News Flash:

Florin Georgescu isi apara "electorata", criticata dur de Basescu

18 Februarie 2014
1144 Vizualizari | 0 Comentarii
Florin Georgescu
Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, identificat de preşedintele Traian Băsescu ca unul dintre artizanii "electoratei", schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei, apără măsura, care în opinia sa ar urma să revigoreze creditarea şi să susţină consumul şi creşterea economică. "In opinia mea relansarea creditării se poate face, în prezent, pe segmentul populaţiei prin refinanţare ca instrument de majorare fără consecinţe negative a venitului disponibil. Dacă în perioada de boom economic s-a practicat, uneori, refinanţarea destinată unor cheltuieli, în multe cazuri fără o necesitate stringentă, acum, în perioada de convalescenţă de după criză, se impune practicarea unei «refinanţări de necesitate»", a spus Florin Georgescu, într-o opinie legată de acest subiect transmisă Ziarului Financiar.
El a arătat că refinanţarea debitorilor bun-platnici, în condiţiile lipsei de încredere a mediului bancar faţă de noii clienţi persoane fizice şi juridice, precum şi a supraîndatorării acestora din urmă, constituie o soluţie pentru relansarea creditării pe baze sănătoase, implicit majorarea venitului disponibil al consumatorilor şi dinamizarea creşterii economice.

Georgescu spune că "Schema Voinea", în cadrul căreia, la solicitarea Ministerului Finanţelor Publice, Banca Naţională a Romaniei a furnizat unele date şi a efectuat o evaluare primară a impactului macroeconomic şi asupra stabilităţii sistemului bancar, se află în faza de proiect la Ministerul Finanţelor şi că pe langă această propunere este nevoie de alte măsuri de refinanţare, astfel că devine interesantă ideea avansată recent de economistul Eugen Dragnea, într-un articol din ediţia online a ZF, potrivit căreia statul ar urma să se implice prin CEC, unde este unic acţionar, în procesul de refinanţare opţională a debitorilor persoane fizice, pe bază de negocieri.

Săptămana trecută Băsescu a criticat dur măsura propusă de Ministerul Finanţelor şi BNR privind restructurarea creditelor populaţiei, considerand-o populistă şi discriminatorie.

Băsescu a declarat, luni, că Florin Georgescu a fost unul dintre artizanii "electoratei", şeful statului menţionand că doreşte ca Banca Naţonală să nu ajungă în situaţia de a executa dispoziţiile Guvernului.

"Aceasta este teama mea. Se poate întampla o dată, dar nu aş vrea să se întample a doua oară şi a treia oară, să dea telefon premierul de la Palatul Victoria, la prim-viceguvernator, să spună: «Astăzi, băgaţi nişte lei pe piaţă, că am nevoie de inflaţie, că îmi fac bilanţul, şi maine scoateţi-i. Astăzi, băgaţi nişte euro pe piaţă, că vreau să fie criză de lichiditate în lei». Nu vreau să ajungem la acest lucru", a spus el.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, că BNR trebuie "să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt", el acuzand Banca Naţională de implicare în măsurile privind "electorata", susţinute de premierul Victor Ponta în negocierile cu FMI.

BNR susţine că schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei, denumită de presă "Electorata", a fost concepută, iniţiată şi dezvoltată de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Mediafax.ro

georgescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1138 (s) | 22 queries | Mysql time :0.036002 (s)