Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, afirma ca materialul de presa despre pensionarea sotului sau a avut "drept unic scop denigrarea" ei si a familiei, printr-un demers "nedeontologic si nesustinut de dovezi concrete", demnitarul adaugând ca analizeaza posibilitatea de a da în judecata autorii.
"Întreg acest demers jurnalistic este nedeontologic si nesustinut de dovezi concrete, si îsi propune ca scop evident si transparent alterarea imaginii mele publice de profesionist si om politic. Mai grav decât atât, obiectul atacului îl reprezinta intimitatea familiei mele, sotul meu nefiind persoana publica si neimplicat în politica sau în activitati de interes public. (...) Consider ca informatiile difuzate în spatiul media nu raspund niciunui interes public legitim, având drept unic scop denigrarea mea si, cel mai grav, a familiei mele, prin urmare voi reflecta asupra demersurilor judiciare imediate ce vor fi întreprinse în acest sens", se arata într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri seara, de Câmpeanu.
Mai grav decât atât, tine sa sublinieze ministrul, obiectul atacului "îl reprezinta intimitatea familiei mele, sotul meu nefiind persoana publica si neimplicat în politica sau în activitati de interes public".
"Problemele de sanatate ale sotului meu, în prezent în vârsta de 68 de ani, au fost facute publice în lipsa consimtamântului sau, desi divulgarea diagnosticului unei persoane este interzisa prin Legea nr. 95/2006, drepturile pacientului fiind ocrotite tocmai în virtutea caracterului extrem de personal al afectiunilor de care sufera. (...) Doresc sa va informez pe aceasta cale, ca legea ocroteste nu doar dreptul la viata privata, dreptul la confidentialitatea diagnosticului, dar si dreptul la imagine si sanctioneaza în termeni penali difuzarea imaginii unei persoane nepublice fara acordul acesteia", mai precizeaza Mariana Câmpeanu.
În acelasi comunicat, ministrul Muncii sustine ca, prin materialul de presa în cauza, s-a încercat acreditarea ideii ca pensionarea medicala a sotului ei, în anul 2005, este nejustificata, desi ar fi evident, în opinia ei, ca nu a existat un interes de natura materiala pentru ca Iulian Câmpeanu sa fie declarat inapt de munca la vârsta de 59 de ani, primind o pensie lunara de 350 lei în conditiile în care, daca si-ar fi continuat activitatea, veniturile sale salariale ar fi fost în mod vadit mult mai consistente.
"Din nefericire însa, înca din anul 2000 sotul meu a fost afectat de probleme neurologice care, nesupravegheate si netratate în mod corespunzator, au evoluat si au generat accidente vascular cerebrale astfel încât în intervalul 2004-2005, sotul meu a fost internat în repetate rânduri. Încetarea contractului de munca, survenita la 1 martie 2005, a fost determinata tocmai de faptul ca societatea la care îsi desfasura activitatea a constatat ca Iulian Câmpeanu avea probleme de concentrare la locul de munca, absenta perioade lungi de timp, într-un cuvânt, activitatea sa nu se mai ridica la nivelul de exigenta al angajatorului", mai precizeaza Mariana Câmpeanu.
Referitor la expertiza medicala efectuata sotului ei, ministrul mentioneaza ca aceasta a avut la baza întreaga documentatie de care acesta dispunea în martie 2005.
"Am certitudinea ca medicii care au examinat cazul au dat un verdict corect si legitimat de starea concreta de sanatate a lui Iulian Câmpeanu, de rezultatele investigatiilor medicale la care a fost supus si de antecedentele sale patologice. Cu privire la confuzia pe care autorii încearca sa o induca referitor la faptul ca pensia de invaliditate a fost stabilita pentru 'boala obisnuita', si nu pentru afectiunile grave care rezulta din documentele medicale, trebuie sa subliniez ca în legislatia specifica pensiilor se utilizeaza aceasta notiune pentru a distinge cauza invaliditatii de boala profesionala sau accident de munca - pentru care pensia se suporta din bugetul pentru risc si accidente", mai spune demnitarul.
Câmpeanu sustine ca pensionarea sotului ei la Casa Judeteana de Pensii Ilfov nu a fost "un favor" si nici "un caz singular", ea precizând ca în perioada 2003-2007 toate casele de pensii ale sectoarelor din Bucuresti erau supraaglomerate, din cauza procesului de recalculare a pensiilor.
"Astfel, mii de cetateni din diferite sectoare ale municipiului Bucuresti au fost preluati, în acei ani, de Casa Judeteana de Pensii Ilfov. Diagnosticul stabilit sotului meu si starea fizica în care se afla în momentul pensionarii nu ar fi determinat o alta modalitate de solutionare a problemei sale, indiferent de structura careia i s-ar fi adresat, deoarece expertiza medicala este o activitate bazata pe documente cu caracter stiintific, obiectiv, prin urmare evaluarea urma a fi analizata în aceiasi parametri de oricare alta Casa de pensii din România", adauga, în acelasi context, ministrul Muncii.
În acelasi comunicat, Mariana Câmpeanu face referire si la faptul ca sotul ei este, în prezent, "o persoana deplasabila si relativ coerenta".
"Am încercat împreuna cu copiii mei si familiile lor sa-i asiguram sotului meu un climat de viata echilibrat si armonios, care sa-i permita daca nu refacerea, cel putin mentinerea starii generale la un nivel acceptabil, iar faptul ca în prezent este o persoana deplasabila si relativ coerenta, reprezinta o satisfactie si nicidecum un prilej de explicatii publice asupra unor chestiuni de viata care nu prezinta si nu au de ce sa reprezinte un subiect de dezbatere publica si linsaj mediatic. (...) Sotul meu este un cetatean obisnuit, prin urmare expunerea sa pe ecrane si în fotografii, în timp ce se deplaseaza ezitant în fata casei, si repetarea obsesiva a acestor cadre la interval de minute, nu serveste unui deziderat de informare a publicului, ci reprezinta un afront la dreptul sau la intimitate si imagine", explica demnitarul.
Câmpeanu tine sa precizeze ca, de la pensionare, sotul sau a fost diagnosticat si cu alte afectiuni: cancer, operat, iradiat si chimio-tratat; enterita radica operata; agravarea consecintelor accidentului vascular (dementa mixta, parkinsonism, epilepsie cu crize complexe, cu manifestari specifice de pierdere a cunostintei, pierderi de echilibru, lipsa de orientare în timp si spatiu).
"Toate aceste manifestari nu sunt permanente, dar supravegherea trebuie sa fie continua", subliniaza ministrul.
Demnitarul mai spune si ca în materialul jurnalistic numele copiilor ei sunt asociate "în mod insidios cu actiuni pretins frauduloase, acuzatii la fel de neîntemeiate si lipsite de suport deontologic si moral".
"S-a sugerat ca sotul meu ar fi fost transportat cu un autoturism apartinând Registrului Auto Român, institutie la care este angajat Flavius Câmpeanu, desi autoturismul este utilizat în conditii legale, sens în care, în masura în care exista interes cu privire la acest subiect, sunt în masura sa prezint dovezi", se mai arata în comunicat.
Ministrul Muncii adauga ca "onestitatea si verticalitatea" i-au caracterizat "îndelungata cariera publica" si ca ea nu va "abdica" de la acestea, fiind gata sa raspunda tuturor criticilor ce vizeaza activitatea sa.
"În egala masura, solicit respect si decenta fata de membrii familiei mele care au propriul lor drept la imagine si viata privata si nu admit ca în spiritul unor demersuri jurnalistice incorect întreprinse, aceste atribute garantate constitutional sa le fie încalcate. Consider ca informatiile difuzate în spatiul media nu raspund niciunui interes public legitim, având drept unic scop denigrarea mea si, cel mai grav, a familiei mele, prin urmare voi reflecta asupra demersurilor judiciare imediate ce vor fi întreprinse în acest sens", conchide Câmpeanu.
Ministrul Mariana Câmpeanu i-ar fi dat sotului sau în 2005, când conducea Casa de Pensii Ilfov, pensie si indemnizatie de însotitor, în urma încadrarii în gradul I de invaliditate, drepturile fiind acordate în baza unor "acte neclare si diagnostice discutabile", afirma Centrul de Investigatii Media. Mediafax.ro
Comentarii (0)