News Flash:

Doctorii, despre afirmatiile lui Arafat: Medicul trebuie sa decida ce face cu timpul lui liber

10 Aprilie 2018
1004 Vizualizari | 0 Comentarii
raed arafat3

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania a explicat, pentru MEDIAFAX, ca fiecare medic trebuie sa decida ce face cu timpul lui liber, asta insemnand chiar sa lucreze si in mediul privat. Reactia acestuia vine dupa ce Raed Arafat a scris ca doctorii ar trebui sa lucreze fie la stat, fie la privat.
"In sistemul sanitar romanesc, ambulatoriul de specialitate din privat si din public este ramas in urma, este subdimensionat fata de nevoile populatiei. A interzice medicilor, care in mod normal, dimineata, practica medicina in spitale publice, ca in timpul lor liber, dupa-amiaza, sa aiba un cabinet privat sau in contract cu CNA, este o chestie care ar dezavantaja sistemul ambulator si ar incarca foarte mult spitatele", a declarat, pentru MEDIAFAX, Gheorghe Borcean.

Acesta a precizat ca investigatiile pe care un pacient le poate face in sistemul privat pot limita numarul zilelor de internare intr-un spital de stat.

"De exemplu, eu sunt angajat intr-un ambulatoriu de specialitate in contract cu Casa si imi investighez pacientii cronici, pe care urmeaza sa ii internez, crutand in felul acesta, pe de o parte, numarul de zile de spitalizare pentru ca ar trebui sa il mai tin internat o zi sau doua pentru aceste investigatii. Deci, venind gata investigat din ambulatoriul meu privat, am ferit acele zile de spitalizare care mi-ar fi fost necesare ca sa fac acele investigatii in spital si intra direct in opratie. La externare, acelasi pacient, poate parasi spitalul cu o zi sau doua mai devreme pentru ca poate veni in cabinetul ambulatoiu si sa faca anumite consultatii pentru care nu ar mai fi nevoie sa stea in spital", a adaugat Borcean.
Presedintele CMR a subliniat ca se poate crea o concurenta neloiala in momentul in care clinicile private au contracte direct cu pacientii, dar si cu CNAS, astfel percep de doua ori banii pentru aceleasi cazuri rezolvate.

"Discutia aceasta cu privatul se face pentru populatia din marile orase, restul populatiei este rurala, iar acesti oameni nu au nicio treaba cu privatul, ei nu sunt expusi unei asemenea probleme. (...)Aceasta discutie se poarta de multa vreme pe sub masa si ii multumesc domnului Arafat ca a facut-o publica. Va trebui sa fie nascuta o discutie in corpul profesional si o norma de aplicare in acest sens. Ar mai fi de discutat despre posibilitatea spitalelor publice de a incheia contracte cu case private de asigurari de sanatate. Astfel, un pacient, poate intrat intr-un spital public si sa ceara conditiile ca in cel privat", a explicat Borcean.

Ideea separarii medicilor in functie de sectorul in care activeaza, privat sau public, i-a nemultumit pe reprezentantii Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED).

"Suntem intr-un punct pe care patronatul l-a anticipat. Consideram ca pacientul trebuie pus in centrul oricarei decizii luate de autoritatile competente in a stabili aceste politici. Ori, in acest moment, sistemul de stat nu poate sa gestioneze complet cazurile, prin urmare complementaritatea dintre cele doua – public si privat- este fundamentala pentru a asigura serviciile de sanatate necesare. O suprareglementare de tipul constrangerii “public ori privat” ar incalca principiile exercitarii meseriei si ar limita sever dreptul la munca", a declarat, printr-un comunicat de presa, Cristian Hotoboc, presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED).

Acesta a mai spus ca problema principala este slaba organizare a sistemului public.

"Dezavuam situatiile in care din banul public este intretinuta o industrie paralela, cu componente suprapuse. Astfel de cazuri nu au nicio legatura cu dreptul fundamental la munca si cu exercitarea profesiei de medic, ci cu lacunele de organizare ale sistemului public. Suntem intr-un moment in care discutiile publice se indreapta catre medici, dar ce ne poate face sa credem ca ar fi vorba doar de atat, si ca nu ar putea exista eventuale reglementari care sa vizeze personalul medical in ansamblu, si chiar alte profesii?", a mai mentionat Hotoboc.

Reactiile medicilor vin dupa ce secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a precizat ca, odata cu cresterea veniturilor din sistemul sanitar, ar trebui sa se ia si alte masuri, cea mai importanta fiind delimitarea sectorului privat de cel public si impunerea interdictiei cadrelor medicale de a lucra simultan in ambele sectoare.

"Stiu ca aceasta tema este una extrem de sensibila, insa pentru acoperirea costurilor sectorului comercial pot fi incurajate asigurarile private complementare si alte modalitati care sa nu fie la concurenta cu sectorul public care detine un rol social major avand alocata o suma care oricum este insuficienta. Pasul de a creste veniturile personalului din sanatate este unul foarte important insa acesta trebuie sa vina si cu alte masuri, una si cea mai importanta din punctul meu de vedere este delimitarea sectorului privat comercial de cel public si stabilirea unor reguli foarte clare care sa ajunga chiar si la interdictia de a lucra simultan in ambele sectoare, nestiind niciodata daca medicul sau asistentul este loial locului de munca din sectorul public si daca intradevar acesta deserveste interesul pacientilor cocrect sau incearca sa-i plimbe intre cele doua sectoare si sa-i faca sa plateasca cat mai mult posibil fara a tine cont de posibilitatile lor si problemele lor", sustine Raed Arafat intr-o postare pe Facebook.

"Daca pana acum venitul era motivul pentru care spuneam ca nu se poate pune o delimitare intre cele doua sectoare cred ca acum a venit momentul sa ne gandim la acest aspect pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar Romanesc si care duce direct sau indirect la aparitia unor inechitabilitati si a unor abuzuri fata de pacient si familiei acestuia. Indiferent de discutiile despre salarii si sporuri din aceste zile, in general veniturile incep sa atinga un nivel decent si suficient de ridicat astfel incat sa fie momentul zero pentru a decide intre a lucra intr-un sector sau altul dar nu paralel in cele doua", precizeaza secretarul de stat.

Arafat sustine, in afara urgentelor, sistemul medicat este greu accesibil pacientului, iar acesta se regaseste la un moment dat sa plateasca sume importante pentru investigatii care ar fi trebuie sa fie acoperite prin asigurari.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1190 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004980 (s)