News Flash:

Incepe batalia pentru locurile din caminele studentesti. Situatia din Timisoara

27 Septembrie 2017
996 Vizualizari | 0 Comentarii
camin studenti
Taxele mici, de pana in 200 de lei, dar si viata studenteasca traita intr-un alt ritm in camine ii imping pe multi dintre studenti sa opteze pentru cazarea in internatele universitatilor din tara. Desi numarul locurilor a crescut in ultimii ani, aproape jumatate nu vor prinde loc.
Universitatile de stat din Cluj-Napoca ofera studentilor peste 15.000 de locuri de cazare in camine, la tarife cuprinse intre 100 de lei si 450 de lei, insa numarul cererilor depaseste 20.000.
Cea mai mare institutie de invatamant superior din Cluj-Napoca, Universitatea ”Babes-Bolyai” (UBB) pune la dispozitia studentilor 6.000 de locuri de cazare in 17 camine, in camere cu 2, 3 sau 5 locuri. Reprezentantii UBB au declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca procesul de cazare incepe in 29 septembrie si se incheie in 1 octombrie, in conditiile in care deschiderea anului universitar 2017-2018 va avea loc in data de 2 octombrie.
”Camerele au baie proprie, spatii de gatit comune sau proprii in unele camine, internet. Toate caminele au fost igienizate si reabilitate in fiecare an, in timpul vacantei de vara.
Tarifele in caminele UBB sunt cuprinse intre 100 si 220 de lei pe luna, in functie de gradul de confort - numarul de paturi, spatii proprii sau comune.
La nivelul UBB au fost depuse aproximativ 9.000 de cereri de cazare.
Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN) dispune de un numar de 4.926 locuri de cazare distribuite in cele doua complexe studentesti, din Marasti (2 camine) si Observator (7 camine), toate caminele UTCN fiind modernizate. ”In acest an a fost finalizat caminul II B din Campusul Marasti, care a reintrodus in circuit un numar de 944 de locuri de cazare, cu incepere din noul an academic. Proiectul a fost in valoare de 4,7 milioane de lei, finantat in intregime din veniturile proprii ale universitatii”, au spus reprezentantii UTCN.
Studentii care se cazeaza in Campusul din Observator au la dispozitie camere cu doua sau patru locuri, baie proprie in fiecare camera, oficii pe fiecare palier dotate cu plite electrice, masini de spalat pe fiecare palier, acces gratuit la internet, sistem de paza privat/ supraveghere video. Spatiul exterior aferent celor doua camine din Complexul Marasti a fost modernizat cu teren de sport cu nocturna si gazon sintetic, precum si spatii verzii. Tarifele de cazare la UTCN au ramas nemodificate fata de anii anteriori, astfel incat pentru camere de 4 persoane tariful este de 155 lei/luna/pat, iar pentru camere de 2 persoane, de 220 lei/luna/pat. Numarul de cereri de cazare inregistrate este in jur de 9.000.
Studentii Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) ”Iuliu Hatieganu” beneficiaza in anul universitar 2017-2018 de un numar de 2.500 de locuri de cazare in opt camine. Tarifele de cazare sunt aceleasi ca si in anii anteriori, fiind cuprinse intre 140 de lei pentru un loc in camera cu patru paturi si 450 de lei camera single. La UMF au fost inregistrate 2.560 de cereri pentru cazare.
La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) au fost pregatite 1.434 de locuri de cazare in cinci camine studentesti, toate avand acces la internet. Tarifele de cazare practicate sunt cuprinse intre 125 de lei locul in camera cu 4 – 6 paturi, cu baie pe hol, si 250 de lei in camera cu doua paturi, cu baie inclusa.
Cea mai mica dintre universitatile clujene, Universitatea de Arte si Design (UAD) are disponibile un numar de 121 de locuri de cazare in doua camine, reabilitate termic, tarifele fiind cuprinse intre 170 si 220 de lei. ”Cererile de cazare au fost in numar de 210”, au mentionat reprezentantii UAD.
Studentii care nu reusesc sa obtina un loc de cazare sau nu le convin conditiile oferite in camine pot sa isi inchirieze garsoniere sau apartamente in Cluj-Napoca. Chiriile sunt cuprinse, in functie de cartier sau de numarul de camere, intre 140 de euro o garsoniera si 500 de euro un apartament de doua – trei camere.
Timisoara: 13.000 de locuri pentru studenti in camine
Aproximativ 13.000 de locuri sunt disponibile pentru studenti in caminele celor patru universitati de stat din Timisoara, iar tarifele difera in functie de conditii si de numarul paturilor din camere, fiind cuprinse intre 95 si 335 lei.
Potrivit datelor primite de la cele patru universitati de stat din Timisoara - Universitatea de Vest, Universitatea Polithnica, Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, in camine sunt disponibile aproximativ 13.000 de locuri pentru studenti, in acest an universitar. Cele mai mari probleme in ceea ce priveste cazarea studentilor sunt inregistrate la Universitatea de Vest din Timisoara, care poate acoperi doar 50% din cereri.
Universitatea Politehnica din Timisoara pune la dispozitia studentilor aproximativ 6.000 de locuri. Astfel, se asigura locuri pentru toti tinerii care vor cazare in camin. Institutia de invatamant superior are 16 camine studentesti, dintre care doua sunt doar cu garsoniere.
”Avem aproximativ 4.500 de locuri in caminele cu camere de cinci paturi si 1.600 de locuri in cele cu doua paturi. Cazarea studentilor se face in perioada 21 – 25 septembrie”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Universitatii Politehnica din Timisoara, Adina Palea.
In ceea ce priveste taxele lunare, acestea sunt de 95 lei pentru studentii care sunt pe locurile bugetate, in caminele cu camere de cinci paturi, respectiv 100 lei pentru cei de pe locurile cu taxa. De asemenea, tinerii de la buget care primesc un loc intr-o camera cu doua paturi trebuie sa plateasca 160 lei, iar cei de la „cu taxa” – 165 lei.
Universitatea de Vest din Timisoara are aproximativ 3.000 de locuri in camine, dar acestea nu sunt suficiente, in conditiile in care anual sunt depuse circa 6.000 de cereri.
”Acoperim cam 50% din cererile studentilor care doresc sa se cazeze in camin. Avem camere cu doua, trei si patru paturi, in functie de marirea camerei si de camin”, a spus purtatorul de cuvant al Universitatii de Vest din Timisoara, Florin Jurca. Taxele de cazare in caminele universitatii sunt printre cele mai mici din tara, pretul mediu fiind de 100 de lei.
Universitatea de Medicina si Farmacie ”Victor Babes” din Timisoara asigura locuri in camine pentru toti studentii care depun cereri de cazare. Institutia dispune de sapte camine studentesti, cu un numar total de 2.500 de locuri de cazare la norma sanitara doua, trei, patru persoane/camera. Sase dintre caminele Universitatii de Medicina din Timisoara, cu un numar de 1.820 de locuri, sunt amplasate in Complexul Studentesc, iar un camin cu un numar de 680 de locuri se afla langa sediul institutiei.
In ceea ce priveste tarifele, acestea sunt de 75 lei pentru un loc intr-o camera cu patru paturi, 85 lei – cu trei paturi, si cuprinse intre 120 si 200 lei pentru cele cu doua paturi, pentru studentii care sunt pe locurile bugetate. Tinerii care sunt admisi pe locurile nesubventionate de stat trebuie sa plateasca 185 lei pentru a fi cazati intr-o camera cu patru paturi, 195 lei – cu trei paturi, si intre 230 si 310 lei pentru un loc intr-o camera cu doua paturi.
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului ofera studentilor sai peste 1.500 locuri, care sunt disponibile in cinci camine, dintre care unul de garsoniere, iar majoritatea celor care depun cereri de cazare au un loc asigurat. Cuantumul taxelor de camin difera in functie de calitatea studentului (bursier sau cu taxa) si de confortul camerei in care este cazat. Astfel, preturile sunt cuprinse intre 125 lei, pentru un loc intr-o camera cu patru paturi, si 335 lei, pentru un loc in caminul cu garsoniere.
Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1325 (s) | 32 queries | Mysql time :0.011419 (s)