News Flash:

Demersuri pentru construirea unui muzeu al neoliticului in Timis

1 Noiembrie 2017
1049 Vizualizari | 0 Comentarii
sanctuarul neolitic parta
Arheologii Muzeului National al Banatului sustin necesitatea crearii unui muzeu al neoliticului in zona Parta, unde se afla un sanctuar ce poarta o istorie de 6.000 de ani, fiind unicul sanctuar neolitic din Romania si unul dintre putinele din Europa, complet restaurat, a declarat, marti, pentru AGERPRES, istoricul Leopold Ciobotaru. 
Totodata, obiectivul se doreste a fi exploatat turistic, mai ales in perspectiva anului 2021 cand Timisoara va fi Capitala Culturala Europeana. 
''Unicitatea sanctuarului de la Parta tine de particularitati culturale. Suntem unici prin faptul ca aspectul cultural care se afla la Parta este unic, dar unicitatea tine si de un stadiu al cercetarilor. Mai exista sanctuare in Europa, dar Parta este un loc special pentru ca sunt mai multe monumente cu functiune spirituala acolo, foarte multe obiecte care tin de domeniul acesta spiritual de la Parta. Este si o sapatura foarte mare care s-a facut acolo si se pot expune mult mai multe lucruri intr-un muzeu dedicat neoliticului'', a declarat istoricul dr. Leopold Ciobotaru, fost director al Muzeului National al Banatului. 
Conform acestuia, in judet exista mai multe sanctuare, de notorietate fiind cele de la Uivar si Cornesti, fiecare avand particularitati proprii. 
Investitiile pentru crearea unui muzeu al neoliticului nu sunt mari, sustine Ciobotaru, totul depinzand "de vointa si de intelegerea" de catre forurile locale, judetene si culturale a faptului ca "exista un potential peste 6 luni, un an sau doi". 
''Turistii, mai ales cei straini, sunt atrasi de sanctuarul de la Parta, unde vin, se reculeg. Sunt oameni care se ocupa de focare de energie spirituala, de cultura originara, primitiva, nativa. Vin la Parta, cumpara carti despre Parta si publica si in strainatate despre Parta, pentru ca este unul dintre focarele europene importante'', a mentionat Leopold Ciobotaru. 
In zona se doreste crearea si a unui centru in care copiii sa invete sa reproduca ceramica neolitica gasita in sanctuar si sa o comercializeze, in cadrul acestui muzeu, turistilor. 
''Vom racorda Parta la proiectul nostru european EcoTimis, castigat impreuna cu Serbia, in cadrul caruia se vor face harti ale raului Timis pe care vrem sa fixam si Parta, astfel ca turistii care vor veni sa stie ca acolo a fost descoperit acest sanctuar'', a precizat directoarea Asociatiei pentru Dezvoltarea si Promovarea Turismului judetului Timis, Delia Barbu. 
Ea a mai spus ca tot demersul va avea in vedere si o ''arheologie gastronomica'' de care se va ocupa Uica Mihai, celebrul bucatar devenit un brand al Banatului pentru mancarurile pe care le face. 
''Dupa Revolutie am invatat in Europa, la Bruxelles, in Italia, in Franta, arta culinara rafinata. De 14 ani insa am revenit acasa si m-am gandit ca cel mai bine este sa folosesc produsele noastre traditionale'', a declarat pentru AGERPRES Uica Mihai. 
La Timisoara a avut loc marti o dezbatere cu tema ''Managementul destinatiilor turistice culturale'', organizata de Asociatia pentru Dezvoltarea si Promovarea Turismului judetului Timis. In cadrul dezbaterii a fost promovat sanctuarul de la Parta, pornind de la exemplele de bune practici aplicate in cateva zone ale tarii, in incercarea de a gasi solutii de proiecte comune cu alte regiuni, care sa puna in valoare siturile arheologice. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1174 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006944 (s)