News Flash:

Sedinta de Guvern in care urmeaza sa fie adoptata OUG privind Codul Fiscal a inceput. In Piata Victoriei, peste 200 de persoane protesteaza. Tudose: Inflamare excesiva

8 Noiembrie 2017
994 Vizualizari | 0 Comentarii
sedinta

Sedinta de Guvern in care urmeaza sa fie adoptata OUG privind Codul Fiscal a inceput, miercuri, cu o intarziere de 30 de minute, in timp ce, in Piata Victoriei, aproximativ 200 de persoane protesteaza fata de masurile care vor fi introduse astfel, in principal fata de transferul platii contributiilor de la angajator la angajat. Premierul Mihai Tudose a spus, miercuri, la inceputul sedintei din Guvern, ca este ”o inflamare excesiva” a opiniei publice, el sustinand ca masurile privind externalizarea profitului ”au inflamat niste multinationale”.

Initial, sedinta de Guvern fusese anuntata pentru ora 15.00, ulterior fiind devansata pentru ora 13.00, ceea ce a avut drept consecinta si modificarea orelor mitingului de protest din fata sediului Executivului, la care au fost chemati angajati ai marilor companii, companii care au fost rugate sa le dea acestora liber prin rotatie pentru a putea participa la manifestatie.

Sedinta de Guvern a inceput dupa ora 13.30.

Actul normativ privind Codul Fiscal va prevedea si transferul contributiilor de la angajator la angajat, masura contestata de sindicate, precum si scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, decizie contestata de catre primari, care au sustinut ca astfel se vor reduce considerabil incasarile la buget si, prin urmare, banii pentru investitii.

Printre masurile anuntate se numara reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, pentru unele pensii, pentru chirii, dobanzi, activitati agricole, introducerea unei "contributii asiguratorii pentru munca” de 2,25% pentru angajatori, majorarea nivelului salariului lunar brut in functie de care se acorda deducerea personala, reducerea cotei totale a contributiilor sociale obligatorii de la 39,25% la 37,25%, reducerea numarului contributiilor sociale de la 6 la 3. De asemenea, salariul minim brut pe tara va creste de la 1.450 de lei la 1.900 de lei incepand cu 1 ianuarie 2018.

O alta masura se refera la majorarea nivelului salariului lunar brut in functie de care se acorda deducerea personala: de la 1500 lei (in prezent) la 1950 lei – limita pana la care deducerile se acorda in suma fixa, in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere; de la la 3000 lei (in prezent) la 3600 lei - limita maxima pana la care deducerile se acorda in mod degresiv. Pentru salariatii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acorda deduceri personale.

Totodata, Guvernul are in vedere majorarea numarului microintreprinderilor care vor plati impozit de 1% pe veniturile realizate, prin cresterea plafonului de incadrare ca microintreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. In prezent, IMM-urile care realizeaza cifra de afaceri intre 500.000 de euro si 1 milion de euro platesc impozit de 16% pe profit.

Pe ordinea de zi se mai afla si proiectul de lege privind achizitionarea primului sistem de rachete Patriot, precum si un proiect de HG privind acordarea de ajutoare pentur familiile minerilor victime ale exploziei de la Uricani.

In afara proiectului de lege pentru realizarea ''Capabilitatii de aparare aeriana cu baza la sol'' aferenta programului de inzestrare esential ''Sistem de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM)'', vor fi discutate si cele pentru ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) privind privilegiile si imunitatile OIAC, semnat la Haga, la 6 septembrie 2017 si privind desfiintarea Institutului Teologic Romano-Catolic din Bucuresti

Alte proiecte de OUG in afara celui referitor la Codul Fiscal vizeaza modificarea si completarea unor acte normative, modificarea si completarea Legii apelor nr.107/1996, modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.12/2006 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei pe filiera cerealelor si a produselor procesate din cereale.

De asemenea, pe ordinea de zi a sedintei de Guvern se afla 19 hotarari, precum si opt momorandumuri, printre care cele cu privire la finantarea investitiilor pentru achizitionarea autobuzelor de tip EURO 6 prin intermediul Programului Operational Regional 2014-2020, aprobarea constituirii unui grup de lucru interministerial in vederea identificarii solutiilor alternative pentru rezolvarea incalzirii, in afara solutiei reprezentata de lemnul de foc si imputernicirea Ministrului Culturii si Identitatii Nationale de a accepta o donatie in favoarea statului roman. News.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1266 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006436 (s)