News Flash:

IMPORTANT! Cum sa conduci masina pe timp de ceata. CE NU AI VOIE SA FACI!

7 Noiembrie 2016
1252 Vizualizari | 0 Comentarii
ceata
Ceata este una dintre conditiile meteo cele mai periculoase, iar o dovada in acest sens o constituie si accidentul de pe autostrada A2, petrecut pe 5 noiembrie. Radiounirea.ro iti spune cum trebuie sa conduci masina in conditii de ceata si umezeala pe carosabil.
O viteza redusa si un stil de condus preventiv sunt recomandate in orice conditii, cu atat mai mult atunci cand afara e ceata si carosabilul e umed. Dar daca e noapte si ceata este densa si persistenta, cu vizibilitate sub 20 de metri, este mai bine sa-ti amani calatoria pana a doua zi, dupa risipirea cetii.
Verifica luminile si stergatoarele
Inainte de a pleca la drum, verifica atent functionarea farurilor, a stopurilor si, nu in ultimul rand, a proiectoarelor de ceata. Daca nu ai timp sa speli intreaga masina, curata bine sticla farurilor, a proiectoarelor si a stopurilor. Murdaria afecteaza mult eficienta acestora. Apoi, trebuie sa te asiguri ca ai suficient lichid de stergere a parbrizului si ca stergatoarele functioneaza normal. Verifica si instalatia de dezaburire a lunetei, care este foarte utila pe timp de ceata, precum si instalatia de aer conditionat, folositoare pentru dezaburirea parbrizului si a geamurilor, prin reglarea temperaturii in interiorul masinii.
Fie ca este ziua, fie ca este noapte, daca-i ceata e absolut necesar sa aprinzi farurile de intalnire, proiectoarele si stopurile de ceata si sa pastrezi permanent o distanta suficienta fata de vehiculul din fata. Nu trebuie sa folosesti faza lunga, pentru ca vizibilitatea va fi si mai redusa si ii vei deranja pe cei care circula din sens invers, precum si pe cel din fata ta, care va fi orbit de lumina proiectata in oglinzile retrovizoare.
Depasirile, foarte periculoase
Atat in localitati, cat si in afara acestora, depasirile pe timp de ceata sunt foarte periculoase. De aceea, este recomandat sa nu te grabesti si, daca e cazul, sa mergi in coloana, pastrand o distanta corespunzatoare fata de masina din fata ta.
Daca e noapte si ceata este foarte deasa, in afara localitatilor poti folosi si luminile de avarie, ca sa fii mai vizibil pentru ceilalti participanti la trafic. In situatii-limita, nu ezita sa folosesti si claxonul, pentru a semnala pericolul. Daca esti incepator, evita sa pleci la drum pe ceata densa. Vei face asta dupa ce vei dobandi suficienta experienta la volan. Daca totusi esti nevoit s-o faci, i-ati toate masurile necesare si condu incet, cu mare precautie.
Daca circuli pe un drum necunoscut, orienteaza- te dupa cei din fata ta. Este chiar recomandat sa alegi un sofer care circula precaut, cu o viteza optima, sa conduci atent in urma lui, dar sa mentii tot timpul o distanta corespunzatoare, astfel incat sa nu-l deranjeze lumina farurilor tale. Vei invata multe (cand sa accelerezi, cand sa franezi, cand sa nu franezi ci sa folosesti frana de motor etc.).
Nu stationa si nu opri pe carosabil
Trebuie sa stii ca pe timp de ceata, oprirea si stationarea pe partile carosabile este strict interzisa in afara localitatilor. Daca te confrunti cu o situatie de urgenta, scoati masina in afara drumului sau pe banda de urgenta (desigur daca aceasta exista).
O atentie speciala trebuie sa acorzi biciclistilor si atelajelor care, de cele mai multe ori, nu au o semnalizare corespunzatoare. In fine, pe timp de ceata, soseaua este umeda, uneori chiar acoperita cu polei, de aceea, orice manevra in trafic trebuie bine pregatita si facuta cu maxima precautie.
Schima-ti prioritatea din “a ajunge la destinatie” in “a ramane in viata”
Nu pleca niciodata cu ideea ca nu ti se poate intampla tie, in general, in trafic. Dar mai ales cand conditiile meteo sunt proaste, iar oamenii si mai prosti. In conditii de ceata prioritatea trebuie sa fie “a ramane in viata”, acceptand niste pagube materiale insemnate: accidentarea masinii. Daca iti propui sa ramai in viata, cel mai probabil vei ajunge si la destinatie.
Uita de contratimp, uita ca te grabesti! S-ar putea sa fie mai sanatos sa te opresti la o benzinarie sau intr-un spatiu de servicii 1-3 ore pana se mai ridica ceata. In cazul celui mai mic accident, sigur vei pierde mai mult de 1-2 ore (constatare amiabila, Politie, reparat masina, spitalizare, recuperare). „Paza buna trece primejdia rea”, nu uita niciodata asta!
Ai smartphone. Verfica cum e vremea pe traseu inainte sa pleci, in special in anotimpuri capricioase cum sunt primavara, toamna si iarna. Poate iti poti amana calatoria cu o zi sau o poti lasa pe saptamana viitoare. Deci evita deplasarile cand vremea e rea si fa o prioritate din a ramane in viata!
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1143 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005082 (s)