News Flash:

Legea prin care detinutii obtin 6 zile libere la 30 executate in conditii improprii a intrat in vigoare de astazi

19 Octombrie 2017
963 Vizualizari | 0 Comentarii
penitenciar
Joi intra in vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu referitor la eliberarile din penitenciare pentru conditii necorespunzatoare. Legea prevede ca, la 30 de zile executate in penitenciar in conditii improprii, detinutii beneficiaza de sase zile considerate executate.
"Intra in vigoare legea 169/2017 privind recursul compensatoriu. (...) Comisiile din penitenciare sunt pregatite, au facut toate calculele pentru a vedea care dintre detinuti beneficiaza direct de punerea in libertate, iar maine vor fi detinuti care vor fi pusi in libertate, dupa care, tot prin intrarea in vigoare a legii, foarte multi detinuti vor dobandi beneficiul, vocatia de a solicita liberare conditionata", a declarat ministrul Justitiei, Tudorel Toader.
Potrivit acestei legi, la 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, detinutul are beneficiul unui numar de sase zile care se considera efectiv executate.
Toader a facut referire si la alte masuri privind conditiile din penitenciare.
"Avem la Ministerul Justitiei in lucru un proiect de lege care prevede ca o parte din pedeapsa, partea finala a pedepsei sau pedeapsa integrala poate fi executata in regim de supraveghere electronica cu acea bratara electronica. Dupa aceea vedem care va fi soarta legii privind gratierea, lege care a trecut de prima camera si a trecut la camera decizionala. Pe planul celalalt, avem achizitionat studiul de fezabilitate pentru penitenciarul de la Berceni. Preluam de la MApN o locatie, trei foste unitati militare, de la Unguriu, din Buzau, prin HG, pentru ANP si vom declansa procedura, studiul de fezabilitate si toate celelalte. Infiintam acel institut pentru perfectionare, formare initiala si continua de la Pantelimon, sediul fostului Parchet National Anticoruptie", sustine ministrul.
Tudorel Toader a precizat ca in ultima perioada "numarul de intrari in penitenciar este mai mic decat numarul de iesiri, de eliberari".
La finalul lunii septemebrie, Federatia Sindicatelor din Adm. Penitenciarelor avertiza cu privire la aplicarea prevederilor privind reducerea pedepselor cu 6 zile la fiecare 30 petrecute de un detinut in conditii improprii. Sindicalistii sustineau ca nu exista un sistem pus la punct, iar asta va atrage noi procese si haos in sistem.
"La aceasta data, termenele de implementare sunt depasite, sistemul informatic este inca in faza de pregatire, iar judecatorii de executare si specialistii in evidenta executarii pedepselor nu reusesc sa cada de acord in chestiuni de drept esentiale. Ori, in aceste conditii, ne asteptam la mii de alte procese intentate de detinutti nemultumiti", se arata in comunicatul transmis de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1302 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004995 (s)