News Flash:

Ministrul Muncii, detalii de ultima ora despre Legea Salarizarii

23 Mai 2017
1000 Vizualizari | 0 Comentarii
olguta vasilescu
Legea salarizarii are ca obiectiv corectarea disfunctionalitatilor din sistem, prin aplicarea principiului "la munca egala, salarii egale", a declarat, luni, in plenul Senatului, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.


"Legea era necesara pentru corectarea disfunctionalitatilor din sistemul de salarizare. (...) Nu intotdeauna conducatorul institutiilor are si cel mai mare salariu. Persoana cu aceeasi pregatire profesionala, vechime sau nivel de studii nu are aceeasi remuneratie. Functiile comune gen contabil, sofer sau IT-ist, care se regasesc in toate institutiile, au nivel de salarizare diferit. In baza de jos a piramidei, salariile sunt foarte mici, iar in varf foarte mari. In acest sens, noua lege prevede urmatoarele: o diferenta intre administratia centrala, cea teritoriala si locala, cu salariul cel mai mare pentru conducatorul de institutie, corectarea disfunctionalitatilor salariale pe principiul 'la munca egala, salarii egale', la care se adauga vechimea si nivelul studiilor", a explicat ministrul, la dezbaterile asupra proiectului de lege din plenul Senatului.


Vasilescu a reamintit ca la Comisia de munca a fost eliminat articolul referitor la "inghetarea pensiilor speciale, urmand ca o lege separata sa stabileasca modalitatea de calcul a pensiilor".


Ea a adaugat ca "singura modificare de structura s-a facut la administratia publica locala, ca prim pas al descentralizarii financiare si administrative in sensul ca se da o limita minima - salariul minim pe economie - si una maxima - salariul viceprimarului sau vicepresedintelui de Consiliu judetean, al caror coeficient apare in lege".


"Urmeaza ca salariile sa fie stabilite in functie de nomenclator si ierarhie de catre consiliile judetene si locale, prin hotarari de consilii judetene si consilii locale. Atentie, nu de primari sau de catre presedintii de consilii judetene, ci de consilii locale si judetene! Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania, Asociatia Oraselor si Comunelor au salutat decizia ca prim pas spre descentralizare si autonomie locala autentica", a explicat Olguta Vasilescu,  scrie agerpres.ro.


Potrivit ministrului Muncii, impactul bugetar al legii este de 32 de miliarde de lei pana in anul 2020 si de 43 de miliarde de lei pana in anul 2022.


"In ceea ce priveste procesele la care ne asteptam sau nu sa apara (...) este aproape imposibil sa apara atatea procese cate sunt la ora actuala, din pacate, in curs la instantele din Romania, tocmai din cauza faptului ca legea salarizarii aflata acum in vigoare are foarte multe neclaritati", a sustinut Vasilescu.


Proiectul legii salarizarii personalului platit din fonduri publice a intrat luni in dezbaterea plenului Senatului, in calitate de prima Camera legislativa sesizata.

legea salarizarii olguta vasilescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1159 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007350 (s)