Magistratii Tribunalului Timis au admis, miercuri seara, solicitarea DNA Timisoara de prelungire a masurii arestului la domiciliu pentru inca 30 de zile decise impotriva inculpatilor din lotul "IPJ", acuzati de abuz in serviciu si de fapte de coruptie.
Comisar-sef Sorin Muntean (sef al Politiei Timis la momentul comiterii faptelor), comisar-sef Florin Bolbos (adjunctul sau) si comisar-sef Marcel Craciunescu (sef al Politiei Rutiere Timis) si primarului de Recas, Pavel Teodor, vor ramane in arest la domiciliu, mandatul de prelungire a acestei masuri intrand in vigoare de vineri, 20 martie.
Avocatii celor patru inculpati au incercat sa obtina pentru clientii lor doar masura de punere a acestora sub control judiciar, dar completul de judecata a admis solicitarea procurorilor anticoruptie. Decizia poate fi atacata cu contestatie la Curtea de Apel Timisoara.
In sarcina lor s-au retinut mai multe infractiuni: Sorin Muntean si Florin Bolbos (cu atributii pe linia de munca "rutiera") sunt acuzati de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Marcel Craciunescu este acuzat de savarsirea a patru infractiuni de luare de mita, Teodor Pavel este acuzat de instigare la uzurparea functiei, instigare la hartuire si instigare la abuz in serviciu.
In acelasi dosar mai sunt parti inculpatii Marian Temu (seful Politiei Recas), acuzat de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Adrian Berzescu (seful Politiei Locale Recas, functionar public aflat in subordinea primarului orasului Recas), acuzat de uzurparea functiei si hartuire.
In motivarea completului de judecata al Tribunalului Timis, care a admis si prima solicitare a procurorilor DNA de arestare preventiva pe numele infractorilor se arata, printre altele, ca "coruptia, atat cea la scara mica, cat si cea politica, ramane o problema sistemica in Romania". "Aceste considerente sunt avute in vedere de instanta la pronuntarea unei hotarari de admitere a propunerii de arestare preventiva. (...) Reprezentanti ai autoritatii locale, care confunda urbea ce trebuie sa o serveasca cu un bun propriu; folosirea angajatilor din subordine, respectiv politisti locali, in rezolvarea problemelor personale sau a vendetelor; lideri ai institutiilor statului, in mod normal neaserviti politic, implicati in activitati politice sau sustinatori ai oamenilor politici, fata de care manifesta o obedienta greu de descris; deturnarea activitatilor specifice muncii de politist in scopuri personale sau de sustinere a activitatilor politicienilor; toate acestea sunt fenomene generalizate la nivel national, fara ca, de cele mai multe ori, sa fie cunoscute si cu atat mai putin sanctionate. (...). Tribunalul, prin judecatorul de drepturi si libertati, apreciaza ca in cazul acestor persoane, data fiind calitatea lor, raspunsul justitiei trebuie sa fie mult mai ferm. Chiar daca, in aceasta faza, judecatorul nu este chemat sa cerceteze cauza pe fond, suspiciunea ca inculpatii au savarsit infractiunile pentru care sunt acuzati exista si este suficient de rezonabila pentru a forma opinia magistratului in sensul admiterii propunerii de arestare (...)", se afirma in motivare.
Alti doi ofiteri de la Politia Rutiera Timis, respectiv Bledea Cosmin si Girbaci Vasilica (acuzati de dare de mita pentru a fi avansati in functii), au fost pusi atunci sub control judiciar, la fel ca omul de afaceri Eugen Milutinovici. AGERPRES
Comentarii (0)