News Flash:

Asociatia Euroland Banat solicita Prefecturii salvarea Muzeului de locomotive

23 Octombrie 2016
1128 Vizualizari | 0 Comentarii
locomotiva de epoca
Presedintele Asociatiei Euroland Banat, Andrei Szabo, a trimis, vineri, o scrisoare deschisa, prefectului de Caras-Severin, Florenta Albu, careia ii cere, public, sa initieze, de urgenta, actiuni in instanta pentru anularea unei autorizatii si a unei hotarari a Consiliului Local Resita, pentru slavarea Muzeului de locomotive din municipiu si a spatiului verde aflat in zona. 
'Prin prezenta Scrisoare deschisa, cerem public Institutiei Prefectului - Judetul Caras-Severin sa initieze actiuni in instanta pentru anularea tuturor actelor emise nelegal si a stopa lucrarile pentru infiintarea unei statii de carburanti ce au loc in spatiul verde din imediata vecinatate a Muzeului de locomotive, aflat in aer liber. Aceste lucrari au demarat, desi am semnalat public grave incalcari ale legislatiei in vigoare si afectarea iremediabila a mediului, a vietii locuitorilor din zona Triaj din Resita, a comunitatii resitene si, nu in ultimul rand, a Muzeului de locomotive, obiectiv turistic si cultural, un adevarat simbol al municipiului. Practic, solicitam anularea in instanta a Autorizatiei nr. 240/2015, emisa de primarul municipiului Resita si a HCL 319/2014, emisa de Consiliul local Resita', a declarat Andrei Szabo. 
Presedintele Euroland Banat reaminteste ca Muzeul de locomotive este inregistrat ca obiectiv de patrimoniu national in lista monumentelor istorice, clasa A, are o valoare inestimabila si reprezinta o adevarata emblema, atat a Resitei, a judetului Caras-Severin, a intregului Banat si a tarii. 
'Faptul ca Inspectoratul de stat in constructii, pe care il invoca Institutia Prefectului - Judetul Caras-Severin in raspunsul primit, nu a constatat nicio neregula la verificarea facuta la inceputul anului, ii face pe cei de acolo direct raspunzatori de cele afirmate. Institutia Prefectului nu se poate ascunde in spatele unei alte institutii, in momentul in care ii sunt prezentate date exacte ale unei serii de incalcari grave ale prevederilor legale. Avand in vedere informatiile puse la dispozitie si a demersurilor intreprinse pana in prezent, rugam Prefectura sa dispuna de urgenta, in temeiul prerogativelor legale ce ii revin, initierea actiunilor in contencios administrativ pentru anularea respectivei autorizatii de construire si a hotararii Consiliului local', explica Andrei Szabo. 
Reprezentantul Asociatiei Euroland Banat sustine ca Autorizatia de construire nr. 240/2015 este nelegala, intrucat, la data emiterii acesteia lipseau Avizul Ministerului Culturii, conform Legii 50/1991 si Legea 422/2001, aviz solicitat prin Certificatul de urbanism. De asemenea, spune Andrei Szabo, Hotararea Consiliului Local Resita nr. 319/2014 este nelegala deoarece documentatia anexa la aceasta hotarare incalca flagrant PUG-ul Resitei, aprobat in 2011, si incalca spatiul de o suta de metri de zona de protectie a Muzeului de locomotive cu abur. In plus, Szabo considera ca aceasta hotarare incalca si nesocoteste prevederi legale in materia documentelor si avizelor necesare unei investitii in zona de protectie a unui monument de interes national si universal. 
Asociatia Euroland Banat solicita anularea tuturor avizelor emise, pentru ca statia de carburanti ar reprezenta un real pericol in acea zona. O statie de distributie de carburant, situata la cativa metri de locomotivele cu abur, de blocuri si case de locuit, de un viaduct ce face legatura intre cartierele orasului, la aproximativ 20 metri de calea ferata electrificata a CFR, poate produce oricand o catastrofa cu pierderi de vieti omenesti si distrugeri ireparabile, sustine presedintele asociatiei. 
'Institutia Prefectului - Judetul Caras-Severin ar putea lua exemplul Prefecturii Bucuresti care, la cererea cetatenilor de pe Aleea Nucsoara, a initiat in instanta, acelasi demers pe care il solicitam si noi. Tribunalul Bucuresti a dat castig de cauza cetatenilor si Prefecturii, anuland autorizatia de construire pentru un bloc facut intr-un parculet si a dispus demolarea cladirii', a subliniat Andrei Szabo. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1125 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004609 (s)