Contractul a fost incheiat cu o firma, dar lucrarile au fost executate de alta firma, care a ramas si neplatita, si cu banii luati.
La mijlocul anului trecut, Primaria Municipiului Timisoara scotea la licitatie, pentru cele patru sectoare ale orasului, contractul pentru "Taieri de corectie, elagare si defrisare arbori pe domeniul public al Municipiului Timisoara". In data de 8 august 2013 a fost publicat anuntul de atribuire a lucrarilor. Toate cele patru sectoare ale orasului au fost castigate de o firma din Bucuresti, SC Tradecomia SRL. Contractele incheiate pentru un an insumeaza valoarea de 3.500.000 de lei plus TVA - adica aproape un milion de euro.
Cine e firma Tradecomia?
Nefiind deloc cunoscuta in Timisoara, firma Tradecomia a nascut intrebari. Iar presa a scris: este o societate care are ca obiect de activitate exclusiv deratizarea, dezinsectia, dezinfectia si deparatizarea, lucru care, de altfel, reiese si astazi de pe pagina de internet a firmei. Firma lupta impotriva daunatorilor gen capusa, gindacul de bucatarie, sobolanul, agentii patogeni si tantarul - deci, nu prea are legatura cu taierile de corectie la arbori. Pana la contractul cu Primaria Timisoara, firma a mai avut trei contracte cu institutii publice: doua cu Hidroelectrica si unul cu Spitalul Judetean din Drobeta Turnu Severin, toate pentru activitati de deratizare.
Tot mass-media a scris si ca, de fapt, in spatele firmei s-ar afla propusul ministru al Sanatatii, actualmente sel al CNAS, Cristian Busoi. Plecat in politica mare din Timisoara, Busoi isi are originile in Turnu Severin, asa ca lucrurile se cam leaga. In plus, in ciuda faptului ca s-a scris peste tot de legaturile dintre Busoi si Tradecomia, nu a aparut nici un fel de dezmintire, singurul care s-a pronuntat fiind viceprimarul Dan Diaconu, care a spus ca nu are cunostinta despre aceste legaturi. Iar de la faptul ca firma nu a avut nici o treaba pana la licitatia castigata in Timisoara pentru taierile de corectie a arborilor, pornesc si problemele.
Istoria unei tepe
Dam cuvantul domnului Ionel Urzica, administrator al firmei SC Wegabau Co SRL:
"Intre Wegabau si Tradecomia, dupa ce Tradecomia a castigat licitatia la Primarie, a existat un subcontract de prestari servicii pentru executarea lucrarilor de taiere si toaletare a arborilor incluzand transportul si depozitarea materialului lemnos rezultat, operatiuni executate in totalitate cu logistica si resursele Wegabau, Tradecomia reprezentand, practic, doar o interfata contractuala cu beneficiarul - Primaria Timisoara".
Domnia sa continua spunand ca, la inceputul contractului cu Primaria, Tradecomia, neavand capacitatea financiara si logistica necesara executarii lucrarilor contractate prin licitatie, a solicitat firmei sale sa sustina executia acestora in calitate de subcontractor. Zis si facut: Wegabau a achizitionat utilajele si logistica necesare, s-a ocupat de plata salariilor, de cheltuieli de transport si de consumabile, urmand ca acestea sa fie achitate de Tradecomia in momentul in care ar fi decontat lucrarile la Primaria Municipiului Timisoara. "De la inceputul contractului, in 5 septembrie 2013, si pana in 19 decembrie 2013, am derulat toate lucrarile prin punctul de lucru al Wegabau din comuna Sacalaz. Am angajat un numar de 21 de persoane care, la rugamintea reprezentantului Tradecomia, au fost inregistrati pe aceasta societate, motivatia fiind obligatia pe care o avea Tradecomia datorita contractului cu Primaria Timisoara. Insa costurile salariale ale acestora au fost suportate tot de Wegabau", spune Ionel Urzica. Domnia sa are si un tabel cu cei 22 de salariati, dintre care 12 declara sub semnatura ca nu cunosc firmat Tradecomia, si nici pe reprezentantii acesteia, Militaru Marius si Gubandru Alin, iar trei ca au cunostinta de aceasta firma doar de dupa 19 decembrie, data la care Wegabau a decis sa rupa contractul cu Tradecomia!
De ce s-a rupt contractul? "Am reziliat unilateral contractul cu Tradecomia in baza articolul 7 punctul 3 din contractul cadru pe care l-am avut, respectiv neachitarea facturarilor catre prestator". Aceasta deoarece, oricati bani ar fi luat Tradecomia de la Primaria Municipiului Timisoara din cei 3.500.000 lei + TVA in cele trei luni si jumatate din anul pe care era incheiat contractul, catre Wegabau nu a ajuns nici un leu. Costurile reale de executie a lucrarilor care au fost realizate de aceasta firma sunt de 175.940,05 lui - un mizilic din banii incasati de Tradecomia, dar din care aceasta nu a gasit de cuvinta sa plateasca ceva executantilor lucrarilor.
"Putem demonstra executarea lucrarilor comandate de primare in totalitate si efectuarea platilor salariale prin tabele semnate de fiecare lucrator in parte. Pentru toate lucrarile am folosit doar resursele si logistica proprie, incluzand transportul zilnic, dus-intors, a trei echipe de la sediul societatii noastre la locurile unde trebuiau executate lucrarile, transporturi de material lemnos de la locul de activitate la depozitul propriu din localitatea Sacalaz si transporturi de material lemnos pentru cazuri sociale, pe baza comenzilor si proceselor verbale eliberate de Primaria Timisoara. Am asigurat, de asemenea, carburantul utilajelor si cazarea permanenta a noua muncitori la sediul societatii noastre. Am tinut un contact direct si permanent cu Primaria, primind comenzile zilnic de la sefii de zone, care cunosc executantul de drept al fiecarei lucrari in parte", spune dl Urzica.
Altfel zis - teapa. Tradecomia a castigat licitatia, Wegabau a executat lucrarile, Tradecomia a incasat banii, Wegabau nu a fost platita.
Care este treaba Primariei
Teoretic, in tot acest caz, Primaria Timisoara nu are absolut nici o vina. Ea are un contract cu Tradecomia, lucrarile angajate prin contract de Tradecomia au fost executate, iar plata s-a facut catre Tradecomia. Teoretic. Problema apare in momentul in care vedem ca in anuntul de atribuire a contractelor catre Tradecomia, la fiecare din cele patru contracte scrie, negru pe alb, "NU" in dreptul posibilitatii de a fi subcontractate lucrarile. Acest lucru, totusi, s-a facut. La adresele facute de Wegabau catre primarie s-a raspuns, laconic, ca primaria are contracte "cu SC Tradecomia SRL in calitate de lider si SC Trustul de Constructii Drobeta SA in calitate de promitent-prestator. Ca atare primaria poate efectua plati pentru lucrarile prestate doar catre societatea cu care sunt incheiate lucrarile de prestari servicii". Ce cauta Trustul de Constructii Drobeta in acest caz este un mister numai daca nu vedem ca acesta este din Turnu Severin - loc care ne duce cu gandul la ipoteza initiala, ca in spatele afacerii ar putea fi Cristian Busoi. Iar reprezentantii primariei, in momentul in care stiau ca lucrarea a fost subcontractata, ar fi fost normal sa actioneze pentru anularea contractului. Acest lucru nu s-a intamplat insa.
Wegabau a solicitat, prin adrese oficiale, Directiei de Mediu din primarie si primarului sprijin pentru recuperarea banilor de la Tradecomia si pentru eliberarea masei lemnoase din depozitul de la Sacalaz, care, ca produs secundar al activitatii prestate, ar fi trebuit sa ajunga pe post de lemn de foc catre cazurile sociale din evidenta municipalitatii. Nici acest lucru nu s-a intamplat, probabil pentru ca daca ar fi facut ceva in acest caz, primaria ar fi recunoscut de facto faptul ca lucrarile nu au fost realizate de Tradecomia si exista o buba mare de tot.
Ce se va intampla?
Asa ca Primaria ramane neimplicata in acest caz atat timp cat scriptic nu a avut vreo legatura cu Wegabau. Cel putin teoretic si cel putin deocamdata.
Administratorul SC Wegabau Co SRL, Ionel Urzica, pare impacat cu soarta si cu teapa pe care si-a luat-o. Se va adresa instantei pentru recuperarea banilor de la Tradecomia, desi nu are sperante prea mari. Ceea ce doreste este sa reuseasca este sa obtina intreruperea contractelor dintre Tradecomia si Primarie, daca nu din alte motive, macar ca sa nu se mai scurga bani publici catre o firma care, in fapt, nu s-a ocupat de executia lucrarilor pentru care a fost angajata.
Mai departe - legatura dintre Tradecomia si Cristian Busoi, cat a cantarit aceasta legatura in castigarea licitatiei de catre Tradecomia, cum s-a prezentat si cum a castigat firma o licitatie pe un domeniu pe care nu a activat, cum a fost subcontractata lucrarea desi acest lucru nu era permis - sunt lucruri care depasesc simpla sfera a investigatiei jurnalistice si care tin mai degraba de organele de cercetare penala si de DNA. Care, in cazul acesta, se pare ca ar putea sa isi gaseasca de-o paine.
Nota - Am incercat sa luam legatura si cu reprezentantii societatii Tradecomia inainte de publicarea acestui material, pentru a obtine si punctul de vedere al partii adverse. Din pacate, la unicul numarul de telefon de pe pagina de internet a societatii, nu a raspuns nimeni...Sursa:
Vestul.ro
Comentarii (0)