News Flash:

Intreaga planeta, solidara cu victimele din Filipine

11 Noiembrie 2013
1327 Vizualizari | 0 Comentarii
Ţări şi organizaţii din întreaga lume, între care SUA, Naţiunile Unite şi UE, au trimis ajutoare în Filipine, arhipelag al cărui centru a fost devastat la sfârşitul săptămânii trecute de taifunul devastator Haiyan, relatează AFP.


Transportul primelor ajutoare de urgenţă furnizate la sfârşitul săptămânii de către Manila a fost dificil din cauza haosului din regiune. Persoanele salvate erau din ce în ce mai disperate şi unele au recurs la comiterea de jafuri, inclusiv asupra convoaielor cu ajutoare, potrivit unor martori şi jurnalişti de la faţa locului.


Principalele lipsuri sunt cele de apă potabilă, hrană, medicamente şi asistenţă pentru răniţi, precum şi adăposturi. Pentagonul a trimis personal şi materiale militare pentru a contribui la operaţiunile de salvare: aproximativ 90 de militari şi două avioane KC-130J Hercule au părăsit sâmbătă Japonia.


Printre echipamente se află de asemenea elicoptere MV-22, care pot decola pe verticală şi apoi zbura ca avioane, fiind capabile să opereze în medii dificile. 'SUA furnizează deja ajutor umanitar important şi suntem pregătiţi să ajutăm mai mult', a afirmat duminică preşedintele american Barack Obama, potrivit unui comunicat.


Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a promis că agenţiile specializate ale ONU 'vor reacţiona rapid pentru a asista persoanele care au nevoie de ajutor'. De sâmbătă, Programul alimentar mondial (PAM) a trimis o echipă de evaluare a nevoilor la Tacloban, unul dintre cele mai afectate oraşe, şi a organizat de asemenea transferul a 40 tone de ajutor alimentar sub formă de biscuiţi cu proteine.


Un avion cargo al UNICEF, având la bord 60 de tone de produse, între care corturi şi medicamente, va sosi marţi în Filipine. Organizaţia va furniza de asemenea echipamente sanitare şi de purificare a apei. Comisia Europeană a alocat trei milioane de euro pentru operaţiuni de salvare. Marea Britanie a oferit suma de 9,6 milioane de dolari. Ambasada Germaniei la Manila a anunţat plecarea a 23 de tone de echipament de salvare. Echipe germane de salvare sunt deja în acţiune. Canada va acorda cinci milioane de dolari ONG-urilor care participă la operaţiunile de salvare.


Australia a promis 10 milioane de dolari australieni (7 milioane de euro), dintre care patru milioane în cadrul unui apel la fonduri lansat de către ONU şi trei milioane prin intermediul unor ONG-uri australiene. O echipă medicală a fost trimisă la faţa locului.


Organizaţia Medici fără Frontiere a trimis 200 tone de medicamente, corturi şi produse de igienă care ar urma să ajungă în cursul săptămânii. Un cargo ar urma să plece din Dubai luni şi un altul din Belgia marţi. Organizaţia nonguvernamentală britanică Oxfam a anunţat trimiterea unei echipe de salvare.


Experţi în acţiuni umanitare de urgenţă au atras luni atenţia, în Australia, asupra unei repetări a erorilor comise după tsunamiul ce a lovit Asia în 2004.Papa Francisc, 'profund întristat' de dezastru, le-a cerut catolicilor să acord 'un ajutor concret' Filipinelor şi a oficiat o slujbă pentru această ţară.


Potrivit unor estimări provizorii, este posibil ca taifunul Haiyan, care a lovit vineri centrul arhipelagului, să fi cauzat moartea a peste 10.000 de persoane. Un prim bilanţ oficial al autorităţilor a relevat că sute de persoane şi-au pierdut viaţa.AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1217 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006574 (s)