News Flash:

Klaus Iohannis: "Marea Neagra este un punct cu greutate strategica"

15 August 2016
985 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis presedinte
Marea Neagra este un punct cu greutate strategica, iar evolutiile din aceasta zona au implicatii asupra securitatii euro-atlantice, a afirmat presedintele Klaus Iohannis luni, la Constanta, in deschiderea manifestarilor organizate cu prilejul Zilei Marinei Romane.
"Istoria noastra si a acestei regiuni este legata nu de putine ori de Marea Neagra. Prin particularitatile sale, ca punte intre Europa si Asia, ca punct in care converg influente culturale, interese economice si mize strategice, Marea Neagra a fost de-a lungul timpului, in multe momente istorice, o zona fierbinte. Anexarea Crimeii in 2014 de catre Federatia Rusa, cu incalcarea dreptului international, a marcat deteriorarea situatiei de securitate. I s-au adaugat alte provocari si evolutii strategice si militare care fac din aceasta regiune din nou una fierbinte. Ce se intampla in prezent la Marea Neagra nu mai este o chestiune locala si nu priveste doar un echilibru regional. Evolutiile din aceasta zona au efecte dincolo de granitele ei, au implicatii asupra securitatii euro-atlantice, iar Marea Neagra este un punct cu greutate strategica", a spus seful statului.
Presedintele Iohannis a subliniat ca in acest context sunt cu atat mai mult decisive pozitia Romaniei si optiunile sale majore de securitate.
"Atunci cand am vorbit in Strategia Nationala de Aparare despre o Romanie puternica in Europa si in lume am avut in vedere inclusiv modul in care se defineste si profileaza tara noastra in aceasta regiune complicata si in noua realitate geopolitica. Ca parte a regiunii Marii Negre, Romania este in prezent un pilon de stabilitate, democratie si securitate. Sunt avantaje reale si trebuie sa avem capacitatea de a le folosi pentru a ne consolida pozitia de membru NATO, de partener strategic credibil, in special in contextul global actual", a accentuat Klaus Iohannis.
Romania are nu numai potentialul, ci si toate sansele de a deveni un actor regional relevant daca "vom avea intelepciunea, viziunea si maturitatea politica de a construi un profil al unei Romanii puternice", a continuat seful statului, care a punctat necesitatea unui nou proiect de tara.
"Energiile noastre comune pot fi cel mai bine valorificate daca sunt puse in slujba unui obiectiv, care sa ne uneasca, un nou proiect de tara. O astfel de viziune integratoare pentru Romania, pe care o putem contura prin consens, va avea nevoie de efortul si implicarea tuturor pentru a deveni realitate", a afirmat presedintele Klaus Iohannis.
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1297 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006174 (s)