News Flash:

Noile modificari ale Codului Fiscal, lovitura puternica pentru afacerile mamelor antreprenor

19 Iulie 2022
399 Vizualizari | 0 Comentarii
Oana Luca Mentor Mamprenoare

Noile modificari aduse Codului Fiscal vin cu o presiune foarte mare asupra mediului economic, iar cele mai vulnerabile sunt micile afaceri pornite din hobby de catre mame pentru care antreprenorialul este singura solutie pentru a produce venit.
In Romania sunt zeci de mii de femei aflate in situatii de incertitudine si instabilitate financiara si pentru ele este esential sa poata avea un venit sigur pentru cresterea si educatia copiilor. Sunt mame care nu isi gasesc loc de munca in orase mai mici sau sate, care au copii mici pe care nu au cu cine sa ii lase ca sa mearga 8 ore la munca, care sufera de boli cronice ce le impiedica sa lucreze ca angajat, care au copii bolnavi sau sunt divortate ori au partenerul in incapacitate de munca si trebuie sa se descurce singure cu toate cheltuielile casei. Pentru aceste mame, antreprenorialul este solutia ideala pentru ca le permite sa-si transforme abilitatile in produse si servicii. Mamele isi administreaza micile afaceri de acasa, in ritmul familiei lor, le promoveaza online si astfel obtin un venit decent care inlocuieste practic un salariu.
Pe de alta parte, sunt mame care au inceput deja o mica afacere si s-au impotmolit, se afla in impas financiar ca urmare a pandemiei, a razboiului din Ucraina sau a cresterii preturilor si, odata cu introducerea noilor modificari ale Codului Fiscal, viitorul lor arata sumbru. Traiesc zilnic cu perspectiva saraciei si cu teama ca vine iarna si vor trebui sa renunte la visele lor pentru ca nu vor avea din ce sa supravietuiasca.
"Odata cu introducerea noilor modificari, continuitatea acestor afaceri este puternic pusa la incercare, precum si situatia financiara firava a acestor antreprenoare. Afacerile gestionate prin intermediul micro-intreprinderilor vor fi obligate sa aiba unul sau mai multi angajati cu norma intreaga in termen de maxim 30 de zile de la data inregistrarii la Registrul Comertului pentru a nu trece de la un impozit de 3%, cum era pana la data acestei modificari legislative, la un impozit de 16%.
De exemplu, o afacere de tip hand-made nou-infiintata va trebui sa aiba un venit de minim 3.000 lei la 30 de zile de la infiintare ca sa isi poata permite un angajat, costurile cu contabilitatea, taxe etc, daca doreste sa plateasca un impozit de 1% in loc de 16%, din moment ce varianta de a plati 3% a fost eliminata. Acest  obiectiv este destul de greu de realizat atat de repede pentru afacerile mici fara sprijin din partea unor mentori cu experienta.
Am dat doar un exemplu de modificare a Codului Fiscal adusa de OUG 16/2022 cu impact in afacerile mici, insa sunt mai multe modificari despre care vom discuta detaliat pe parcursul intalnirilor noastre din cadrul programului VISS.
In ceea ce priveste afacerile mamelor, exista 2 posibilitati: fie acestea nu isi vor permite sa se alinieze noilor modificari legislative si vor decide sa renunte la visele lor sau sa isi inchida propriile afaceri, fie vor investi timp in educatia lor si vor reusi sa-si creasca afacerea pentru a face fata ulterior noilor taxe" - Oana Luca – Expert Contabil – Mentor in Programul VISS
Pentru mamele aflate in situatiile descrise mai sus, Asociatia Mamprenoare – Asociatia Mamelor Antreprenor din Romania a lansat proiectul VISS (Viziune, Incredere, Sprijin, Succes), proiect care are ca obiectiv sprijinirea mamelor aflate in dificultate sa isi continue proiectele antreprenoriale si sa obtina stabilitatea financiara mult dorita.
Proiectul este practic un incubator de afaceri din care fac parte 18 mentori, antreprenoare cu experienta, experti (contabili, avocati, specialisti in vanzari, branding, promovare etc.), coach-i, consultanti in afaceri, experti in diverse forme de finantare etc.. care vor consilia timp de 2 luni afacerile inscrise in acest proiect.
Participantele in proiect se vor intalni in fiecare sambata, timp de 8 saptamani cu mentorii din program si vor lucra atat la planurile lor de afaceri si la strategii, cat si la construirea unei mentalitati de antreprenor de succes. La finalul perioadei de 2 luni afacerile care parcurg toate etapele programului, pana la infiintare vor fi lansate public, in cadrul unui eveniment. Cinci dintre participante, alese in functie de cateva criterii bine stabilite, vor primi un sprijin in servicii de branding, webdesign, promovare, asistenta juridica, servicii de contabilitate etc. in valoare de 1500 euro/afacere. Companiile nou-infiintate vor fi listate pe platforma de antreprenoriat feminin mamprenoare.eu si monitorizate atent timp de 1 an de la lansare, perioada in care antreprenoarele vor avea parte de pregatire antreprenoriala continua in cadrul hub-ului Mamprenoare.
"Pana acum avem inscrise in proiect 25 de femei din jud. Suceava, Iasi, Neamt, Brasov, Cluj, Galati, Vrancea, Ilfov, Bucuresti, dar si romance din Diaspora. Visele lor sunt afaceri in diverse domenii: ateliere de productie handmade, centre educationale, afaceri in domeniul zootehniei, beauty, dezvoltare personala, scris, terapii, organizari de evenimente, magazine online etc. Dupa incheierea perioadei de inscrieri va urma o perioada de selectie in care vom testa in primul rand motivatia candidatelor si determinarea lor de a duce proiectele pe termen lung" – Alina Bota – Presedinte Asociatia Mamprenoare.
Vineri, 22.07 ora 19:00 va avea loc o intalnire online de prezentare a proiectului la care vor participa doamnele inscrise deja in proiect, mentorii, organizatorii si orice persoana interesata sa faca parte din acest proiect. Detalii despre aceasta intalnire puteti gasi pe pagina de Facebook a Asociatiei Mamprenoare.
Inscrierile in proiectul VISS se fac pe https://forms.gle/stGgwrLxGGfpqJMk8  pana la data de 31.07.2022.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006323 (s)