News Flash:

Incep lucrarile de reabilitare la cladirile istorice din Piata Victoriei din Timisoarei

1 Ianuarie 2014
1397 Vizualizari | 0 Comentarii
Conducerea Primariei Timisoara este decisa sa-i oblige pe timisoreni sa-si reabiliteze cladirile istorice cu bani din bugetul local. Proiectul a fost deja votat de Consiliul Local, iar legea permite amenzi si chiar inceperea fortata a lucrarilor. Practic, Primaria Timisoara va functiona aproape ca o banca pentru timisorenii care locuiesc in cladiri istorice, acestia urmand sa plateasca, timp de 10 ani, 80 la suta din valoarea lucrarii pentru persoanele fizice, fara dobanda. 20 la suta din totalul lucrarilor se iau din bugetul local, conform Programului de sprijin financiar acordat proprietarilor persoane fizice din cladiri istorice, derivat din Legea 153.

Primarul Timisoarei spunea, la un moment dat, ca se pot incepe lucrari chiar din 2013, insa proprietarii de cladiri istorice nu au parut foarte incantati de program. Nu vor avea insa incotro de acum inainte.

“Legea ne permite sa trecem la reabilitare, chiar daca nu exista acordul asociatiilor de proprietari care locuiesc in cladiri istorice. E o modificare in bine a legii, pe care o vom folosi la nevoie. S-a intarziat, dar legea prevede termene, nu poti sa faci imediat uz de dreptul acesta de a merge in forta. Mai intai trebuie sa porti discutii, sa explici, samd. In 2014 intra cu certitudine in santier prima cladire”, a spus Robu, pentruopiniatimisoarei.ro.

Rate de minimum 200 de lei pe luna

Practic, timisorenii care locuiesc in cladiri istorice si vor sa le renoveze cu bani din bugetul local trebuie sa faca rost de autorizatie de constructie si sa depuna dosarul cu actele necesare la primarie. Proprietarii vor plati costurile intregii documentatii tehnice necesare obtinerii autorizatiei de constructie, precum si documentatia tehnico-economica necesara executarii lucrarilor. O comisie speciala decide apoi daca asociatia de locatari se incadreaza in cerintele programului. Primaria organizeaza apoi o licitatie si da drumul la lucrari, platind tot. Persoanele juridice nu beneficiaza de sprijin.

Pentru a intra insa in program, toti proprietarii persoane fizice trebuie sa-si dea acordul. Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, cei care locuiesc in astfel de imobile trebuie sa se ocupe doar de partea de proiectare si obtinere a autorizatiei de constructie.

Daca timisorenii nu se inteleg si refuza sa se inscrie in program, Primaria face lucrarile cu bani din bugetul local, urmand apoi sa-i dea in judecata pe proprietari pentru a-si recupera banii. Iar locatarii platesc lunar 80% din totalul lucrarilor catre Primaria Timisoara. Timp de 10 ani.

Conform legii insa, se vor face lucrari doar la acoperis, fatade, refacerea ornamentelor, tamplaria exterioara, balcoane si vitrine. Adica doar la elementele vizibile, nefiind permise lucrari de interior. In program pot intra sute de cladiri istorice din cartierele Cetate, Fabric si Iosefin. Exista deja o lista a acestor cladiri, anexata proiectului de hotarare aprobat de alesii locali. Opiniatimisoarei.ro


consiliul local opiniatimisoarei ro dan diaconu primaria timisoara
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1388 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007239 (s)