News Flash:

Premiera medicala la Spitalul Judetean Timisoara

1 Martie 2017
1206 Vizualizari | 0 Comentarii
Spitalului Judetean Timisoara
La Spitalul Judetean din Timisoara a avut loc o operatie cu ajutorul lui „Leo”. Nu-l stiti pe Leo? Este robotul Da Vinci, cu ajutorul caruia chirurgii de la Spitalul Judetean Timisoara pot patrunde in locuri unde greu ajung cu mana. In urbea de pe Bega a avut loc o operatie in premiera cu ajutorul acestui robot, prin intermediul careia unui pacient i s-a indepartat o tumoare. Pacientul este bine, la cateva zile dupa operatie, si vrea sa-si reia mersul pe bicicleta. Poate face acest lucru…
Operatia in premiera pentru aceasta parte de tara a avut loc la clinica Chirurgie II de la Spitalul Judetean Timisoara, acum cateva zile. Pacientul, Gheorghe Cuth, de 64 de ani, din Bethausen, este pe picioarele lui si abia asteapta sa mearga cu bicicleta.
Prin operatia efectuata de doctorii Ciprian Duta si Dan Brebu, pacientului i-a fost indepartata o tumoare esofagiana. A pus „umarul” la aceasta operatie, in mod determinant, robotul Da Vinci, care a ajuns acolo unde chirurgii cu greu puteau ajunge. Iar pentru aceasta operatie pacientul nu a trebuit nici sa sufere multe taieturi, iar acelea de care a avut parte au fost incizii mici, scrie tion.ro.
„Operatia clasica ar fi insemnat deschiderea toracelui, a abdomenului, o operatie care este extraordinar de grea, se deschid doua regiuni anatomice. Avand acest robot, care a permis o manevrabilitate deosebita, profesorul Duta impreuna cu doctorul Brebu au facut aceasta interventie, care cred ca s-a mai facut doar la Fundeni, dar in restul tarii nu s-a mai facut. Operatia a fost minim invaziva, nu a fost nevoie de niste deschideri mari”, a spus prof. dr, Lazar Fulger, seful Clinicii de Chirurgie II de la Spitalul Judetean Timisoara.
La ora actuala sunt efectuate peste 70 de interventii cu robotul performant de la Spitalul Judetean din Timisoara, care se afla aici din anul 2015.
„Unul dintre multele avantaje ale acestor proceduri inseamna lucrul in spatii extrem de mici. Poti sa lucrezi cu precizie in spatii extrem de mici, s-a putut face aceasta operatie din sfera abdominala mergand in sus, in torace, cu acest aparat”, a spus doctorul Duta.
Formatiunea tumorala a pacientului a fost situata intr-o zona dificil de abordat de mana unui chirurg. Aici a intrat robotul in actiune. Dirijat de la o consola de cei doi chirurgi, cu o echipa de aproximativ 20 de cadre medicale in spate, robotul i-a ajutat pe chirurgi sa faca o operatie de succes, minim invaziva.
„Timpul de abord al acestei afectiuni poate fi pe cale abdominala. Normal, in cazul operatiei clasice, exista o incizie foarte mare, peste care pacienti trec destul de greu, cu dureri mari si de lunga durata”, a spus doctorul Brebu.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1369 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005450 (s)