News Flash:

Se anunță un nou protest!

Federaţia Solidaritatea Sanitară din România anunţă organizarea unui protest, joi, 15 februarie

14 Februarie 2024
128 Vizualizari | 0 Comentarii


Federaţia Solidaritatea Sanitară din România a anunțat organizarea unui protest pentru joi, la sediul Ministerului Finanţelor şi la Camera Deputaţilor. Sindicaliştii spun că angajaţii din domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale au ajuns să aibă un câştig salarial mediu sub cel mediu pe economie și solicită, printre altele, creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din sistemul sanitar cu cel puţin 25% pentru anul 2024.

”Protestul, la care vor participa reprezentanţi ai angajaţilor din toată ţara şi din toate categoriile profesionale, se va desfăşura mâine, joi, 15.02.2024, după următorul program: pichetarea Ministerului Finanţelor în intervalul orar 11.00 - 12.30; pichetarea Camerei Deputaţilor în intervalul orar 12.45 - 14.00. Programul de proteste în stradă va continua în fiecare săptămână, culminând cu mitingul naţional al angajaţilor din sănătate, care va fi desfăşurat în Piaţa Victorie de Ziua naţională a personalului medical (luni, 11 martie)”, transmit reprezentanţii Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară” printr-un comunicat de presă.


Sindicaliştii menţionează că revendicările lor rămân neschimbate, ei cerând o creştere reală a veniturilor salariale şi nu doar a veniturilor din salariile de bază, aşa cum arată la acest moment oferta guvernului.

Astfel, prima revendicare pe lista protestatarilor se referă la creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din sănătate cu cel puţin 25% pentru anul 2024.

Alte revendicări includ acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienţilor de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizaţiei de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată; adoptarea proiectului de lege a salarizării negociat cu Ministerul Sănătăţii în forma stabilită cu partenerii sociali şi aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariului minim pe economie aflat în plată; finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor şi anexelor conform obligaţiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023-2025 şi adoptarea unor măsuri de creştere a calităţii vieţii profesionale a angajaţilor din sănătate şi de creştere a calităţii actului medical, acestea incluzând măsuri precum recunoaşterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializaţi în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate, echivalarea competenţelor asistentelor medicale absolvente de postliceală.


”Legitimitatea revendicărilor noastre este conformă cu aşteptările angajaţilor şi este confirmată inclusiv de datele publicate de INS (pentru luna decembrie 2023): câştigul salarial mediu pe economie: 5.079 lei; câştigul salarial mediu în Sănătate şi Asistenţă Socială: 4.669 lei”, spun sindicaliştii, subliniind că ideea conform căreia ”în sănătate salariile sunt mari” este un mit demontat de statisticile oficiale.


”În această perioadă, în care protestele noastre continuă, angajaţii din sănătate încep să descopere şi adevărata valoare a creşterilor salariale, acum fiind vizibil pe fluturaşi efectul creşterii salariilor de bază cu 5%, acordate începând cu 1 ianuarie 2024. Spre exemplu, pentru angajaţii din secţiile cu condiţiile cele mai grele de muncă, cum ar fi UPU, ATI, Bloc operator, valoarea creşterii veniturilor salariale începând cu 1 ianuarie 2024 este situată între 2% şi 2,5%. În acelaşi timp, este suficient ca fiecare dintre ei să înmulţească valoarea acestei creşteri cu 3 pentru a estima nivelul majorărilor din acest an. Acest nivel va corespunde unei creşteri a venitului mediu net lunar de 10%, procentul real pe care angajaţii îl vor încasa lunar, în medie, în anul 2024. Refuzul Guvernului de a-şi îndeplini obligaţiile legale, prin nerespectarea termenului de 10 zile până la care trebuia să publice pe site-ul propriu Notificarea FSSR privind intenţia de declanşarea a Grevei împotriva politicii sociale şi economice a guvernului şi să ne invite la negocieri arată frica de a negocia doar cu reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară. Acest refuz al guvernului este un indicator al respectului faţă de legalitate”, se mai precizează în comunicatul federaţiei sindicale.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1334 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005941 (s)