News Flash:

Editia a V-a a Bienalei Art Encounters isi anunta titlul, structura si programul de evenimente pentru 2023 

16 Noiembrie 2022
310 Vizualizari | 0 Comentarii
print press brunch 1DX31992email

Fundatia Art Encounters
Timisoara, miercuri, 16 noiembrie, ora 11:00


Fundatia Art Encounters, prin Ovidiu Sandor si Diana Marincu, presedintele, respectiv directoarea artistica a Fundatiei Art Encounters, alaturi de curatorul Bienalei AE 2023, Adrian Notz prezinta primele informatii dedicate editiei de anul viitor a Bienalei de arta contemporana. Este anuntat in premiera, dupa o deliberare atenta a colectivului curatorial, titlul Bienalei—My Rhino is not a Myth. Art-Science-Fictions, programul artistic al evenimentului, precum si programul mai larg al fundatiei in anul Capitalei Culturale Europene.

„Bienala a devenit un element marcant al orasului Timisoara, iar faptul ca de la an la an tot mai multe initiative ni se alatura, este un semnal al importantei acesteia. Arta contemporana este deschisa tuturor cetatenilor, iar implicarea publicului face parte din misiunea noastra de baza” – Ovidiu Sandor, presendintele Fundatiei Art Encounters.

Spre deosebire de editiile anterioare, Bienala Art Encounters de anul viitor va fi o editie speciala de vara derulata pe parcursul a opt saptamani, in perioada 19 mai–16 iulie 2023, care va prezenta expozitii in mai multe spatii din Timisoara, alaturi de evenimente conexe in parteneriat cu alte institutii locale. 

Editia de anul viitor propune 40 de lucrari existente si 10 lucrari nou-comisionate, un amplu program de mediere, un accent mai puternic pe spatiul public si o platforma complementara dedicata spatiilor de tip artist-run din Timisoara—o celebrare a artistilor locali care au initiative si aleg sa se organizeze prin ei insisi:

„Este cu atat mai important ca anul viitor, cand toate reflectoarele se vor indrepta spre Timisoara, sa accentuam rolul esential al spatiilor artist-run din oras, care au contribuit la dinamica extraordinara a artei in acest oras si care continua sa creeze structurile de sprijin de care avem atat de multa nevoie”, a declarat Diana Marincu, directoarea artistica a fundatiei.

Editia a V-a a Bienalei Art Encounters se va apleca din punct de vedere conceptual asupra relatiei istorice dintre arta si stiinta. Asa cum declara Adrian Notz, curatorul desemnat al Bienalei, „My Rhino is not a Myth propune «arta-stiinta-fictiunile» care utilizeaza puterea diferitelor discipline pentru a raspunde schimbarilor ce se petrec in realitatea cotidiana, marcata de transformari climatice si sociale”.  

Avand in vedere fundalul global si regional, contemporan si istoric deopotriva, a V-a editie a Bienalei Art Encounters isi propune sa lumineze complexul context al artei si stiintei, precum si sa ofere o perspectiva originala asupra evolutiilor contemporane. 

Bienala Art Encounters 2023 face parte din dosarul de candidatura care a castigat orasului titlul de Capitala Europeana a Culturii 2023, existand un capitol dedicat in Bidbook, numit Traseul Encounters. Activitatea Fundatiei Art Encounters reprezinta un pilon important al acestui program cultural, unul care va coagula in mod adecvat eforturile depuse in ultimii ani si se va constitui ca punct culminant al unui an cu totul special pentru Timisoara. Metodologia utilizata in pregatirea evenimentului se bazeaza pe cercetare, context si retele, Adrian Notz invitand sa faca parte din colectivul curatorial o serie de tineri curatori si critici de arta: Cristina Buta, Monica Danila, Edith Lazar, Ann Mbuti, Cristina Stoenescu si Georgia Tidorescu.    

De asemenea, Fundatia Art Encounters a anuntat un program dens de evenimente pentru 2023, care mai contine, pe langa expozitiile incluse in programul permanent al fundatiei, expozitia „Victor Brauner: Inventii si magie” (17.02.2023–28.05.2023) si retrospectiva „Constantin Brancusi: Surse romanesti & perspective universale” (30.09.2023–28.01.2024). 

De-a lungul editiilor din 2015, 2017, 2019 si 2021, Bienala Art Encounters s-a conturat ca fiind unul din cele mai relevante evenimente de arta contemporana din Romania, avand o vizibilitate internationala tot mai mare, confirmata de sutele de aparitii in mass-media, si fiind considerat un reper international in randul evenimentelor de arta contemporana pe axa culturala Viena—Istanbul.

Bienala Art Encounters a reusit sa se afirme si sa reprezinte o vitrina a artei contemporane romanesti pentru institutii importante din lume. Consideram, de asemenea, ca articularea unor retele institutionale este una dintre cele mai importante activitati la care Bienala contribuie.


*Adrian Notz (n. 1977, Zürich) a fost director artistic al Cabaret Voltaire din Zürich in perioada 2012–2019. A lucrat acolo, mai intai, ca asistent curatorial, apoi din postura de co-director. Intre 2010–2015, a fost seful Departamentului de Arte Plastice la Scoala de Design din St. Gallen. Notz a organizat si curatoriat numeroase expozitii, evenimente, conferinte, actiuni si interventii cu artisti internationali, activisti si ganditori, atat la Cabaret Voltaire, cat si la nivel international.

-----
Evenimentul face parte din proiectul Bienala Art Encounters. Cercetare, context, comunitate. Proiectul face parte din Programul Cultural „Timisoara 2023—Capitala Europeana a Culturii” si este finantat de Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte. 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1131 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005669 (s)