News Flash:

Romanii vor fi anuntati prin SMS cu 30 de secunde inaintea unui cutremur major

21 Octombrie 2013
1257 Vizualizari | 0 Comentarii

Cetăţenii romani vor beneficia de o aplicaţie informatică care trimite în timp real mesaje de avertizare privind cutremurele, aceste informaţii fiind destinate pană de curand doar autorităţilor, explică Mihnea Costoiu pentru Agerpres.

Ministrul delegat pentru învăţămant superior a mai explicat că Romania are un centru de alarmare bun iar acesta va fi distribuit prin toate mijloacele de comunicare disponibile, precum canalele publice, presa, televiziunea, internetul şi telefonia mobilă.

”Romania are un centru de alarmare rapidă bun, care este la Institutul Naţional pentru Fizica Pămantului (INFP), însă mesajele acestuia sunt destinate în special autorităţilor, inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Ne dorim ca, în cea mai scurtă perioadă, să punem la dispoziţia cetăţenilor, a cat mai multor cetăţeni, informaţii despre seisme. Vom apela la toate mijloacele de informare, fie canale publice, presă, televiziune, Internet, dar şi telefoane mobile, de exemplu, pentru ca oamenii să primească mesaje în timp real, în timp cat mai scurt, privind apariţia cutremurelor”, a subliniat ministrul.

Sistemul de avertizare a fost preluat de către Ministrul Costoiu din Japonia care adaugă că, în prezent, mai multe echipe de software lucrează la aplicaţiile care vor fi eliberate public peste cateva luni.

Informaţiile despre cutremurele notabile vor fi colectate de Institutul Naţional pentru Fizica Pămantului şi vor fi transmise la nivel naţional. ”Toate informaţiile care se colectează de la senzorii seismici din întreaga ţară şi ajung la Institutul Naţional pentru Fizica Pămantului vor fi transmise public, desigur, este vorba despre cutremurele importante” a adăugat Costoiu.

Costurile acestor proiect vor fi suportaţi din banii de buget dar transmiterea informaţiilor va trebui negociată cu companiile de telefonie şi reţelele de socializare a mai explicat acesta.

”Guvernul nu are infrastructură pentru a trimite informaţiile respective, aceasta este privată, dar vom negocia pentru ca fiind vorba despre mesaje de interes public ne dorim să existe gratuitate” a completat Ministrul.

Mircea Radulian, Directorul Ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pămantului, este de părere că proiectul guvernamental necesită şi o educare a publicului, astfel că oamenii să perceapă adecvat iminenţa cutremurelor importante şi să reacţioneze ca atare.


mihnea costoiu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1290 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006391 (s)