News Flash:

Peste 30.000 de pelerini asista la slujba de Liturghie oficiata la Manastirea Nicula

15 August 2016
1150 Vizualizari | 0 Comentarii
pelerinaj la Nicula
Peste 30.000 de pelerini asista, luni, la Manastirea Nicula (Cluj), la Liturghia oficiata cu ocazia sarbatorii Adormirii Maicii Domnului de un sobor de preoti in frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei, si stau la rand sa se inchine la icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria.
UPDATE 12:10 - Aproape 200 de persoane au avut nevoie de asistenta medicala in timpul pelerinajului de la Nicula
Aproape 200 de persoane au avut nevoie de asistenta medicala din partea medicilor de la SMURD si Ambulanta in timpul pelerinajului de la Manastirea Nicula, judetul Cluj, majoritatea pentru dureri de cap sau dureri abdominale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Purtatorul de cuvant al Serviciului Judetean de Ambulanta Cluj, Catalin Uta, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, la finalul slujbei de Liturghie de la Manastirea Nicula, ca s-a intervenit si in cateva cazuri de persoane care au fost tratate pentru escoriatii, dupa ce au inconjurat in coate si genunchi bisericuta de lemn din curtea manastirii.
"Am intervenit la circa 110 cazuri, in acest an predominand durerile de cap si cele abdominale, provocate de diferite cauze. Persoanele care au solicitat asistenta medicala au fost tratate pe loc, dar am avut si patru cazuri de pacienti care au fost transportati la spital pentru investigatii ulterioare, dintre care un barbat cu infarct. Am avut si cateva cazuri de persoane tratate pentru escoriatii dupa ce au inconjurat in coate si genunchi bisericuta de lemn din curtea Manastirii Nicula”, a spus Uta.
Reprezentantii SMURD au declarat, la randul lor, ca au acordat asistenta medicala in 76 de cazuri, tot pentru dureri de cap si abdominale, si lesinuri, doua persoane fiind trimise la spital.
La ora transmiterii acestei stiri, au mai ramas la Manastirea Niculae cateva mii de credinciosi la coada pentru a se ruga la icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria.
Pelerinii au sosit inca de duminica la Manastirea Nicula, iar unii au inconjurat in coate si genunchi bisericuta din lemn din curtea manastirii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
In cursul noptii de duminica spre luni, credinciosii, al caror numar a depasit 50.000, s-au rugat la icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria si au cantat cantece religioase. Ei au stat pe paturi si in corturi amplasate pe dealul din jurul manastirii.
Icoana a fost scoasa in jurul orei 2.00 din biserica, iar preotii si credinciosii au inconjurat cu ea, de trei ori, biserica.
"Vin in fiecare an, cu mare drag, sa ma rog la Sfanta Maria, sa ne dea sanatate, sa putem razbi prin toate greutatile pe care ni le da viata. Am venit mai multi din satul Lapus, judetul Maramures, pe jos, conform traditiei. Am facut aproape 100 de kilometri. Am plecat din sat vineri dimineata la ora 4”, a spus Dochia Dolha, reprezentanta unui grup de 80 de credinciosi din Lapus, cel mai tanar avand 14 ani, iar cel mai in varsta 70 de ani.
Aceasta a adaugat ca in ultimii ani a fost foarte bolnava, iar rugaciunile la icoana de la Nicula au ajutat-o sa se vindece.
"Vin la Manastirea Nicula drept multumire”, a spus Dolha.
La Nicula a ajuns, duminica, si mitropolitul Clujului, IPS Andrei, care a condus o procesiune la care au participat sute de credinciosi, acestia plecand pe jos din municipiului Gherla in jurul orei 16.
Slujba de Liturghie care are loc luni, in ziua sarbatorii Adormirea Maicii Domnului, si la care asista peste 30.000 de credinciosi, este oficiata de un sobor de preoti in frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei, care ii are alaturi pe PS Varlaam Ploiesteanul, episcop vicar patriarhal, si pe PS Ignatie Mureseanul, arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei.
Calugarii manastirii au pregatit, luni, pentru credinciosi peste 20.000 de sarmale si zeci de mii de felii de cozonac.
Peste 200 de jandarmi din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au fost mobilizati pentru asigurarea masurilor de ordine publica la Manastirea Nicula, iar in curtea manastirii a fost amenajat de catre ISU Cluj un punct medical avansat (cort de prim – ajutor) deservit de 16 pompieri, medici, paramedici-pompieri si paramedici voluntari. De asemenea, doua ambulante SMURD (terapie intensiva mobila si prim-ajutor) si doua de la Serviciul Judetean de Ambulanta Cluj, precum si o autospeciala de stingere a incendiilor vor asigura interventia la nevoie.

Icoana Maicii Domnului de la Nicula fost pictata in anul 1681 de catre preotul ortodox Luca, din comuna Iclod, judetul Cluj, la cererea si pe cheltuiala nobilului roman Ioan Cupsa din Nicula, care a donat-o, ulterior, bisericii din sat. Icoana a fost pictata pe lemn de tei, are inaltimea de 86 de centimetri, latimea de 65 de centimentri, iar grosimea scandurii este de doi centimetri.
Primele atestari ale minunilor savarsite de icoana Fecioarei Maria dateaza din februarie 1699, cand icoana a inceput sa lacrimeze timp de trei saptamani. De-a lungul timpului, reprezentantii Manastirii Nicula au consemnat cazuri de persoane care sufereau de diverse boli si care s-au vindecat dupa ce s-au rugat si au atins icoana. sursa: Mediafax.ro

fecioarei maria nicula manastirea nicula
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1593 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006387 (s)