Judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea au fost duminică între orele 15.00 şi 21.00 sub cod roşu de vreme rea şi rămân sub cod portocaliu până luni dimineaţă.
Un număr de 37 de comune buzoiene sunt izolate din cauza drumurilor impracticabile Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, Marius Sârbescu, în toate cele 37 de localităţi sunt probleme pe căile rutiere, ca urmare a viscolului puternic şi a ninsorii care continuă să cadă încă de sâmbătă dimineaţă.
Printre localităţile afectate se numără Balta Albă, Boldu, Brădeanu, C. A Rosetti, Chiliile, Cilibia, Cochirleanca, Costeşti, Florica, Gălbinaşi, dar şi Robeasca, Ruşeţu, Smeeni, Vâlcelele, Valea Râmnicului ori Ziduri.
La ora transmiterii acestei ştiri, în judeţul Buzău sunt cinci localităţi parţial fără curent electric: Căneşti, oraşul Nehoiu, comunele Ruşeţu, Brăeşti şi Cozieni, în timp ce în alte cinci localităţi nu este curent deloc de zeci de ore - Amaru, Bozioru, Luciu, Largu şi Odăile - fiind afectaţi aproape 4.200 de consumatori.
Conform lui Sârbescu, duminică seară, rămân închise toate cele cinci drumuri naţionale din Buzău, în timp ce DN 10 Buzău - Braşov rămâne deschis, dar au interdicţie de tonaj maşinile mai grele de 7, 5 tone.
De asemenea, sunt închise trei drumuri judeţene, în timp ce alte 18 sunt blocate de nămeţi, iar alte cinci şosele comunale sunt impracticabile.
Un tren de persoane este blocat la Buzău, fiind afectate 130 de persoane, întrucât este blocată calea ferată pe relaţia Buzău - Făurei. Persoanelor respective li s-au oferit sandvişuri şi ceai.
De asemenea, autorităţile buzoiene au trimis alimente şi ceai cald tuturor persoanelor care aşteaptă în Gara Buzău, fiind afectate de întârzierile care se înregistrează pe calea ferată.
Prefect Brăila: 11 localităţi izolate, dar nu avem cazuri medicale urgente. Am cerut sprijinul Armatei
Prefectul de Vrancea, Gheorghi Obreja, a declarat corespondentului MEDIAFAX că la ora actuală sunt izolate 11 sate, fiind vorba despre câteva mii de oameni, însă nu există situaţii medicale urgente care să necesite transportul la spitale din judeţ, transmite corespondentul MEDIAFAX
Obreja a adăugat că intervenţiile de deszăpeziree a drumurilor se desfăşoară extrem de anevoios din cauza ninsorii puternice şi a viscolului, care face zadarnică munca drumarilor.
Prefectul de Brăila a adăugat că situaţia este dificilă şi că se va cere sprijinul suplimentar al Armatei, o sută de jandarmi din Bacău fiind aşteptaţi deja în zonă.
”Nu avem nicio persoană izolată, am luat măsuri de suplimentare a efectivelor atât în utilaje, cât si forţe umane, am luat legătura şi cu CNADNR care să ne sprjine cu utilaje. Am vorbit cu directorul general, aştept să mă sune să văd ce utilaje îmi dau, că am nevoie de suplimentări. Vom primi o sută de jandarmi de la Bacău pe care îi vom caza în Brăila. Ei vor interveni mâine dacă se va putea să se intervină uman, că dacă va fi ca acum ar însemna să ne batem joc de oameni. Ne este foarte greu”, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX prefectul de Brăila, Gheorghi Obreja.
Sursa citată a adăugat că în acest moment în judeţul Brăila viscoleşte atât de tare încît orice intrervenţie a drumarilor este zadarnică, zăpada aşternându se la loc în strat foarte gros.
”Viscolul nu permite intervenţia decât a utilajelor, dar şi ele sunt inutile pentru că în urmă se face la loc. Blocăm toate intrările şi ieşirile din Brăila. Viscolul ne creează probleme, ne este foarte greu. Avem localităţi izolate, dar nu avem persoane cu probleme medicale. Dializaţii au fost aduşi de vineri la Brăila şi cazaţi. Avem peste 70 de utilaje, cu camioane ale Armatei, cu freze, cu vole. Armata acţionează şi dacă va fi nevoie vom cere suplimentarea. Mâine sper să putem interveni cu forţe umane”, a mai spus prefectul de Brăila, Gheorghi Obreja.
Sursa citată a adăugat că vor fi blocate inclusiv trecerile cu bacul la Brăila.
"Toate drumurile naţionale de pe teritoriul judeţului Brăila sunt închise începând cu ora 15.00, ca măsură preventivă. Au fost suspendate trecerile cu BAC-urilor spre judeţul Tulcea şi spre Insula Mare a Brăilei. Acestea vor efectua treceri doar pentru urgenţe medicale. Luni, vor fi suspendate cursurile pentru toate instituţiile de învăţământ din judeţ, iar marţi, nu vor desfăşura cursuri instituţiile de învăţământ din mediul rural şi oraşele Ianca, Făurei şi Însurăţei”, a mai spus Obreja.
Prefectul de Vrancea: Nouă localităţi izolate, oamenii au provizii de alimente şi apă
Prefectul de Vrancea, Cătălin Popescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că la ora actuală sunt nouă localităţi izolate, toate din sudul judeţului, care se află sub avertizare de cod roşu, şi anume Vulturu, Măicăneşti, Băleşti, Sihlea, Tătăranu, Ciorăşti, Năneşti, Vânători şi Gologanu.
Sursa citată a dat asigurări că oamenii din aceste localităţi izolate au provizii de alimente şi apă.
”Am dispus ca în toate localităţile care sunt sub codul roşu să se convoace comitete pentru situaţii de urgenţă, să asigure permanenţa, primarii, secretarii, viceprimarii, toţi care sunt în comitet să fie prezenţi. La nivel local, toate utilajele care sunt sub contract să fie pregătite să intervină. Am mai transmis ca în două zone din sud să transmitem o maşină 6 x 6, un utilaj de deszăpezire şi o autosanitară ca să fie pregătite sa intervină. Avem şi 11 utilaje de la Armată pentru intervenţie”, a declarat prefectul de Vrancea, Cătălin Popescu.
El a mai spus că a luat deja legătura cu Armata şi Jandarmeria pentru ca aceştia să fie pregătiţi să intervină în caz de nevoie.
”Acum ne preocupă să ducem în spitale bolnavii care luni trebuie să ajungă la dializă. Să-i aducem cât mai aproape de spitale”, a mai spus prefectul de Vrancea.
Acesta a explicat că a dispus ca în sudul judeţului să fie retrase din teren toate utilajele de deszăpezire pe durata codului roşu.
”Nu sunt închise toate drumurile. Drumurile Naţionale şi-au retras utilajele din sudul judeţului, dar în nordul judeţului lucrează. Acelaşi lucru este valabil şi pentru firma care este în contract cu Consiliul Judeţean. Nivelul de precipitaţii este foarte mare, e vânt si vizibilitatea extrem de redusă, am dispus să se retragă la bază toate utilajele din sud, să nu facă accidente, să le pregătească pentru ce va urma, oamenii să se odihnească pentru a acţiona când viscolul se va domoli. Am solicitat ca în toate localităţile spaţiile de cazare să poată fi folosite, să fie deschise şi încălzite în cazul în care vor trebui să fie cazaţi oameni”, a conchis prefectul de Vrancea, Cătălin Popescu. Mediafax.ro
© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1326 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007740 (s)
Comentarii (0)