News Flash:

Grecia, in doliu, continua lupta impotriva incendiilor sangeroase. Melescanu: Nu sunt romani afectati

25 Iulie 2018
783 Vizualizari | 0 Comentarii
greece fire tw

Pompierii continua miercuri sa caute persoane blocate in case sau masini carbonizate in imprejurimile statiunilor balneare Mati si Rafina, la est de Atena, devastate de incendii soldate cu 74 de morti si 187 de raniti, potrivit unui ultim bilant oficial, relateaza AFP. Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat, miercuri dimineata, ca informatiile furnizate autoritatilor romane arata ca nu exista romani afectati in urma incendiilor violente din Grecia, soldate cu cel putin 74 de morti si 187 de raniti.
Catalogat drept o ”tragedie nationala” de presa elena, dezastrul a avut loc luni dupa-amiaza, dupa ce incendiul a izbucnit pe muntele din apropierea Pendeli si a fost alimentat de rafale de vant de 100 de kilometri pe ora, raspandindu-se rapid si invadand Mati, la 40 de kilometri Atena, si arzand sute de locuinte.

Rezidentii au fugit panicati catre plaja din apropiere, unde mai multi dintre ei au fost nevoiti sa ramana timp de mai multe ore in apa, pentru a se salva.

Tara s-a aflat sub socul unor descoperiri macabre marti, mai ales a descoperirii pe acelasi teren a 26 de persoane carbonizate, inclusiv ”copii mici”.

”Ele au fost gasite inlantuite in grupuri, intr-o ultima incercare de a se proteja”, a povestit un salvator, Vassilis Andriopoulos.
”NU MAI VREM VICTIME...”

”Am vazut flacarile in fata ferestrei hotelului, am crezut ca va exploda”, a povestit Alina Marzin, in varsta de 20 de ani, o turista din Wuppertal (Germania) care se afla in Hotelul Capo Verde la Mati, luni seara, impreuna cu parintii si fratele sau.

Ei au fost evacuati cateva ore mai tarziu si transferati in portul Rafina, la bordul unor nave de patrulare apartinand Politiei Portuare.

Aproximativ 100 de pompieri, ajutati de politie si zeci de voluntari au continuat marti sa caute eventuale victime in aceasta zona din Atica cuprinsa de flacari.

Pompierii au primit ”zeci de apeluri” de la persoane aflate in cautare unor rude, potrivit unei purtatoare de cuvant a serviciului, Stavroula Maliri.

Sute de ingineri de la Ministerul Transporturilor si din regiune au inceput sa inregistreze pagubele.

”Ma tem ca ar putea sa existe alte victime si disparuti, mai ales persoane in varsta”, a declarat pentru AFP un consilier municipal din Rafina, Myron Tsagarakis.

Marti seara, Guvernul nu a publicat numarul persoanelor date disparute.

Aceste incendii din Grecia ar putea sa le depaseasca in victime pe cele care au ucis 77 de persoane in 2007.

Dintr-un total de 187 de persoane spitalizate, 82 primeau in continuare ingrijiri marti seara - inclusiv zece in stare grava si 11 copii, a carora stare nu provoca ingrijorare.

Un belgian se afla intre victime, potrivit lui Didier Reynders, ministrul belgian de Externe, dar si o poloneza si fiul ei, potrivit varsoviei.

STEAGURI IN BERNA

Supravietuitori au petrecut ore de angoasa, intr-un nor de cenusa, la malul apei, in asteptarea salvatorilor. Cel putin sase s-au inecat.

Aproximativ 715 persoane au fost evacuate cu nave militare sau private pana lin portul Rafina.

”Astazi Grecia este in doliu”, a declarat premierul Alexis Tsipras, anuntand, intr-un discurs televizat catre natiune, trei zile de doliu national. Steagurile vor ramane in berna pana vineri.

Presedintia a anulat festivitati in vederea sarbatoririi, marti, a intoarcerii la democratie in Grecia, in iulie 1974. Ministerul Finantelor a deblocat 20 de milioane de euro ”pentru a aborda nevoi iminente ale primariilor si cetatenilor afectati”.

Un purtator de cuvant al Guvernului a anuntat exonerari de la taxa funciara pe 2018 a cetatenilor si familiilor afectate, dar si indemnizatii.

Un oras plin de pini, Mati a fost cel mai afectat din cauza ”unei inaintari fulgeratoare a focului in tesutul urban”, a declarat Maliri.

”Mati nu mai exista”, a declarat primarul din  Rafina, Evangelos Bournous, inregistrand ”peste 1.000 de cladiri si 300 de masini” avariate.

Marti seara, in sectorul Mati, ”focul evolua fara front activ, cu focare dispersate”, potrivit pompierilor.

Insa alt front a reizbucnit in Kineta, in vestul Aticai, unde luni au avut loc pagube, dar nu victime. Trei noi localitati din Kineta ”au fost evacuate ca masura de protectie”, potrivit unui reprezentant al pompierilor.

AFLUX DE AJUTOARE

Tara, care a activat mecanismul european de protectie civila, primit ajutor - mai ales mijloace aeriene - din partea Spaniei, Frantei, Israelului, Bulgariei, Turciei, Italiei, Macedoniei, Portugaliei si Croatiei, iar mesaje de condoleante curgeau din strainatate.

”Comisia Europeana (CE) nu-si va precupeti eforturile in ajutorarea Greciei”, a anuntat pe Twitter presedintele Jean Claude-Juncker.

”Durerea sinistratilor ne afecteaza pe toti”, i-a transmis cancelarul german Angela Merkel intr-o telegrama lui Tsipras.

Papa si-a exprimat ”tristetea profunda”, iar secretarul general al NATO Jens Stoltenberg si-a exprimat ”solidaritatea” Aliantei.

Guvernul a anuntat ca se va ocupa de funeralii si va adopta masuri fiscale in favoarea sinistratilor. Parchetul a deschis o ancheta cu rivire la cauzele incendiilor.

Inainte sa izbucneasca o polemica pe tema reactiei aparatului de stat, Guvernul a subliniat ca s-a confruntat cu un fenomen ”extrem”, ”asimetric”, potrivit lui Tsipras.

Dimitris Tzanakopoulos a dezvaluit ca au existat ”15 puncte de plecare simultane pe trei fronturi diferite” in Atica.

Statele Unite au imprumutat o drona in vederea survolarii regiunii si ”observarii si detectarii oricarei activitati suspecte”, a adaugat el.
News.ro


atena
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1337 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007173 (s)