News Flash:

Guvernul amana unele masuri fiscale pana la 1 iulie 2018

28 Decembrie 2017
909 Vizualizari | 0 Comentarii
guvern

Executivul are pe ordinea de zi a şedinţei de joi amânarea mai multor măsuri fiscale care vizează plata obligaţiilor fiscale în cont unic la Trezorerie, potrivit unor informaţii oficiale.

Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de joi există un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru prorogarea unor termene, fiind vorba despre unele măsuri fiscale.

Potrivit informaţiilor oficiale, amânarea cu şase luni se referă la intrarea în vigoare a normei privind efectuarea plăţii obligaţiilor fiscale administrate de organul fiscal central într-un singur cont unic, respectiv de la 1 ianuarie 2018 la 1 iulie 2018.

Plata în acelaşi cont unic a contribuţiilor sociale, precum şi a impozitului pe profit/venit/dividende, impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activităţi va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2018.

Astfel, până la 1 iulie 2018 vor putea fi utilizate cele două conturi unice valabile până la 31 decembrie 2017.

Potrivit sursei citate, măsura are scopul să protejeze contribuabilii de bună-credinţă, care vor evita astfel riscul depunerii de cereri pentru corectarea erorilor din documentele de plată sau de calculare a obligaţiilor fiscale accesorii în cazul nevalabilităţii plăţii.

"Amânarea termenului de aplicare s-a stabilit având în vedere modificările legislative recent adoptate în domeniul fiscal, care implică din partea contribuabililor conformarea la noile cerinţe de raportare şi îndeplinire a obligaţiilor declarative şi de plată", transmite aceeaşi sursă.

În prezent, în unul dintre cele două conturi de la Trezorerie sunt achitate impozitul pe profit/venit/dividende, impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activităţi, iar în celălalt sunt plătite contribuţiile la pensie, sănătate şi şomaj.

Guvernul, noi măsuri pentru susţinerea celor care lucrează în domeniul IT

Guvernul va aproba, în şedinţa de miercuri, un memorandum pentru a păstra statutul special pentru programatorii din domeniul IT, astfel încât veniturile acestora să nu fie afectate de trecerea contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor.

Pe ordinea de zi a şedinţei Executivului se află un memorandum cu tema ”încadrarea schemei de ajutor de minimis pentru sprijinirea întreprinderilor care au angajaţi ce beneficiază de scutiri în baza art. 60 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român”.

Potrivit unor surse guvernamentale, pentru programatorii cu studii superioare, angajaţii din cercetare-dezvoltare, persoane cu dizabilităţi şi sezonieri, pentru le păstra statutul fiscal special, se instituie un mecanism prin acest memorandum, care va fi statuat apoi prin hotărâre de guvern. Pentru a extinde acest statut la programatorii cu studii medii care urmează o formă de învăţământ superior în domeniu, va fi nevoie de emiterea unui ordin comun de ministru.

Trecerea contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor determina o scădere a salariilor nete a unor categorii de angajaţi, printre care şi programatorii, în condiţiile în care aceştia beneficiază de impozit zero pe venituri.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1125 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005676 (s)