News Flash:

O nouă perioadă va fi considerată vechime la pensie

Din septembrie 2024, pentru obținerea pensiei de stat se va ține cont și de studiile de masterat

12 Decembrie 2023
163 Vizualizari | 0 Comentarii


După cum stipulează articolul 14 al noii legi a pensiilor, începând cu luna septembrie 2024, perioada de cotizare pentru pensie va include și anii în care o persoană a absolvit studiile de masterat. Până în prezent, doar absolvirea studiilor de licență și de doctorat era luată în considerare la calculul stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei de stat.

 Această modificare reprezintă o adaptare a sistemului de pensii la schimbările în domeniul educației și recunoaște importanța studiilor de masterat în determinarea duratei de cotizare pentru pensie. Această ajustare vine în sprijinul celor care au absolvit programe de masterat, oferindu-le o perioadă suplimentară de cotizare și contribuind astfel la stabilirea nivelului pensiei de stat.

După cum se menționează în art. 14 din textul noului act normativ ”sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul:
a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;


a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;


a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizații de asigurări sociale, acordate potrivit legii;


a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă și boli profesionale;


a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani”, menționează art. 14.


De asemenea, este important de subliniat că această prevedere nu se aplică în cazul în care persoanele respective erau deja asigurate în sistemul public de pensii în perioada în care au urmat studiile de masterat. Cu toate acestea, cei care au absolvit cursuri la mai multe facultăți sau cicluri de studii de același nivel au opțiunea de a alege o singură perioadă de studii (fie că este vorba de licență, masterat sau doctorat) pentru a fi inclusă în stagiul de cotizare pentru pensie. Această flexibilitate vine în întâmpinarea diversității parcursurilor educaționale ale individului, facilitând adaptarea acestora la noile reglementări privind sistemul de pensii.

”Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel conform prevederilor alin. (1) lit. a) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere.
Perioadele prevăzute la alin. (1) se valorifică numai în situația în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condițiile prezentei legi. Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obținerea unei categorii de pensie în condițiile prevăzute de prezenta lege”, precizează noua Lege a pensiilor, potrivit DCNews. 
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1143 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006127 (s)