News Flash:

Instabilitatea atmosferica va caracteriza urmatoarele doua saptamani de prognoza (8 - 21 mai)

9 Mai 2017
962 Vizualizari | 0 Comentarii
ploaie1 1
Vremea va continua sa fie instabila in urmatoarele doua saptamani, cand se vor semnal perioade cu zile si nopti mai reci decat in mod normal pentru luna mai, la care se adauga precipitatii destul de consistente, dar si intervale cu temperaturi peste norme, ce vor atinge chiar si 26 de grade Celsius, in Muntenia, releva prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) publicata luni, valabila pentru perioada 8 - 21 mai 2017.
In Banat, in primele zile ale intervalului de prognoza, temperaturile maxime vor scadea de la 18 la 14 grade, iar cele minime de la 11 la 3 grade, in medie regionala, iar vremea va deveni rece pentru aceasta perioada. Dupa data de 10 mai, valorile termice vor creste din nou, astfel incat temperaturile maxime se vor situa, in medie, in jurul valorii de 26 de grade, iar cele minime vor fi de 11 — 12 grade. Spre sfarsitul primei saptamani va avea loc o racire usoara a vremii, iar regimul termic va fi caracterizat de maxime diurne de 21 — 22 de grade si minime nocturne de 9 — 10 grade. Probabilitatea de aparitie a ploilor se va mentine ridicata pe tot parcursul intervalului de prognoza. Local, indeosebi in intervalele 8-10 mai, respectiv 13-15 mai, cantitatile de apa pot fi mai insemnate.
In Crisana, in intervalul 8-10 aprilie, vremea se va raci semnificativ si va deveni rece pentru aceasta perioada. Dupa 10 mai, valorile termice vor marca o crestere semnificativa, atat ziua, cat si noaptea, astfel incat temperaturile maxime vor urca, in medie, de la 12 la 24 de grade, iar cele minime de la unu-doua grade la 12 grade. Pe 14 mai, vremea se va raci din nou si se vor inregistra valori medii ale maximelor diurne de 21 — 22 de grade si ale minimelor nocturne de 9 — 10 grade, caracterizand un regim termic apropiat de normalul perioadei. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi ridicata pe tot parcursul intervalului de prognoza, iar local, indeosebi catre sfarsitul primei saptamani de prognoza, cantitatile de apa vor fi mai insemnate.
In Transilvania, la inceputul intervalului, valorile termice vor scadea semnificativ de la o zi la alta si vremea va deveni rece pentru aceasta perioada. Temperaturile maxime vor scadea de la 17 la 11 grade, iar cele minime de la 9 catre—1 grad, in medie regionala. Ulterior, va avea loc o crestere de temperatura, spre valori diurne situate, in medie, in jurul a 23 de grade, si minime de aproximativ 10 grade. Catre sfarsitul primei saptamani, va avea loc o noua scadere a regimului termic, ce se va caracteriza prin valori apropiate de normele perioadei, respectiv temperaturi diurne de 19 — 20 de grade, in timp ce temperaturile nocturne vor fi de 5 — 7 grade. Probabilitatea de ploaie se va mentine ridicata pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar intre 8 si 11 mai, precum si intre 13 si 16 mai, cantitatile de apa vor fi mai insemnate.
In Maramures, la inceputul intervalului, vremea va deveni tot mai rece, iar temperaturile maxime vor fi in scadere catre 11 grade, in timp ce minimele vor tinde, in medie, spre aproximativ un grad Celsius. In intervalul 11-13 mai, regimul termic va marca o crestere, astfel incat se vor atinge valori diurne de 21 — 22 de grade si nocturne de 10 — 11 grade. Dupa data de 13 mai, regimul termic va marca o usoara scadere, spre valori maxime de 19 — 20 de grade si minime de 7 — 8 grade, in medie regionala, valori normale pentru aceasta perioada a anului. Vor fi ploi, aproape in fiecare zi a intervalului de prognoza, iar probabilitatea ca acestea sa fie, local, mai importante cantitativ, va fi mai ridicata in prima zi si, din nou, in perioada 12 — 15 mai.
In zona Moldovei, procesul de racire va fi important in intervalul 8 — 10 mai, cand media maximelor termice va scadea de la 18 la 11 grade, iar minimele nocturne vor cobori de la 10 — 11 grade spre unu-doua grade Celsius, vremea devenind rece pentru aceasta perioada. In intervalul 11 — 13 mai, temperaturile diurne vor creste la 17 — 18 grade si cele nocturne la 8 — 9 grade, pentru ca, in a doua saptamana a perioadei de prognoza, sa se inregistreze un regim termic fara variatii semnificative, caracterizat prin valori apropiate de normele climatologice ale perioadei. Probabilitatea pentru ploi la nivel local va fi mai ridicata pe 8 — 9 mai, precum si in intervalul 12 — 14 mai, cand se pot inregistra si cantitati de apa mai importante.
In Dobrogea, intre 8 si 10 mai, va avea loc un proces de racire a vremii, astfel incat valorile termice vor deveni mult mai scazute decat normele perioadei. Maximele diurne vor scadea de la 18 la 12 grade, iar minimele nocturne, de la 11 — 12 grade la inceputul intervalului, spre 5 grade, pe 10 — 11 mai. Ulterior, regimul termic va marca o crestere spre valori apropiate de normele climatologice ale perioadei, respectiv 17 — 18 grade ziua si 12 — 13 grade noaptea, la sfarsitul primei saptamani de prognoza. In a doua saptamana, temperatura aerului nu va avea variatii semnificative si va avea valori maxime, in medie regionala, intre 18 si 20 de grade si minime intre 9 si 11 grade. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai ridicata intre 8 si 10 mai, precum si in 13 si 14 mai, cand se pot inregistra local cantitati de apa mai importante. In restul intervalului de prognoza, doar izolat si trecator vor fi ploi de scurta durata.
In Muntenia, in intervalul 8 — 11 mai vremea se va raci treptat, devenind rece pentru aceasta perioada. Temperaturile maxime vor scadea de la 21 la 12 grade, iar cele minime de la 11 la 3 grade. Dupa 11 mai, regimul termic va marca o crestere, spre valori diurne de 25 — 26 de grade si nocturne de 12 grade, in medie, la sfarsitul primei saptamani a intervalului de prognoza. In cea de-a doua saptamana, temperatura aerului va creste usor si treptat, de la 18 la 22 de grade la valorile maxime, in timp ce valorile minime se vor situa, in mod constant, in jurul a 8 grade. Va ploua aproape in fiecare zi a perioadei de prognoza, dar in intervalele 7 — 9 mai si 13 — 15 mai, probabilitatea ca aceste precipitatii sa se semnaleze pe arii mai extinse si sa fie mai importante cantitativ va fi ridicata.
In zona Olteniei, prima saptamana a intervalului de prognoza va debuta cu o vreme in racire, astfel incat temperaturile maxime vor scadea de la 20 de grade in prima zi spre 14 — 15 grade, in jurul datei de 10 mai, dupa care vor creste spre 25 de grade catre sfarsitul primei saptamani de prognoza. La final de saptamana, regimul termic va marca o noua scadere, spre 18 grade in jurul datei de 15 mai. In a doua saptamana, temperaturile diurne vor creste usor si treptat, spre 22 de grade la finalul intervalului de prognoza. Temperaturile nocturne vor avea o evolutie asemanatoare, fiind in scadere, de la 11 la 3 grade in intervalul 8 — 11 mai, vor creste spre 13 grade in jurul datei de 14 mai, pentru ca apoi sa scada, din nou, pana la 8 — 9 grade in decursul celei de-a doua saptamani de prognoza. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata pe 8 si 9 mai, precum si, din nou, in intervalul 13 — 16 mai, cand pe arii restranse se pot cumula cantitati de apa mai importante.
La munte, procesul de racire a vremii va fi important in intervalul 8 — 10 mai, cand media maximelor termice va scadea de la 10 la 3 grade, iar a minimelor nocturne de la 4 la—4 grade. Ulterior, va avea loc o incalzire, astfel incat, in jurul datei de 13 mai, se vor atinge aproximativ 15 grade ziua si 7 grade noaptea. In a doua saptamana a intervalului de prognoza, regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru a doua decada a lunii mai si va fi caracterizat prin valori de 10 — 12 grade ziua, respectiv de 2 — 3 grade noaptea. Probabilitatea pentru precipitatii se va mentine relativ ridicata pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar in intervalele 7 — 9 mai si 12 — 14 mai, acestea se vor semnala pe arii mai extinse si pot fi, local, mai importante cantitativ.
Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1276 (s) | 32 queries | Mysql time :0.010666 (s)