Rezilieri pe bandă rulantă
În 2012 şi 2013, CNADNR a reziliat contractele pentru construcţia celor două loturi în care este împărţită autostrada, Nădlac-Pecica (22,2 kilometri) şi, respectiv, Pecica-Arad (16,7 km). Primul tronson, Nădlac-Pecica, era construit iniţial de firma Romstrade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, însă CNADNR a reziliat contractul în 2012 din cauza progresului redus al construcţiei, dar şi a unei suspiciuni de fraudă privind modul de atribuire. Ulterior, contractul a fost câştigat pentru 56 de milioane de euro de italienii de la Astaldi alături de nemţii de la Max Boegl, care ar trebui să livreze tronsonul în toamnă, potrivit estimărilor ZF. Între timp, Romstrade a chemat în judecată CNADNR pentru rezilierea lotului 1 al autostrăzii Nădlac-Arad, mandatând casa de avocatură Stoica şi Asociaţii, a fostului ministru de justiţie Valeriu Stoica, pentru a o reprezenta în acest litigiu.
Celălalt tronson, Pecica-Arad, care este finalizat în proporţie de circa 85%, nu are deocamdată un nou constructor, după ce în vara anului trecut CNADNR a reziliat contractul de construcţie cu firma austriacă Alpine, intrată în faliment la nivel internaţional şi în insolvenţă în România. În 2014 CNADNR ar trebui însă să selecteze un nou constructor şi să finalizeze acest sector de autostradă.
Ungurii aproape au terminat autostrada lor de la vest la est
În timp ce România nu numai că tărăgănează procesul de construcţie a autostrăzii de 39 de kilometri ce leagă graniţa ungară de România, dar încă are multe „petice de autostrăzi“ între Nădlac şi Constanţa care nu vor fi gata mai devreme de 2-3 ani, Ungaria se pregăteşte să finalizeze anul acesta o autostradă care să lege fără întreruperi frontiera ei de vest cu Austria de cea românească. În prezent ungurii mai au de construit doar un tronson de 23 de kilometri între localitatea Mako şi graniţa cu România. Autostrada între graniţa austriacă şi cea românească a Ungariei va avea o lungime de 386 de kilometri, potrivit ultimelor informaţii transmise de compania ungară de dezvoltare a infrastructurii naţionale (Nemzeti Infrastruktura Fejleszto). În prezent, circulaţia este deschisă pe circa 485 din cei aproape 800 de kilometri care leagă vestul României, la Nădlac, cu estul, la Constanţa (dacă se ia în considerare ruta care trece prin Sibiu şi Piteşti), potrivit calculelor ZF.
Nici CNADNR, nici Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, care are în subordine compania de drumuri, nu au răspuns până la închiderea ediţiei la solicitarea ZF privind stadiul de execuţie în care se află cele două tronsoane care compun autostrada Nădlac-Arad.
După ce în ultimii doi ani reţeaua de autostrăzi a României a crescut cu peste 250 de kilometri, 2014 nu va mai fi la fel de efervescent la capitolul inaugurări. În afară de cele două loturi ale Nădlac-Arad, pentru anul acesta este programat a fi deschis circulaţiei şi lotul al treilea de pe ruta Orăştie-Sibiu (22 de kilometri). În total, 2014 va aduce 60 de noi kilometri de autostrăzi. De asemenea, după un an 2013 în care niciun şantier nou de autostrăzi nu a fost deschis, în 2014 vor începe lucrări pe 400 de kilometri de autostrăzi, construite atât din fonduri europene, cât şi prin concesiune. Cel puţin acestea sunt cele mai recente promisiuni ale companiei de drumuri. Zf.ro
© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1216 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006850 (s)
Comentarii (0)