News Flash:

La ce pericol te expui daca mananci carne rosie?

15 Iulie 2018
828 Vizualizari | 0 Comentarii
carne

Cercetarile efectuate in ultimii ani demoleaza teoria avantajelor consumului de carne rosie pentru sanatate, aratand ca in realitate carnea alba are mai multe calitati decat cea rosie. Consumul exagerat de carne rosie este responsabil si de aparitia unor patologii, necunoscute pana acum.

Carnea rosie nu este in avantajul diabeticilor; hranirea in mod regulat cu acest aliment poate determina cresterea cu pana la 50 % a maladiilor coronariene la cei afectati de diabetul de tip 2. Se pare ca vinovat este fierul heminic, al carui exces favorizeaza stresul oxidativ, care la randul sau antreneaza complicatii cardio-vasculare.

Excesul aceluiasi produs poate determina si alte probleme majore. Consumatorii a cel putin 160 g de carne rosie pe zi prezinta un risc de cancer colorectal mai mare cu 30 % fata de cei care consuma in medie sub 20 g. De asemenea, cresc riscurile de cancer esofagian, al pancreasului, al plamanilor si al ficatului. Si aici, responsabil ar fi tot fierul heminic, care poate destabiliza codul genetic, favorizand in schimb aparitia de compusi nitrati cancerigeni. Amenintarea planeaza in mod special si asupra femeilor, marindu-le riscul de endometrioza; marile consumatoare de carne rosie isi dubleaza riscul cu aceasta afectiune, iar 30-40 % din femeile bolnave sunt sterile.

Un studiu international a scos la iveala faptul ca toxiinfectiile alimentare produse de bacteria Escherichia coli (E.Coli) nu ar exista in lipsa consumului de carne rosie, Aceasta bacterie tinteste in special anumite molecule (Neu5Gc) care nu exista in mod natural in corpul uman, ci sunt introduce in organism prin consumul de carne rosie.

Exista mai multe explicatii care fac legatura intre consumul de carne rosie si cresterea mortalitatii. Una din explicatii face trimitere la compusii cancerigeni care se formeaza atunci cand carnea este gatita la temperaturi ridicate, in timp ce o alta face referire la cantitatile mari de grasime saturate din carnea rosie, care cauzeaza cancer colorectal si maladii cardiovasculare.

Oamenii care consuma de zece ori pe saptamana carne rosie, in diferite forme, sunt cu 47 % mai predispusi a se imbolnavi de degenerare maculara, una dintre principalele cauze ale orbirii pentru milioane de oameni din intreaga lume. Savantii sunt de parere ca in carnea rosie se gasesc nivele ridicate de compusi chimici care au efecte nocive asupra retinei.


carnea rosie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1203 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008218 (s)