News Flash:

Infiintarea Comisiei de ancheta privind Serviciul de Protectie si Paza, decisa marti in plenul Camerelor reunite. Reactia opozitiei

15 Februarie 2018
900 Vizualizari | 0 Comentarii
parlament 1

Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au anuntat joi ca infiintarea Comisiei de ancheta privind Serviciul de Protectie si Paza (SPP) va fi decisa in plenul reunit marti, la ora 14.00. Potrivit proiectului de infiintare a Comisiei, aceasta va fi condusa de un membru PSD, un vicepresedinte PNL si un secretar de la ALDE. Senatorul USR Vlad Alexandrescu a anuntat joi, dupa decizia Birourilor permanente reunite de a convoca plenul celor doua Camere pentru a vota infiintarea comisiei de ancheta a activitatii SPP, ca aceasta initiativa este una "de imagine, constituita la cheremul domnului Tariceanu si Dragnea". De asemenea, deputatul PNL Ben-Oni Ardelean a sustinut ca infiintarea comisiei reprezinta anchetarea unor "barfe care sunt povesti vanatoresti de pe Lacul Belina".
„Se constituie Comisia parlamentara de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea activitatii Directorului Serviciului de Protectie si Paza, domnul Pahontu Lucian-Silvan si a modului in care este posibil ca acesta sa fi implicat institutia in activitati care exced cadrului legal de functionare", este hotararea care va fi spusa votului.

Obiectivele acestei comisii sunt urmatoarele: identificarea procedurilor stabilite pentru respectarea ordinelor pe unitate, a regulamentelor militare, precum si modalitatea de comunicare a odrinelor de serviciu; determinarea implicarii directorului SPP in influentarea unordecizii politice sau in planuul politic; verificarea unei eventuale modalitati de implicare a SPP in activitati care exced cadrul legal de functionare de catre directorul institutiei, domnul Pahontu Lucian-Severin; verificarea rapoartelor de activitate ale directorului SPP din ultimii cinci ani; identificarea protocoalelor incheiate cu alte institutii, a regulilor de relationare cu acestea precum si verificarea respectarii cadrului legal de actiuni prevazute in aceste colaborari; verificarea modului si a criteriilor in care au fost desemnati ofiterii de protectie a demnitarilor; identifarea numarului de mandate de supraveghere video-audio solictate in vbaza art 14, lit d din legea 191/1998, precum si verificarea respectarii cadrului legal.

Alte obiective sunt identificarea numarului de mandate efectiv obtinute de la procuror; determinarea numarului de acte de constatare intocmite in baza legii 191 care au fost folosite ca mijloace de proba in cauze aflate in stadiul de cercetare penala sau in fata instantelor judecatoresti; verificarea procedurii activitatii proprii de aparare a secretului de stat si de prevenire a scurgerii de date sau de informatii; existenta unor verificari in ultimii cinci ani referitoare la achizitii publice si la fondul operativ, din partea Curtii de Conturi sau a altor institutii; verificarea modalitatii de gestionare a informatiilor mentionate in rapoartele ofiterilor de protectie a demnitarilor care nu se incadreaza in obligatiile prevazute pentru elaborarea rapoartelor conform legii 191.

Comisia care va ancheta activitatea SPP va fi formata din sapte membri PSD, trei membri PNL, un membru USR, un membru UDMR, un membru ALDE, un membru PMP si un membru al minoritatilor nationale. De asemenea, presedintele Comisiei va fi din partea PSD, vicepresedintele din partea PNL, iar secretarul din partea ALDE

Liderul PSD Liviu DragneaDragnea a sustinut ca seful SPP Lucian Pahontu i-ar fi transmis lui Paul Stanescu ca el o sa fie "executat", "undeva prin martie".

Liviu Dragnea a afirmat ca se ajunsese la o stare de tensiune intre Guvernul Mihai Tudose si PSD si chiar coalitie, care nu putea duce la nimic bun. Dragnea a spus ca, institutional, orice premier trebuie sa aiba contacte cu SRI, cu SIE si cu SPP, insa seful SPP, Lucian Pahontu, a fost implicat mai mult decat era cazul in Guvern. "L-am vazut pe Mihai Tudose cum a evoluat dupa ce nu a mai fost prim ministru, chiar i-am multumit azi, a devenit acelasi coleg deschis si glumet. Poate tensiunea de acolo, poate influentele. N-avem de unde sa stim acum, dar asta nu inseamna ca pana la urma nu vom afla. Mai multi colegi mi-au spus ca seful SPP-ului a fost implicat mai mult decat era cazul. Domnului Paul Stanescu i s-a spus ca undeva prin martie eu o sa fiu executat si dumnealui poate sa fie seful partidului. Poate ca i s-a spus si lui Grindeanu, lui Tudose, nu stiu", a declarat liderul PSD.

El a lansat si ulterior noi atacuri la adresa sefului Serviciului de Protectie si Paza, Lucian Pahontu, spunand ca acesta avea o practica foarte nociva - isi folosea angajatii pentru a culege informatii, apoi mergea la Parchete sau la instante si transmitea anumite mesaje.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1200 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006653 (s)