News Flash:

Eurodeputatul Maria Grapini, la Timisoara: "Trebuie sa invatam sa scriem proiecte"

23 Octombrie 2016
1180 Vizualizari | 0 Comentarii
maria grapini1
Eurodeputatul Maria Grapini a declarat vineri, in deschiderea Conferintei cu tema ''Oportunitati de dezvoltare regionala prin transport si turism'', care se desfasoara la Timisoara, ca Romania trebuie sa invete sa scrie proiecte pentru ca ''Uniunea Europeana nu da bani decat pe proiecte fezabile''. 
''Atuuri avem, depinde intotdeauna de cel care stie sa le foloseasca. Sunt tari care pe domeniul Dezvoltare economica prin turism nu au atatea oportunitati naturale unde sa se poata dezvolta aceasta industrie a turismului, dar totusi au mai mult aport la produsul intern brut (PIB), mai multe locuri de munca si mai multa dezvoltare pe acest domeniu. Nu am stiut sa ne folosim aceste atuuri (...). Uniunea Europeana nu da banii daca nu vii cu proiecte fezabile si atunci, trebuie sa invatam sa scriem, pentru ca tarile care au aceasta capacitate administrativa de a scrie proiecte fezabile au reusit sa ia banii'', a afirmat Maria Grapini, organizatorul evenimentului. 
La conferinta de la Timisoara sunt prezenti, alaturi de presedintele Comisiei pentru transport si turism din Parlamentul European, Michael Cramer, oficiali din ministerele de profil din Guvernul Romaniei, ai administratiilor locale si judetene din partea de vest a tarii si din cele riverane din Ungaria si Serbia, dar si din Bulgaria, oameni de afaceri, ghizi turistici. 
''Am constatat si din perspectiva Parlamentului Europei ce am constatat si de cand eram in Parlamentul Romaniei, si ca intreprinzator, si anume ca lantul prin care actorii din sistem ar trebui sa fie legati intre ei prin comunicare si informare, respectiv, Parlamentul European, parlamente nationale, administratii locale, mediu de afaceri, este scurtcircuitat, toate aceste nivele actioneaza pe domeniul lor, dar nu interactioneaza. Am constatat ca pe Dezvoltare regionala transfrontaliera Romania sta foarte prost (...)'', a mai afirmat Grapini. 
Eurodeputatul a precizat ca a ales Timisoara pentru aceasta intrunire intrucat aici exista oportunitatea dezvoltarii transfrontaliere cu Ungaria si cu Serbia, dar poate fi exploatata si Strategia Dunarii, la care participa 14 state europene. 
''As vrea sa-l conving pe presedintele Comisiei de Transporturi Turism, Michal Cramer, prezent pentru prima data in Romania, sa votam in Parlamentul European alocarea de fonduri si sa continuam Strategia Dunarii, pentru ca Romania, din pacate, si pe acest program a luat foarte putini bani. (...). Sper ca oficialii romani prezenti aici sa inteleaga sa nu mai 'supra-reglementeze' pentru ca au demotivat intreprinzatorii mici din domeniul turismului sa mai acceseze fonduri europene, de exemplu, pentru ca este foarte mare birocratia'', a subliniat Maria Grapini. 
De asemenea, aceasta a mai punctat ca a propus pe bugetul unional pentru anul 2017 un proiect-pilot pe turism, care a fost aprobat, dar ''vom vedea ce va lua Romania din acest buget pentru ca eu il pun in bratele administratiei romanesti, mai mult de atat nu mai pot face''. 
Pe de alta parte, Maria Grapini a declarat, pentru AGERPRES, ca oamenii de afaceri romani pot fi motivati sa investeasca doar prin legi care sa-i convinga ca merita sa investeasca, pentru ca ''un investitor vine in momentul in care stie ca banul investit i se intoarce inapoi fiindca nu pot sa cred ca cineva vrea sa faca o investitie si sa arunce banii. Este clar ca mediul pe care-l creeaza Legislativul nostru, administratia, trebuie sa-l convinga pe intreprinzator ca trebuie sa investeasca. (...) Timisoara si Novi sad vor fi Capital Culturale Europene in 2021 si trebuie sustinute proiectele transfrontaliere comune, pentru ca avem aceasta oportunitate in plus'', a conchis Maria Grapini. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1320 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007766 (s)