News Flash:

Surpriză în Franța!

Extrema dreaptă franceză Rassemblement National intră în parlament

8 Iulie 2024
67 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto cugetliber ro

Rezultatele alegerilor legislative din duminica trecută au plasat alianța partidelor de stânga în frunte, conform primelor estimări, depășind tabăra prezidențială condusă de Emmanuel Macron și extremiștii de dreapta, care au ocupat locul al treilea.

Niciunul dintre aceste blocuri nu a reușit să obțină majoritatea absolută, conform agenției AFP. Extrema dreaptă franceză, Rassemblement National (RN, Adunarea Națională), a obținut un număr istoric de deputați aleși (între 115 și 155), dar nu a reușit să capitalizeze pe avântul său din primul tur, rămânând departe de putere și înregistrând un scor dezamăgitor. Franța, o piesă centrală în Uniunea Europeană, se află acum într-un punct de întrebare fără certitudini clare privind viitorul său guvern, cu doar trei săptămâni înainte de începerea Jocurilor Olimpice.

Conform primelor estimări ale sondajelor, alianța de stânga Nouveau Front Populaire (Noul Front Popular, NFP), formată din partide cu opinii divergente în anumite probleme, a surprins devenind principala forță politică a țării, cu un număr de deputați estimat între 172 și 215. La o lună după dizolvarea parlamentului, hotărâtă de președintele Emmanuel Macron, tabăra prezidențială a demonstrat o rezistență neașteptată, obținând între 150 și 180 de aleși, față de cei 250 în iunie 2022.

Această tripartiție complică situația politică în Franța, după un scrutin care a mobilizat puternic alegătorii (cu o prezență la vot de aproximativ 67%), cea mai ridicată din 1981. Niciun bloc nu poate forma singur un guvern fără cel puțin 289 de deputați, care constituie majoritatea absolută sau una apropiată de aceasta. Emmanuel Macron a îndemnat la prudență în interpretarea rezultatelor legislative și va aștepta până când noul Parlament va fi constituit pentru a lua deciziile necesare privind formarea guvernului.

În răspuns, Jean-Luc Melenchon, liderul mișcării stângiste Franța Nesupusă, parte a Noului Front Popular (NFP), a declarat că NFP este pregătit să guverneze. În schimb, Olivier Faure, liderul socialiștilor, s-a opus unei alianțe guvernamentale cu tabăra centristă a președintelui Macron, iar Raphael Glucksmann, fostul lider al listei socialiste la alegerile europene, a subliniat necesitatea ca partidele să acționeze responsabil în fața unui Parlament divizat.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1285 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006386 (s)