News Flash:

DN67C ar putea fi redenumit "Transalpina - Drumul Regilor"

23 Octombrie 2013
1388 Vizualizari | 0 Comentarii

Autoritatile locale din cinci judete - Alba, Gorj, Hunedoara, Sibiu si Valcea - îi cer ministrului Transporturilor, Ramona Manescu, redenumirea DN67C cu un nou nume ''Transalpina - Drumul Regilor'', cu scopul ''devenirii unui brand'', dupa ce a fost strabatut de Burebista, Decebal, împaratul Traian, regele Ferdinand si regele Carol al II-lea, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, initiatorul acestui demers, inginerul Adrian Vasile Pîrparita-Rudeanu, reprezentantul Asociatiei Reuniunea Marginimii Sibiului.

''Eu am obtinut acordul tuturor prefectilor, presedintilor de consilii judetene si a primarilor implicati în aceasta actiune din judetele Alba, Gorj, Hunedoara, Sibiu si Valcea, pentru redenumirea si personalizarea DN67C cu un nou nume care sa redea specificul zonei, sa aiba conotatie istorica pentru aceasta regiune geografica si cultural-istorica, în vederea devenirii unui brand pentru turismul romanesc în context european'', a precizat Adrian Vasile Pîrparita-Rudeanu.

Inainte de a conveni sa redenumeasca DN67C ''Transalpina - Drumul Regilor'', autoritatile locale au analizat si o alta posibila denumire ''Transalpina - Drumul romanilor''. Intrebat de corespondentul AGERPRES ce denumire crede ca i s-ar potrivi Transalpinei mai bine, presedintele Traian Basescu, prezent în luna iulie, la Jina, a spus ca prefera ''Drumul romanilor''.

''La cat e de frumoasa Transalpina, poti sa-i spui si Drumul regilor si Drumul romanilor. E foarte frumos. Nu m-am gandit. Drumul romanilor poti sa-i spui fara grija. (Mi-a placut - n.r.) salbaticia în general. Partea de Ranca mi-a placut cel mai mult '', a spus atunci Traian Basescu.

De la Novaci, în judetul Gorj, pana la Sebes, în judetul Alba, Transalpina a fost initial, pe timpul lui Burebista, Decebal si a împaratului Traian, ''Drumul oilor'', potrivit lui Emil Pîrparita. El sustine ca în 1916 austro-ungarii au început constructia unui drum strategic care a prins contur pana la sfarsitul Primului Razboi Mondial. In 1920, regele Ferdinand a mers pe acest drum pana la locul numit ''Masa lui Ferdinand''. Un cioban i-ar fi cantat la fluier regelui si a fost rasplatit cu patru galbeni. In 1935, regele Carol al II-lea, împreuna cu premierul de atunci, Armand Calinescu, sosesc cu trenul regal la Saliste, în Marginimea Sibiului, de unde pornesc pe ''Drumul oilor '', care devine ''Drumul regelui '', pe traseul Saliste-Tilisca-Rod-Poiana Sibiului-Jina-Dobra-Obarsia Lotrului-Novaci.

DN67C Transalpina, folosit initial de ciobani pentru transhumanta, pe urma de legiunile romane pentru a ajunge în inima Daciei, apoi si de doi regi, strabate o zona cu un potential turistic deosebit. Transalpina este soseaua cea mai înalta din Romania, la 2.145 metri altitudine. De la o altitudine de 260 de metri pana la 2.145 în Pasul Urdele, acest drum poate fi strabatut într-o singura zi, de la un capat la altul. AGERPRES

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1125 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005225 (s)