News Flash:

Lazăr, Kovesi si Ghena, la o sedinta la Ministerul Justitiei premergatoare sosirii in Romania a comisiei pentru evaluarea MCV

7 Septembrie 2017
1352 Vizualizari | 0 Comentarii
lazar
Procurorul general Augustin Lazar, seful DNA, Laura Codruta Kovesi, si presedintele CSM, Mariana Ghena, participa, joi, la Ministerul Justitiei, la o sedinta cu ministrul Tudorel Toader, premergatoare sosirii in Romania a comisiei de evaluare a CE in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Procurorul general a precizat ca va fi facuta o analiza a progreselor realizate in ceea ce priveste MCV.
Procurorul general Augustin Lazar a declarat ca sedinta are loc la initiativa ministrului Justitiei, urmand sa fie facuta o analiza a progreselor realizate in privinta MCV. "Urmeaza sa primim vizita expertilor europeni si in aceasta situatie e important sa stim care sunt progresele realizate", a spus Lazar, la sosirea la Ministerul Justitiei.
El a precizat ca in cursul acestei zile va fi transmis un comunicat de presa comun, cu concluziile sedintei.
La randul sau, presedintele CSM, Mariana Ghena, a spus ca "este o sedinta pregatitoare".  Intrebata in ce masura a indeplinit CSM cerintele din ultimul raport, Ghena a raspuns: "In mare masura. De fapt, aspectele asupra carora CSM s-a aplecat, le-a analizat si le-a interpretat sunt incluse intr-un raport preliminar pe care l-am comunicat Ministerului Justitiei si el se afla pe site-ul Consiliului".
La sedinta de la Ministerul Justitiei participa si reprezentanti ai ANI.
O noua misiune de evaluare a Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) va veni in Romania in perioada 18 - 21 septembrie, pe agenda discutiilor cu autoritatile de la Bucuresti aflandu-se modalitatea de numire a procurorilor sefi ai principalelor parchete, care se regaseste si in modificarile la legile Justitiei, precum si codul de conduita al parlamentarilor, aplicarea criteriilor de integritate si raportarea Parlamentului la solicitarile de ridicare a imunitatii alesilor.
Delegatia Comisiei care va veni in Romania pentru o noua misiune de evaluare in cadrul MCV va fi una extinsa, cu participarea secretarului general adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica MCV, Paraskevi Michou si a directorului pentru coordonarea politicilor din cadrul Secretariatului general al Comisiei, William Sleath.
In perspectiva acestei noi misiuni de evaluare, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, le solicita presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului sa transmita ministerului ”contributiile” privind mai multe recomandari din cadrul MCV. Printre acestea se numara modalitatea de numire a procurorilor sefi ai principalelor parchete – DNA, Parchetul General, DIICOT - dar si stadiul implementarii unor recomandari anterioare precum codul de conduita al parlamentarilor, aplicarea criteriilor de integritate si raportarea Parlamentului la solicitarile de ridicare a imunitatii alesilor. News.ro

william sleath
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1129 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004893 (s)