News Flash:

Deputatul Niculae Mircovici, gasit incompatibil de ANI

11 Noiembrie 2013
1336 Vizualizari | 0 Comentarii

ANI a solicitat Parchetului instanţei supreme să îi cerceteze pe deputaţii Niculae Mircovici, Adrian Merka, Mircea Grosaru şi pe fostul deputat Luminiţa Iordache pentru conflict de interese, întrucat şi-au angajat membri ai familiilor la birourile lor parlamentar, în mandatul 2008-2012.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) arată luni, într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX, că a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penală în cazul deputaţilor Niculae Mircovici, Adrian-Miroslav Merka, Mircea Grosaru şi a fostului deputat Luminiţa Iordache.

Niculae Mircovici a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă în baza căruia soţia sa a fost angajată, în perioada 5 ianuarie 2009 - 15 iunie 2010, în funcţia de referent la Biroul Parlamentar deţinut de acesta în Circumscripţia electorală nr. 35, Timiş, obţinand astfel un venit net în sumă toală de 20.387 de lei, au stabilit inspectorii de integritate.

Mircovici este deputat din partea Uniunii Bulgare din Banat - Romania, în prezent fiind secretar al Camerei Deputaţilor.

Adrian Miroslav Merka, deputat din partea Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din Romania, a solicitat angajarea şi a avizat contractele individuale de muncă ale părinţilor săi, prin care aceştia au fost angajaţi în perioada 15 decembrie 2008 - 17 octombrie 2011 în funcţia de şef cabinet în cadrul biroului său parlamentar. In baza contractelor individuale de muncă încheiate cu Camera Deputaţilor de către părinţii deputatului Merka, mama acestuia a realizat venituri nete în sumă totală de 28.245 de lei, iar tatăl său a avut venituri nete de 4.533 de lei, potrivit ANI.

In cazul lui Mircea Grosaru, deputat din partea Asociaţiei Italienilor din Romania, ANI a constatat că a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă prin care soţia sa a fost angajată în perioada 15 decembrie 2008 - 1 februarie 2011 în funcţia de consilier în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 7, Botoşani, aceasta realizand astfel un venit net în sumă totală de de 66.745 de lei.

ANI a mai stabilit că Luminiţa Iordache a fost în conflict de interese întrucat, în calitate de deputat în mandatul 2008 - 2012, a avizat contractul individual de muncă al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajată în perioada 17 februarie 2009 - 1 martie 2011 în funcţia de referent în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 24, Iaşi, Colegiul uninominal nr. 1, aceasta obţinand astfel un venit net în sumă totală de 19.078 de lei.

Luminiţa Iordache, deputat în mandatul 2008-2012, a fost în PSD pană în aprilie 2010, ulterior trecand la UNPR.

Intrucat în cazul celor patru deputaţi au rezultat indicii privind posibila încălcare a dispoziţiilor articolului 253 indice 1 din Codul Penal, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să facă verificări în cazul acestora pentru conflict de interese.

Potrivit articolului 253 indice 1 din Codul Penal, "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin pană la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă".

De asemenea, Niculae Mircovici, Adrian Merka, Mircea Grosaru şi Luminiţa Iordache nu au respectat dispoziţiile articolului 70 din Legea 161/2003, potrivit cărora "prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative".

ANI a precizat că cei patru deputaţi au fost informaţi despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de a fi asistaţi sau reprezentaţi de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare. Niculae Mircovici nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului, potrivit prevederilor legale.

Cum a reacţionat parlamentarul bănăţean

Deputatul Nicolae Mircovici a declarat luni pentru MEDIAFAX, în legătură cu sesizarea ANI pentru că s-ar fi aflat în conflict de interese, că soţia sa a lucrat în 2009 timp de un an la biroul său parlamentar, pentru că era în şomaj şi mai avea un an pană la pensionare anticipată.

"Soţia mea a lucrat în armată şi, în urma restructurărilor din 2009, postul respectiv la financiar a fost desfiinţat şi ea a intrat în şomaj. Mai avea un an de zile pană la pensie şi a fost angajată la cabinetul meu parlamentar de către Camera Deputaţilor, după ce am înţeles că nu exista niciun impediment la această problemă", a precizat Mircovici.

El a mai spus că soţia sa a lucrat un an la biroul lui parlamentar, după care aceasta a ieşit la pensie. "După un an a ieşit la pensie, a îndeplinit condiţiile de pensionare anticipată şi a plecat", a adăugat Mircovici.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1295 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007452 (s)