News Flash:

INCREDIBIL! MANUALUL de sport le explica unor elevi de la clasa a V-a ce este mersul, cum sa stea incolonati si care sunt partile corpului

30 August 2017
1023 Vizualizari | 0 Comentarii
educatie fizica si sport manual
Manualul de sport pentru clasa a V-a le va explica elevilor cum se sta in coloana, cum sa execute o rasucire pe loc sau care sunt partile corpului si cum sa stea corect in banca. De asemenea, copiii vor invata la ce comenzi date de profesor trebuie sa raspunda, dar si care sunt punctele cardinale.
Indelung dezbatut, manualul de Educatie Fizica si Sport a ajuns in cele mai multe scoli din tara, in trei variante alternative, ceea ce inseamna ca trei edituri au castigat licitatia pentru tiparirea lui. Incarcat cu imagini si viu colorat, manualul isi propune sa ii invete pe elevi lucruri elementare, pe care,oricum, orice profesor le preda la ora de educatie fizica si sport.
In deschiderea manualului, exista o scurta descrie a acestuia si a disciplinei educatie fizica si sport.
"Incepand cu acest an scolar, te invitam sa descoperi educatia fizica si prin intermediul manualului. Vei gasi informatii despre exercitii fizice si despre sport, pe care sa le folosesti in lectii, dar si in activitatile fizice din timpul liber. Cu ajutorul manualului iti vei insusi numeroase cunostinte care te vor ajuta sa intelegi ce reprezinta stilul de viata sanatos, ce inseamna o postura corporala corecta si ce exercitii poti efectua pentru a avea un corp armonios dezvoltat. Parcurgand acest manual, vei invata despre calitatile motrice, dar si despre deprinderile motrice pe care le utilizezi in viata de zi cu zi", reiese din descrierea manualului facuta de catre editura manualului.
Manualul este impartit in cinci capitole: 1) Activitatile de educatie fizica-Activitati de Sanatate, 2)Sa exersam impreuna! 3) Corpul uman si miscarea, 4)Armonie corporala, 5)Discipline sportive. Iar la sfarsitul manualului, exista si o evaluare finala cu cerinte si intrebari pe care elevul trebuie sa le rezolve in scris, pe caiet.
Concret, manualul ii invata pe elevi cum sa stea incolonati, in linie pe un rand, pe doua randuri, in formatie de gimnastica, in cerc sau in semicerc.
"Cand se practica exercitii fizice in grup, organizarea copiilor in diferite formatii contribuie la utilizarea optima a salii sau a terenului de sport, la folosirea cat mai eficienta a timpului destinat practicarii exercitiilor fizice, dar si la prevenirea accidentarilor. In aceste conditii, activitatea devine accesibila, interesanta si sigura pentru toti copiii", explica manualul in cel de al doilea capitol.
Capitolul al treilea le vorbeste copiilor despre corpului uman si despre miscare. Prin fotografii si desene, li se explica elevilor care sunt partile corpului, care sunt organele interne, dar si ce este efortul fizic.
"Corpul uman poate adopta diferite pozitii si poate efectua numeroase miscari, fie in intregime, fie doar cu segmentale sale. Miscarea este o functie a corpului uman care permite acestuia sa se plaseze si sa se deplaseze in spatiu, sa stabileasca relatii cu obiectele si cu fiintele din jurul lui. Cu ajutorul acestor miscari, oamenii desfasoara diferite activitati profesionale, gospodaresti sau motrice", reiese din manual.
Manualul ii invata pe elevi si care ar trebui sa fie pozitia corecta a corpului in banca.
"Atitudinile fizice deficiente sunt poziții ale corpului care nu corespund aliniamentului corporal, dar care pot fi corectate conștient (prin îndreptarea spatelui, poziționarea corectă a umerilor). Aceste atitudini deficiente pot fi de două feluri: posturale (ale întregului corp) și segmentare (ale unor segmente ale corpului). O atitudine fizică deficientă posturală este consecința menținerii coloanei vertebrale într-o poziție incorectă. Cea mai frecventă cauză care apare la vârsta copilăriei este adoptarea unei poziții necorespunzătoare în bancă, la școală, în timpul scrisului sau cititului sau atunci când se lucrează la calculator", se explica in carte.
Ultimul capitol trateaza mai multe discipline sportive cum ar fi: atletism, gimnastica, sport aerobic, gimnastica ritmica, dans sportiv, baschet, badminton, fotbal, handbal, korfball, rugby-tag, volei, tenis de masa torbal, dar si tranta, oina sau sportul mintii, sahul.
Manualul de educatie fizica si sport va ajunge pentru prima data pe bancile scolilor din Romania, la deputul anului scolar pe 11 septembrie, in timp ce manualele importante ca limba romana sau matematica vor ajunge cu o intarziere de cel putin doua luni de zile.
Din cele 25 de discipline cuprinse de planul-cadru pentru clasa a V-a, doar sapte au primit aprobare, printre care si educatie fizica si sport, restul de 18 fiind contestate, in urma licitatie, de catre edituri.
Potrivit ministerului Educatiei, manualele de educatie fizica si sport au costat aproximativ 1,5 milioane de lei. Mediafax.ro
Iata cum arata manualul si ce contine

elevilor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1172 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004858 (s)