News Flash:

Florile care traiesc la umbra fara probleme

2 Iunie 2018
1198 Vizualizari | 0 Comentarii
flori

Recomandam, intr-un articol precedent dedicat gradinarilor incepatori, ca unul din primele lucruri care trebuie invatate in gradina este localizarea zonelor expuse soarelui si a celor care stau mai mult la umbra. In functie de aceste doua criterii, poti alege plantele care se pliaza pe respectivul mediu de crestere. Iar daca ai in gradina un colt mereu umbrit, cu putin efort si ceva imaginatie il poti transforma intr-un loc plin de viata. Mai jos va prezentam zece flori care cresc la umbra:

Astilbe (poza de deschidere) este o astfel de planta care creste la umbra, cu frunze cu aspect de feriga si flori bogate si dense. Popular, ea mai este cunoscuta sub denumirile de “Spirea falsa” sau “Barba Caprei falsa”. Infloreste in iunie-iulie si este o planta perena. Exista 25 de specii de astilbe, cu flori ale caror culori variaza de la alb la violet inchis.

Fuchsia este considerata drept una din cele mai rezistente flori la umbra. Este totodata si una din cele mai colorate flori. In zonele calde fuchsia creste in gradina, dar in climatul temperat o regasim adesea in ghivece. Nu are nevoie decat de umbra si un sol umed pentru a inflori toata vara.

Flori care cresc la umbra in gradina
Flori care cresc la umbra – fuchsia
Ghioceii sau stanjeneii, plante cu bulb, care pot fi usor plantate la umbra, sub copaci sau printre tufisuri.

Flori care cresc la umbra in gradina
Flori care cresc la umbra – ghiocei
Printre alte flori care cresc la umbra se numara sporul casei sau Impatiens. Planta care, in traditia populara, aduce bucurie si rod in casa, infloreste de primavara pana toamna si iubeste locurile umbrite si umede. Este foarte usor de cultivat si intretinut.

Flori care cresc la umbra in gradina
Flori care cresc la umbra – sporul casei
Floare de nu ma uita este o alta planta care iubeste locurile dosnice. Numele vine din spatiul german, unde, mul?i barba?i au ochii de culoare albastra, iar femeile purtau la piept aceste flori, ca mod de a-?i aminti de iubitii lor.

Flori care cresc la umbra in gradina
Flori care cresc la umbra – floare de nu ma uita
Lista de flori care cresc la umbra continua cu irisul siberian. Cu flori colorate, de un albastru-safir, aceste plante vor atrage cu siguranta privirea. Este recomandat sa fie plantate intrun aliniament care sa fie de mare efect vizual in gradina.

Flori care cresc la umbra in gradina
Flori care cresc la umbra – irisul siberian
Violetele salbatice, cu frunzele in forma de inima, pot fi cultivate in ghivece sau in sol, de preferat in jurul copacilor unde coloristica lor bogata iese usor in evidenta.

Citeste si Cum provoci trandafirul sa infloreasca de mai multe ori intr-o vara

Flori care cresc la umbra in gradina
Flori care cresc la umbra – violete salbatice
Tufele de hortensii se dezvolta bine în gradina daca sunt asezate într-o zona umbrita si, in functie de solul in care sunt cultivate, isi pot schimba culoarea din albastru in roz. Pe langa faptul ca sunt usor de cultivat, ele sunt si rezistente la diferiti daunatori.

Flori care cresc la umbra in gradina
Flori care cresc la umbra – tufa de hortensii
Urechea mielului este o alta planta iubitoare de umbra. Numele sau vine de la forma frunzelor care se aseamana cu urechea unui miel si, spun specialistii, frunza carnoasa a acestei plante poate fi folosita pe post de pansament ad-hoc in cazul unei intepaturi de albina.

Flori care cresc la umbra in gradina
Flori care cresc la umbra – urechea mielului
Ultima din seria flori care cresc la umbra este spanzul, popular denumit si trandafirul de iarna sau trandafirul de Craciun. Este o planta care in Romania creste la peste 500 de metri altitudine si care are numeroase calitati curative, fiind utilizata chiar si in tratamentul cancerului in stare latenta.


 


astilbe fuchsia ghioceii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1164 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008669 (s)