News Flash:

Judecatorul CCR Livia Stanciu: In speta OUG 13, Guvernul a depasit limitele delegarii legislative

24 Februarie 2017
922 Vizualizari | 0 Comentarii
Livia Stanciu
Guvernul a depasit limitele delegarii legislative si a incalcat principiului cooperarii loiale intre autoritati atunci cand a adoptat OUG 13, considera judecatorul CCR Livia Stanciu, in opinia separata atasata deciziei CCR de respingere a sesizarilor CSM si seful statului.
CCR a respins, in 8 februarie, cu majoritate de voturi, cererile de solutionare a conflictelor juridice de natura constitutionala dintre Guvern si Parlament, precum si dintre Guvern si CSM, formulate de presedintele CSM si de presedintele Romaniei, constatand ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala in niciunul dintre cazuri.
Judecatorul CCR Livia Stanciu precizeaza, insa, in opinia separata atasata deciziei respective, ca CCR ar fi trebuit sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament, determinat de depasirea de catre Guvern a limitelor delegarii legislative, dar si intre Guvern si CSM, determinat de incalcarea principiului cooperarii loiale intre autoritati.
Livia Stanciu considera, in opinia separata, ca Guvernul si-a exercitat competenta de a adopta acte normative cu putere de lege cu incalcarea cadrului constitutional privind delegarea legislativa.
Judecatorul CCR mentioneaza ca CCR era competenta si trebuia sa procedeze la examinarea aspectelor semnalate in sesizarile formulate de Presedintele Romaniei si CSM, respectiv sa stabileasca daca, in cauza, Guvernul a incalcat competenta Parlamentului.
"Intrucat, in cauza, Guvernul a procedat la exercitarea unei competente proprii, date de art.115 din Constitutie - Delegarea legislativa, cu incalcarea limitelor constitutionale ale acestei competente, in sensul ca a adoptat o OUG, in absenta vreunei situatii extraordinare si a urgentei, rezulta ca a incalcat competenta de legiferare a Parlamentului", considera Livia Stanciu.
Mediafax.ro

guvernul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1285 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005294 (s)