News Flash:

Isarescu avertizeaza: Sunt presiuni pe curs, tendinta de depreciere a leului este mai de durata. Euro urca astazi la 4,6279 lei

9 Noiembrie 2017
969 Vizualizari | 0 Comentarii
isarescu

Spre deosebire de monedele tarilor vecine, leul romanesc are o tendinta de depreciere care este de durata mai mare, iar presiunea pe depreciere vine din deteriorarea balantei comerciale, a declarat joi guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
„Tendinta este spre depreciere, cu cifre mai mici, dar de durata mai mare. Presiunea pe depreciere vine din deteriorarea balantei comerciale, exporturile cresc cu 9%, importurile - cu 11%, cu 12%. Deficitul comercial - chiar astazi s-au anuntat datele - a ajuns la opt miliarde de euro, se contureaza o problema. Acoperirea importurilor cu exporturi este tot mai mica, si asta pune presiune pe curs”, a spus Mugur Isarescu la conferinta de prezentare a Raportului asupra inflatiei.

Guvernatorul BNR a mai aratat ca avem un excedent de cerere agregata, iar o alta problema este tensionarea pietei muncii. „Increderea in economie este in crestere, ceea ce este un lucru foarte bun, dar aproape totul este pe seama consumatorilor”, a mentionat Mugur Isarescu.

Deficitul balantei comerciale in primele noua luni din 2017 a ajuns la 8,8 miliarde de euro, cu 1,9 miliarde de euro mai mare decat cel inregistrat in perioada similara de anul trecut, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS). In perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2017, exporturile si importurile au crescut cu 9,2%, respectiv cu 11,8%, comparativ cu aceeasi perioada din 2016.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1161 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006185 (s)