News Flash:

CUTREMURATOR! DEZVALUIRILE unui jurnalist care a supravietuit masacrului de la Charlie Hebdo

9 Ianuarie 2015
1926 Vizualizari | 0 Comentarii
"Ma intreb cum am putut sa scap", a marturisit, joi, bulversat, unul dintre putinii supravietuitori ai atacului de la sediul din Paris al saptamanalului satiric francez Charlie Hebdo, care a reusit ramana in viata ascunzandu-se dupa o masa.
Un cunoscut reporter al Charlie Hebdo, Laurent Léger participa la traditionala sedinta de redactie, miercuri, atunci cand doi barbati avand in posesie arme automate au intrat in sediul din Paris al saptamanalului satiric.
"Ei au tras in toti, pur si simplu", a relatat el pentru postul de radio France Info, dezmintind informatia potrivit careia atacatorii au cerut identitatea persoanelor pe care intentionau sa le impuste.
"Am vazut un barbat purtand cagula, am vazut mult sange, am vazut jumatate din redactie la pamant. Inca ma intreb cum am putut sa scap", a explicat el, rezumandu-si relatarea la trei cuvinte: "Am vazut oroare".
Printre cele 12 victime figureaza caricaturistii Charb, Wolinski, Cabu, Tignous si Honoré, precum si cronicarul si economistul Bernard Maris.
"Eram la incheierea sedintei de sumar in timp ce pe neasteptate s-au auzit cateva petarde, dupa care s-a deschis usa. Un tip a aparut strigand Allah Akbar", si-a amintit el cu emotie.
"Parea asemeni unui tip din GIGN sau Raid (unitatile de elita ale jandarmeriei si politiei), purta cagula, era imbracat in negru, avea o arma pe care o tinea cu ambele maini si a tras, si apoi miros de praf de pusca, si cu noroc am reusit sa ma arunc dupa o masa intr-un colt. Am scapat din campul sau vizual (...) in timp ce colegii de la jurnal au cazut", a mai spus el.
"Totul a decurs repede (...). Nimeni din aceasta mica echipa de supravietuitori inca nu a inteles ce s-a intamplat de fapt", a afirmat jurnalistul.
"Ii vedeam pe ceilalti la pamant, (auzeam) zgomotul exploziilor si apoi o liniste brusca. Ne-am grabit spre raniti, am tinut mana webmasterului nostru", aflat in continuare in stare grava, a continuat el.
Redactia, in special directorul Charbonnier, numit "Charb", se stia amenintata de la aparitia in 2006 a caricaturilor cu profetul Mahomed, urmata de amenintari cu moartea. "Charb se simtea cel mai amenintat dintre toti", a marturisit Laurent Léger.
El s-a declarat hotarat in privinta publicarii unui nou numar saptamana viitoare. "Vom face ceva. Este important", a adaugat el. Am "primit mii de mesaje si SMS-uri din toate tarile", a dezvaluit jurnalistul.
"Nu vreau sa facem o editie necrologica. Vreau sa facem o editie in care sa relevam provocarea de a trai, provocarea de a spune lucruri, de a continua lupta impotriva prostiei umane, impotriva obscurantismului, impotriva tuturor fundamentalismelor", a conchis el.
Mediafax.ro 

charlie hebdo
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1230 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005188 (s)