News Flash:

DELICIOS! Cum prepari cele mai bune SARMALE DE POST. Vezi MAI MULTE RETETE

1 Martie 2017
3467 Vizualizari | 0 Comentarii
sarmale de post
Sarmalele de post sunt o varianta nelipsita de pe masa oricarei gospodine atunci cand se tine post, dar nu numai. Cand vine vorba de sarmale de post, gospodinele se intrec in a gasi un  ingredient special sau un truc care sa dea si mai multa savoare preparatului atat de indragit de romani.
Fie ele moldovenesti, oltenesti,  in foi de vita sau cu ciuperci, fiecare reteta de sarmale de post pune la grea incercare pasionatele de bucatarie.
Sarmale de post umplute cu orez, ciuperci si soia
Ingrediente:
1/2 kg ciuperci crude
3 cepe mari
200 g orez
2 morcovi
500 g soia granulata
200 g ulei
o ceasca de apa
sare
piper
cimbru
marar tocat
patrunjel tocat
1-2 verze murate  pentru foi
Mod de preparare:
Pui pe foc o oala cu doi litri de apa si cu putina sare si o lasi pana da in clocot. Se adauga soia si se lasa acolo pana se umfle, iar apoi se scurge de apa. Se curata ciupercile si se toaca marunt, la fel si ceapa, morcovii se dau pe razatoare si se pune intr-o cratita uleiul la incins. Se pun in ulei mai intai ciupercile, iar apoi se adauga treptat, ceapa, morcovul, orezul, soia, sarea, cimbrul si piperul, iar la final se toarna si ceasca de apa. Se mai lasa un pic pana se umfla si orezul putin, iar cand e gata se adauga verdeata tocata. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Apoi se iau frunzele de varza murata si incepi sa le umpli cu amestecul din cratita si le impachetezi.Intr-o oala se pune putina varza tocata si putin ulei si se asaza sarmalele una langa cealalta. Se adauga si o cana de suc de rosii sau bulion amestecat cu putina sare, se completeaza cu apa si se pun la fiert, la foc potrivit. Se reduce focul cand sarmalele au inceput sa fiarba.
Sursa: www.gradinamea.ro
 
Sarmalele de post cu nuci si orez
Ingrediente:
o varza murata
orez
nuca
ceapa
codimente si miodenii dupa gust (piper, boia dulce, boia iute
oregano, cimbru, busuioc, nucsoara, foide dafin)
sare
ulei
bulion
zahar
 
 
Mod de preparare
retete de sarmale de post cu nuci si orez
Foile de varza se pregatesc ca pentu sarmalele obisnuite. Nuca se curata de gunoaie si se da la cuptor pana se rumeneste. Apoi se pune intr-un prosop de bucatarie sau o punga si se sfarama cu facaletul. Intr-o cratita se pune uleiul la incins si se adauga ceapa tocata marunt si orezul bine spalat. Cand ceapa incepe sa se faca aurie, se pun mirodeniile si sarea. Se opreste focul si se lasa la racit. Apoi in compozitie se adauga nuca si se amesteca bine. Se ia din compoziþie cu o lingura, cantitati cat sa incapa pe foaia de varza, rulandu-se cu grija, intrucat compozitia nu este la fel de legata ca la sarmalele obisnuite. Se toarna ulei pe fundul vasului in care vor fierbe sarmalele si se aranjeaza un strat de varza murata tocata, apoi se asaza sarmalele. Deasupra sarmalelor se pune inca un strat de varza murata tocata si peste tot se vor pune 1-2 frunze de varza intregi.
Se pune apa pana se acopera tot, si se pune vasul pe aragaz, la foc potrivit.
Sursa: www.gustos.ro
Sarmalele  de post oltenesti din seminte de dovleac, orez si praz cu foi de vita
Ingrediente:
200 grame seminte de dovleac
200 grame de orez
200 grame de praz
100 grame bullion
trei crengute de busuioc
doua crengute de cimbru
sase foi de dafin
20 bobite de piper
doua grame de sare
foi de vita
Mod de preparare:
retete sarmale de post oltenesti cu seminte de dovleac si praz
Semintele de dovleac se piseaza in mojar fara sa se decojeasca, se cerne faina rezultata din ele, dupa care aceasta se amesteca cu orezul care a fost tinut timp de cinci minute in apa clocotita. Daca va e mai usor puteti sa macinati semintele de dovleac. Se adauga mirodeniile si prazul tocat care, de asemenea, a fost oparitin apa clocotita si se framanta compozitia precum aluatul de paine. Compozitia rezultata se pune pe frunza de vita de vie si se impatureste asemeni foii de varza murata si se pune  la fiert.
Sursa: www.gustos.ro
Sarmale de post cu soia
Ingrediente:                
o varza murata (1.5-2kg)
400 ml ulei
200 g soia granulata
un ardei rosu
4 cepe
3 morcovi
o legatura patrunjel
o legatura marar (optional)
400 g orez cu bobul rotund
4 linguri bulion
1 litru apa
3 lingurite sare
o lingurita de piper
5-6 frunze de dafin
Mod de preparare:
retete sarmale de post cu soia
Se pregatesc foile de varza ca pentru sarmalele normale si se pot lasa cateva ore in apa sarata daca sunt prea sarate. Granulele de soia se pun intr-un vas si se toarna pe ese aa clocotita, in care se lasa la inmuiat 30-40 de minute. Se curata legumele si se toaca marunt impreuna cu patrunjelul, iar morcovul se da pe razatoare.  Puneti toate legumele intr-o cratita, adaugati uleiul si soia si caliti-le in jur de 10 minute amestecand mereu. Cand s-au inmuiat legumele adaugati orezul (spalat in mai multe ape) si trei linguri de bullion, Mia lasati pe foc 3-4 minute, se adauga la compozitie sare si piper dupa gust, apoi lasati-o la racit. Apoi se ia foile de varza murata, se pune cate o lingura de compozitie si se ruleaza, introducand capetele in interiorul sarmalelor. Se acopera funul unei oala (de lut) cu cotoare si varza tocata si apoi se asaza sarmalele una langa alta, iar printre ele puneti cateva frunze de dafin. Dizolvati ultima lingura de bulion intr-un litru de apa fierbinte si turnati peste sarmale. Acoperiti cu varza si cu capac si dati oala la cuptor trei ore la 180 grade. Opriti cuptorul si lasati oala in cuptor macar cateva ore.
Sursa: www.bucatariairinei.ro
 
Sarmale de post cu ciuperci si varza acra
retete sarmale de post in varza acraa
 
Ingrediente pentru retete sarmale de post cu ciuperci si varza acra:
 
1-2 capatani de varza murata (in functie de marimea verzei, dar si de calitatea frunzelor)
500 de grame de ciuperci proaspete
200 de ml. de orez cu bobul rotund, spalat si zvantat
1 telina mica (radacina)
2 morcovi mari
2 cepe mari
150 de ml. de bulion de rosii
60 de ml. de ulei (masline sau floarea soarelui)
1 legatura de marar
1 legatura de cimbru
2 foi de dafin
sare si piper
Mod de preparare pentru retete sarmale de post cu ciuperci si varza acra:
Se desprind frunzele de pe capatana de varza murata si daca varza e prea sarata, se pot desara, clatindu-se in cateva ape reci. Se decupeaza cu grija nervurile ingrosate de pe frunze (nervuri care se pastreaza deoparte) si se aleg frunzele potrivite ca dimensiuni si calitate pentru sarmale.
Morcovii curatati se dau pe razatoarea mare sau la robot, la fel si telina si ceapa. Intr-o cratita se pune uleiul la incins si se adauga morcovii, telina si ceapa. Se amesteca de cateva ori si se reduce focul, calind legumele timp de 4-5 minute. Ciupercile bine sterse cu un servet de bucatarie se toaca marunt si se pun peste legume.
Se amesteca bine si se mai caleste amestecul de legume timp de 2-3 minute, apoi se ia de pe foc si se potriveste gustul cu sare si piper. Se adauga mararul tocat si frunze de cimbru.  Se amesteca bine legumele cu verdeata,  se adauga orezul si se amesteca bine, iar apoi se ia cu lingura compozitie si se pune in foile de varza murata, unde se ruleaza cu grija, indesand capetele inauntru.
Pentru gatitul sarmalelor este de preferat o oala cu peretii mai grosi sau una de lut. Se pune pe fundul ei varza murata  tocata marunt, apoi se aranjeaza sarmalele. Se acopera sarmalele cu restul de varza tocata, se adauga bulionul de rosii, doua crengute de cimbru si frunze de dafin. Se toarna apa calda atat cat sa depaleascp sarmalele, se pune capacul pe oala  si se dau sarmalele la foc mic. Dupa preferinta, se pot da si la cuptor. Timpul aproximativ de fierbere este de doua ore.
Sursa: www.retetecalamama.ro
 
Retete sarmale de post cu ciuperci si varza dulce
retete sarmale-de-post cu ciuperici in varza dulce
 
Ingrediente pentru retete sarmale de post cu ciuperci si varza dulce:
1-2 verze dulci (in functie de marimea verzei, dar si de calitatea frunzelor)
500 de grame de ciuperci proaspete
200 de ml. de orez cu bobul rotund, spalat si zvantat
1 telina mica (radacina)
2 morcovi mari
2 cepe mari
150 de ml. de bulion de rosii
60 de ml. de ulei (masline sau floarea soarelui)
1 legatura de marar
1 legatura de cimbru
2 foi de dafin
sare si piper
Mod de preparare pentru retete sarmale de post cu ciuperci si varza dulce:
Se curata  varza de frunzele ofilite de la suprafata. Se pune apa la fiert intr-o oala mare, dupa ce da in clocot se sareaza apa si se opareste varza intreaga timp de 1-2 minute. Se desprind frunzele de la suprafata, care au devenit suple in urma oparirii si se scufunda varza din nou in apa clocotita, pana cand se desfac toate frunzele. Dupa cum e necesar, frunzele se mai pot opari scurt, fara a fi gatite, doar atat cat sa fie maleabile si sa se poata lucra usor cu ele.
Morcovii se curata si se dau pe razatoarea mare sau la robot,  telina si ceapa la fel. Se incinge intr-o cratita uleiul si se adauga morcovii, telina si ceapa. Se amesteca de cateva ori si se reduce focul, ca sa se caleasca incet legumele timp de 4-5 minute. Ciupercile bine sterse de impuritati cu un servet de bucatarie se toaca marunt si se adauga peste legume.
Se amesteca bine si se mai caleste amestecul de legume timp de 2-3 minute, apoi se ia de pe foc si se potriveste gustul cu sare si piper. Se adauga mararul tocat si frunze de cimbru.  Se amesteca bine legumele cu verdeata,  se adauga orezul si se amesteca bine, iar apoi se ia cu lingura compozitie si se pune in foile de varza murata, unde se ruleaza cu grija, indesand capetele inauntru.
Pentru gatitul sarmalelor este de preferat o oala cu peretii mai grosi sau una de lut. Se pune pe fundul ei varza murata  tocata marunt, apoi se aranjeaza sarmalele. Se acopera sarmalele cu restul de varza tocata, se adauga bulionul de rosii, doua crengute de cimbru si frunze de dafin. Se toarna apa calda atat cat sa depaleascp sarmalele, se pune capacul pe oala  si se dau sarmalele la foc mic, timp de aproximativ de doua ore.
Sursa: www.retetecalamama.ro
 
Retete de sarmale de post in foi de vita
retete sarmale-de-post-in-frunze-de-vita
 
Ingrediente pentru retete de sarmale de post in foi de vita:
 
 30 frunze de vita de vie
 un litru bors
 10 linguri orez
 2 legaturi ceapa
 un morcov
 o legatura marar
 sare
 piper
100 ml ulei
apa
 
Mod de preparare pentru retete de sarmale de post in foi de vita:
 
Frunzele de vita se aleg cat mai intregi si se pun intr-o cratita. Se pune la fiert jumatate de litru de bors la care se adauga apa si, in momentul in care clocoteste, amestecul se toarna peste frunze. Se lasa 10 minute, apoi se scurg. S epune ulei intr-o cratita la incins si se pune ceapa la calit. Dupa ce s-a inmuiat, se adauga morcovul tocat marunt sau dat pe razatoare.Se adauga si orezul, se mai lasa cel mult trei minute si apoi se potriveste gustul de sare si piper. Se adauga si mararul, se amesteca bine si apoi se pune in fiecare foaie cate o lingurita de amestec si se ruleaza.
Se pun sarmalele intr-o cratita, se acopera cu restul de bors si apa si se pun la cuptor pentru 40-45 de minute.
Sursa: www.retetepractice.ro
 
Retete sarmale de post in varza murata
retete sarmalute-post-varza-murata
Ingrediente pentru retete sarmale de post in varza murata:
 200 g orez
 3-4 linguri ulei
 1 ceapa
 2 morcovi
 2 gogosari sau ardei grasi
 1 legatura patrunjel si marar
 1 varza murata
 2 linguri suc de rosii
 sare
 piper macinat
 piper boabe
 
Mod de preparare pentru retete sarmale de post in varza murata:
Se curata orezul si se spala. Se desfac foile de varza, se spala si apoi se lasa la scurs. Se caleste ceapa tocata marunt impreuna cu orezul, 1-2 minute, intr-o cratita incinsa cu ulei. Se taie morcovii in cubulete si se pun in compozitia de orez. Se toarna apoi putina apa si se lasa sa fiarba inabusit 5 minute. Se adauga miezul de varza tocat marunt si gogosarii taiati cubulete. Se amesteca usor si se potriveste gustul cu sare, piper si verdeata. Foile de varza se umplu cu cate o lingura din compozitia de orez, apoi se ruleaza si se pun intr-o oala unsa cu ulei, cu un strat de varza tocata pe fund. Se adauga cateva boabe de piper, ulei, sucul de rosii si apa, pana la nivelul sarmalelor. Se fierb la foc mic, timp de 70 – 75 minute.
Sursa: retete.unica.ro
Retete de sarmale de post moldovenesti cu pasat de porumb
retete_Sarmale-de post cu-varza-murata-si-pasat-de-porumb-719
Ingrediente pentru retete de sarmale de post moldovenesti cu pasat de porumb:
o varza mare murata
300 de grame de pasat de porumb sau crupe de porumb
3 morcovi
2 cepe albe
o lingura de pasta de ardei/rosii
o lingura de sare
100 ml ulei de floarea soarelui
 
Mod de preparare pentru retete de sarmale de post moldovenesti cu pasat de porumb
Varza se spala bine si se lasa o ora in apa sa se desareze. Ceapa se taie cubulete mici, morcovul se da pe razatoare.  Intr-o tigaie adanca puneti uleiul la incins si adaugati morcovii si ceapa pentru calit. Amestecati bine si lasati cam 10 minute la foc mediu sa se inmoaie. Adaugati si pasta de ardei sau rosii, amestecati bine si inchideti focul. Pasatul de porumb sunt boabe ceva mai mari decat faina de porumb pentur mamaliga. Se spala bine in cateva ape pana nu mai apar fulgi albi in apa. In cazul in care folositi crupe, le spalati si scurse bine le amestecati cu legumele din tigaie, apoi potriviti totul cu sare. Lasati compozitia un pic la racit si apoi incepeti sa rulati sarmalele. Intr-un tuci de 3-4 litri se pun la fund bucatele de varza murata si se aranjeaza sarmalele, pe care le acoperiti la final cu inca un strat de varza tocata. Se toarna apa doar cat sa le acopere si acoperiti tuciul cu capac sau folie de aluminiu. Puneti la cuptor pentru 2 ore la 160 de grade, si apoi 1-2 ore la 100 de grade. Cand usnt gata opriti focul si le mai lasati o ora in cuptor.
Sursa: www.lalena.ro

2 morcovi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1265 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006657 (s)