News Flash:

Initiativa legislativa: Creditele in valuta se pot CONVERTI in lei, fara comisioane si garantii

20 Februarie 2014
1189 Vizualizari | 0 Comentarii
Un grup de parlamantari - între care si presedintele Camerei Deputatilor - propune, printr-o initiativa legislativa depusa la Senat, ca persoanele care au luat credite în valuta sa le poata converti în lei, fara comisioane, costuri aditionale sau garantii suplimentare. Potrivit proiectului, de aceasta facilitate ar urma sa beneficieze persoanele care au luat credite în euro sau în alte monede straine.
Pentru ambele categorii de credite conversia ar urma sa se poata face inclusiv în orice alta moneda straina.

Initiatorii propun ca aceste noi reglementari sa se aplice unitar contractelor de credit aflate în desfasurare la momentul intrarii în vigoare a legii, dar si contractelor de credit viitoare.

Conform initiativei, bancile vor fi obligate ca atunci când valoarea creditului initial este depasita cu 20 la suta sa informeze consumatorul, acesta putând sa opteze pentru convertirea în moneda care îl avantajeza mai mult, fara a dauna principiilor legilor si reglemetarilor interne ale institutiilor bancare.

"Consideram ca majorarea ratelor bancare datorate de catre consumatori cauzate de fluctuatiile ratei de schimb valutar este injusta functionând în detrimental românilor care au credite în valuta, inclusiv în cazul contractelor de credit încheiate fara sa detina toate informatiile privind riscul pe care fluctuatiile cursului de schimb le are asupra ratelor", mentioneaza initiatorii în expunerea de motive.

Potrivit semnatarilor proiectului, creditele neperfoamnte si ratele restante la banci au ajuns sa constituie o problema sociala în România, statisticile BNR si INS certificând ca sumele restante la banci s-au înzecit în perioada 2008-2012: de la 2,28 miliarde de lei în mai 2008, la 23,7 miliarde de lei, în mai 2012.

Autorii proiectului arata ca, în prezent, pentru conversia creditelor în moneda nationala, consumatorii trebuie sa aduca garantii suplimentare bancilor, deoarece valoarea pietei imobiliare a scazut drastic în ultimii ani.

"Expunerea consumatorilor de credite în valuta la riscurile generate de fluctuatiile cursului de schimb valutar trebuie corectata prin masuri care sa protejeze consumatorii de buna-credinta care se confrunta, independent de vointa lor, cu greutatea sau imposibilitatea de a-si achita ratele lunare la banca", apreciaza initiatorii.

Proiectul este semnat de mai multi parlamentari de la PSD, UDMR, PC, UNPR, PP-DD si grupul minoritatilor nationale, printre care presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, vicepresedintele Senatului, Cristian Dumitrescu.

Alti initiatori sunt senatorii Darius Vâlcov, Serban Mihailescu, Alexandru Mazare si Tudor Barbu, precum si deputatii Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Bogdan Niculescu-Duvaz, Stefan Viorel, Ana Birchall, Korodi Attila siIulian Iancu. Nediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1140 (s) | 22 queries | Mysql time :0.030304 (s)