News Flash:

GREVA japoneza in majoritatea primariilor din tara. Sindicalistii, nemultumiti de Legea Salarizarii

24 Mai 2017
987 Vizualizari | 0 Comentarii
greva ghiseu
Este greva japoneza, miercuri, in majoritatea primariilor din tara, angajatii poarta banderole albe, iar la Iasi oamenii au iesit in fata Consiliului Judetean, nemultumiti de Legea Salarizarii unice si se gandesc la un miting pentru saptamana viitoare cand legea intra la vot in Camera Deputatilor.
Aproximativ 50 de angajati din cei 180 ai Consiliului Judetean Iasi au oprit lucrul si au iesit in fata institutiei miercuri dimineata, pentru a-si arata nemultumirea fata de "inexistenta unei grile de salarizare" in noua lege a salarizarii.
„Ne dorim o grila de salarizare care sa fie cuprinsa in legea salarizarii si pentru Administratia Publica locala. Noi, primariile si Consiliile Judetene am ramas ca de obicei fara niciun fel de reper care sa stabileasca unde-i minusul, unde e valoarea mica si unde e valoarea mare”, a declarat Georgiana Niculescu, lider de sindicat la Consiliul Judetean Iasi.
Jumatate din personalul primariei municipiului Bistrita protesteaza, incepand de miercuri dimineata si pana vineri, fata de noile prevederi ale Legii salarizarii personalului platit din fonduri publice, greva fiind una de tip japonez, cu purtarea de banderola, fara incetarea activitatii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Aproximativ 550 dintre cele 1200 de angajati ai Primariei municipiului Bistrita protesteaza incepand de miercuri dimineata si pana vineri, la terminarea programului de lucru, fata de noile prevederi ale legii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, angajatii municipalitatii alaturandu-se protestelor declansate de confederatiile sindicale din administratie.
„Greva este una de tip japonez, o parte din angajatii primariei poarta pe mana banderole albe, dar activitatea institutiei nu este afectata in niciun fel. Protestul se intinde pe durata trei zile, timp in care aproximativ 550 de angajati ai primariei, care fac parte din sindicat vor protesta in acest mod. Greva japoneza se va desfasura pe parcursul a trei zile, pana vineri la incheierea programului de lucru. Deocamdata nu se stie ce se va intampla incepand cu saptamana viitoare”, declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al primariei municipiului Bistrita Mihai Rusti.
Nici angajatii din majoritatea primariilor din judetul Timis, membri ai Sindicatului Primariei Timisoara, afiliat Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie, nu vor protesta miercuri, ci vor organiza o greva japoneza joi, purtand banderole albe pe brat, fara intreruperea activitatii.
„Sustinem ceea ce a propus federatia noastra, FNSA-ul, propunandu-le colegilor pentru ziua de maine (n.r. joi) o greva japoneza, fara intreruperea activitatii, prin purtarea unei banderole albe pe brat. Asta propunem noi, organizat, pentru ca, totusi, timpul este extrem de scurt si este normal sa-ti consulti membrii de sindicat, nu putem sa le impunem sa faca sau sa nu faca ceva. Nu excludem si actiuni spontane pentru ziua de miercuri, de care noi nu putem avea cunostinta decat daca ne comunica colegii”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Tiberiu Negrei, presedintele Sindicatului Primariei Timisoara.
Negrei a precizat ca mai multi membri de sindicat din judetul Timis vor participa la mitingul de la Bucuresti, planificat la inceputul saptamanii viitoare.
„Saptamana viitoare, luni sau marti, intentionam si noi sa ne deplasam la Bucuresti. Am transmis colegilor sa ne spuna care sunt persoanele dispuse sa se deplaseze”, a afirmat Tiberiu Negrei.
Angajati din 90 de primarii din cele 99 din judetul Timis sunt inscrisi in Sindicatul Primariei Timisoara.
Sindicalistii din administratia publica locala din Sibiu nu s-au decis daca protesteaza miercuri, a anunatat liderul de sindicat din Primaria Sibiu, Doru Hanciu, care a organizat o sedinta in cadrul careia se va decide forma de protest.
„Avem o sedinta pentru a decide ce vom face. Sunt posibile actiuni spontane”, a declarat, miercuri dimineata, corespondentului MEDIAFAX, Doru Hanciu, care reprezinta aproximativ 200 de sindicalisti din cadrul Primariei Sibiu, inscrisi in FNSA.
Si sindicalistii din Primaria Medias sunt inscrisi in FNSA, insa aici angajatii au decis ca nu vor participa la greva.
„Am avut o sedinta cu colegii si am decis ca nu vom protesta. De ce sa mai protestam daca legea a fost adoptata de Senat? Oricum nu era suficient timp pentru organizarea grevei, pentru ca noi trebuie sa respectam niste proceduri inainte de a declansa un protest”, a declarat Sofica Dragos, liderul de sindicat al angajatilor din Primaria Medias, al doilea municipiu al judetului Sibiu.
In Primaria Medias sunt aproximativ trei sute de sindicalisti.
La randul lui, liderul sindicalistilor din Consiliul Judetean Sibiu, Dan Fratila a declarat, miercuri, ca inca nu exista o decizie clara in ceea ce priveste o eventuala forma de protest.
„Suntem alaturi de colegii nostri care fac greva si ii sustinem”, a declarat Dan Fratila, liderul de sindicat al angajatilor din CJ Sibiu, afiliati la SedLex. In CJ Sibiu sunt 93 de sindicalisti.
Angajatii din administratia publica locala din judetul Dolj, afiliati la Sindicatul „Forta Legii” protesteaza, miercuri, prin greva japoneza, fata de proiectul legii salarizarii unitare.
Protestul nu este insa unul organizat, spune liderul sindical Ringo Damureanu.
„Nu este nimic organizat. Oamenii protesteaza independent. Cei care doresc o pot face”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Ringo Damureanu, presedintele Sindicatului Administratiei Locale „Forta Legii”.
Angajatii din administratia publica locala au fost insa informati, pe site-ul sindicatului, ca „miercuri incep protestele, pe durata nedeterminata”.
„Nu mai putem opri oamenii aflati in pragul disperarii, al profundei dezamagiri si al protestelor spontane. Greva japoneza va incepe miercuri dimineata, pe durata nedeterminata. Luni sau marti, saptamana viitoare, vom organiza un mare miting de protest la portile Parlamentului, in functie de ziua in care se va dezbate in Comisia de Munca din Camera Deputatilor acest proiect de lege, aprobat de catre Senat”, se arata in informarea publicata pe site-ul sindicatului „Forta Legii”.
Sunt multe judete unde liderii de sindicat au anuntat ca nu se vor organiza manifestari de protest, insa nu sunt excluse actiuni spontane. Este cazul judetelor Prahova, Hunedoara, Alba, Cluj.
Sindicatele din Administratia Publica au anuntat ca miercuri peste 120.000 de angajati din primarii si din directiile de taxe si impozite locale, vor intrerupe lucrul, nemultumiti de actuala lege a salarizarii si de faptul ca pentru acestia nu a mai fost introdusa grila de salarizare.
Sindicatul National al Functionarilor Publici sustin ca saptamana urmatoare, in functie de forma in care legea va intra in dezbatere in Camera Deputatilor, care este for decizional, va fi organizat un miting.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1113 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006004 (s)