cuvant nemtesc. Decizia lor s-a dovedit benefica pentru mine, intrucat mi-a dat sansa de a accede la una din marile culturi europene si de a deprinde de timpuriu tot ceea ce ofera educatia germana: o buna pregatire profesionala, disciplina, corectitudine, responsabilitate, dorinta de cunoastere, deprinderea lucrului bine facut.

Functia de Primar al Timisoarei, pe care am detinut-o timp de 16 ani (patru mandate) mi-a oferit posibilitatea de a materializa proiectele pe care le aveam vizand dezvoltarea infrastructurii orasului, atragerea investitorilor, finantarile europene, revigorarea traditiilor locale multiculturale.

In toate aceste domenii, colaborarea cu Germania a fost hotaratoare. Istoria moderna a Timisoarei, impregnata de o puternica influenta austro-germana, convietuirea multietnica armonioasa, legaturile de familie, prezenta in Germania a multor mii de timisoreni au fost motive puternice pentru mine in promovarea relatiilor Timisoarei cu Germania.

Am vizitat in repetate randuri Germania, am cultivat relatiile cu orasele infratite Karlsruhe si Gera si cu altele, cu landurile Bavaria, Baden-Wurttemberg, Nordrhein-Westfalen, cu institutii publice germane (KfW, GTZ), cu investitori privati, cautand sa le trezesc interesul pentru colaborarea cu Timisoara. Peste tot am gasit intelegere, respect, competenta, dorinta de colaborare din partea germana, atat la nivel guvernamental si al comunitatilor locale, cat si in discutiile cu reprezentantii sectorului privat.

Rezultatele nu s-au lasat asteptate: investitorii germani au inceput sa vina in numar tot mai mare si, gasind o administratie locala competenta, eficienta si onesta, increderea lor a crescut, cu repercusiuni pozitive in dezvoltarea economica a orasului. In paralel, cu sprijinul Ambasadei si al Consulatului German din Timisoara, am obtinut finantari guvernamentale germane pentru Piata de Gros, pentru strategia de termoficare a orasului, pentru reabilitarea urbana a cartierelor istorice ale Timisoarei, pentru Teatrul German, Liceul Lenau si multe alte proiecte culturale si sociale.

Municipalitatea s-a asociat cu parteneri germani pentru salubrizarea orasului, a beneficiat de know-how german la marile lucrari de investitii publice (apa, canal, termoficare, transport) derulate in Timisoara pe timpul mandatelor mele de primar. Totodata, infiintarea Clubului oamenilor de afaceri germanofoni (din Germania, Austria, Elvetia, Romania) a stimulat atat dezvoltarea economica, cat si colaborarea cu autoritatile locale si integrarea acestora in comunitatea timisoreana. Din punct de vedere economic si social, Timisoara este astazi cel mai important centru economic al tarii dupa Capitala si orasul cu cel mai scazut somaj din Romania.

In plan cultural, sustinerea de catre municipalitate a Teatrului German a fost esentiala pentru buna functionare a acestuia, personal opunandu-ma la comasarea cu alte institutii culturale, propusa de Guvernul Romaniei, care ar fi dus la sfarsitul activitatii teatrale germane (veche de peste 200 de ani) in Timisoara.

La fel, Liceul Lenau s-a bucurat de atentia municipalitatii, dar si a Guvernului German, caruia ii multumesc inca o data pentru ajutorul primit.

Nu in ultimul rand, colaborarea indelungata pe care am avut-o cu Forumul Democrat German a contribuit la pastrarea si revigorarea traditiilor culturale ale svabilor din Banat.

Toate acestea nu ar fi fost posibile fara aportul unor colaboratori din Primarie, din Consiliul Local si Consiliul Judetean, fara implicarea specialistilor si a unor personalitati reprezentative din comunitatea timisoreana, precum si a prietenilor mei politici, care m-au ajutat in promovarea colaborarii cu Germania. Le multumesc tuturor, inclusiv pentru prezenta la aceasta festivitate.

Un gand bun si recunostinta datorez familiei mele, care m-a sustinut si m-a incurajat in toate aceste actiuni.

Consider ca decorarea mea cu Crucea de Merit Clasa I in rang de Ofiter a Ordinului de merit al Republicii Federale Germania se adreseaza si orasului meu natal, Timisoara, si oamenilor sai.

 


gheorghe ciuhandu bogdan herzog konrad adenauer excelenta timisoara
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1218 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004821 (s)