News Flash:

Directorul ANM, Elena Mateescu, a dat vestea pentru toți românii! Ce se întâmplă cu vremea!

20 Iulie 2022
608 Vizualizari | 0 Comentarii
temperaturi record

Europa se confrunta cu calduri extrem vara aceasta. Canicula a lovit majoritatea statelor de pe continent si situatia este din ce in ce mai grava, avand in vedere ca suntem abia la jumatatea verii. Romania nu sta nici ea departe de probleme, iar directorul ANM, Elena Mateescu, avertizeaza ca ne confruntam cu cel mai secetos an din istorie.

Seceta face ravagii
Romania trece printr-o perioada dificila din cauza temperaturilor extrem de ridicate. Canicula a lovit tara noastra si a provocat deja pagube mari, dar se pare ca nu se opreste aici. Urmeaza zile cu temperaturi chiar si de peste 40 de grade, cu un aer irespirabil, care va distruge recoltele de pretutindeni.

Directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, declara ca acest an agricol va fi unul dintre cei mai secetosi din istorie, iar agricultorii nu ar trebui sa isi mai faca prea multe sperante in ceea ce priveste recoltele lor.

Porumbul si floarea-soarelui sunt cele mai afectate recolte, avand in vedere ca au nevoie de apa aceste plante pentru a se dezvolta.  Moldova este regiunea atinsa cel mai grav de seceta pedologica extrema, cu cea mai redusa cantitate de precipitatii din istorie, de 322,6 litri pe metru patrat, in acest an. Moldovenii nu vor inregistra deloc rezultate notabile la capitolul agricultura.

“In acest an agricol Moldova este zona cea mai afectata. Daca in anul agricol 2019 – 2020, cel mai recent an agricol secetos, in Dobrogea am inregistrat cea mai mica cantitate de precipitatii din istorie, reprezentand valoarea cea mai coborata, de numai 229,2 litri pe metru patrat, in acest an in Moldova inregistram cea mai coborata valoare, de 322,6 litri pe metru patrat patrat. Observam nuantele de galben ce caracterizeaza starea de seceta pedologica extrema in Moldova, in Dobrogea, in Baragan, nu in ultimul rand in Banat, in Crisana si in Maramures, dar si areale din Campia Romana sau in centru, cea mai mare parte a Transilvaniei”, a declarat Elena Mateescu intr-un interviu pentru Agerpres.

Seceta in urmatoarea luna
Pomii fructiferi si vita-de-vie sunt si ele afectate de aceste temperaturi extreme, dar pot suporta mult mai usor lipsa apei datorita sistemului radicular mult mai adanc. In urmatoarele patru saptamani nu se va schimba nimic si seceta va avea mult timp la dispozitie sa provoace pagube.

Autoritatile vor lua masuri in acest sens. Premierul Nicolae Ciuca a declarat ca trebuie sa se intervina „rapid” pentru a proteja agricultura si fermierii.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1771 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006073 (s)