News Flash:

De ce se innegresc tulpinile si frunzele de muscata

11 August 2018
1318 Vizualizari | 0 Comentarii
Botrytis Cinerea

Putregaiul cenusiu provocat de ciuperca parazita Botrytis cinerea este boala cea mai raspandita in locurile umede unde plantele sunt irigate frecvent. Botrytis cinerea este o ciuperca parazita care poate ataca toate partile aeriene ale muscatei. Sporii sunt usor imprastiati prin aer si ciuperca poate infecta tesuturile intacte si mai ales pe cele ranite.

Umiditatea ridicata si temperatura favorizeaza dezvoltarea agentului patogen. Sensibilitatea plantelor creste o data cu varsta. Cel mai vulnerabil moment este totusi atunci cand se deschide prima floare.

Pe frunze si petale apar zone inchise la culoare, umede. Locurile se usuca si sunt acoperite de mase brune de crestere a ciupercii. Florile se inmoaie si cad. Leziunile frunzelor apar de regula dupa ce florile bolnave cad pe frunze. Probleme mari apar in cazul in care unul dintre butasii stratificati in vederea inmultirii este infectat. El poate imbolnavi tot ce este in jur pentru ca sporii sunt purtati de curenti la cea mai mica miscare.

E nevoie de masuri combinate pentru a combate Putregaiul cenusiu. Prima masura pe care trebuie sa o luati este sa indepartati si sa distrugeti frunzele care prezinta infectie, la fel si florile afectate. Dupa ce le-ati rupt de pe planta, bagati-le imediat intr-o punga pe care o inchideti la gura. Altfel riscati ca sporii sa ajunga pe alte plante si sa le imbolnaveasca.

Mariti distanta dintre plante si imbunatatiti ventilatia. Este esential ca aerul sa poata circula bine printre ghivecele cu plante. Udati la baza plantei. Muscatelor le place apa, dar nu trebuie sa fie in exces. Muscata se uda de sus, prin turnarea apei direct in ghiveci. Niciodata nu udati Muscata in farfurioara, adica de jos in sus. Goliti farfuria ghievciului imediat ce apa s-a scurs, nu lasati apa sa stagneze.

Niciodata muscatele nu se uda pe frunze sau pe petale. Apa care stagneaza pe flori favorizeaza aparitia putregaiului cenusiu. Plantele sunt foarte vulnerabile la agentii patogeni imediat ce au fost taiate sau atunci cand li s-au prelevat butasi pentru ca au rani deschise pentru cateva ore. Studiile au aratat ca un aer uscat in aceasta perioada scade riscul de contaminare. La fel de important este ca substratul sa fie aerat pentru a nu forma la suprafata acea pelicula care la randul ei favorizeaza Botrytis cinerea. Periodic afanati usor pamantul din ghiveci cu betisorul de plantare sau un creion, cu grija pentru a nu rani radacinile.

Dupa ce ati indepartat toate frunzele si florile afectate, faceti un tratament cu fungicide. Gasiti la fitofarmacie produse speciale pentru a combate Botrytis cinerea.


putregaiul cenusiu ciuperca parazita botrytis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1296 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006246 (s)